• Informacje na temat:

    mielone kapusta kiszona burak

Przepisy na temat: mielone kapusta kiszona burak
  • Barszcz z pieczonych buraków z uszkami

    Składniki: 1,5 kg buraków, 1 l bulionu suszone grzyby, 1 cebula liście laurowe, ziarna pieprzu, ziele angielskie 3 ząbki czosnku, ocet winny po 30 dag kiszonej kapusty i mąki, masło, sól, pieprz, żółtko Przygotowanie: 1. Buraki wyszoruj, opłucz i osusz. Zawiń w folię aluminiową. Piecz w temp. 180 st. około godziny. Odwiń, ostudź i obierz ze skórki, a następnie pokrój w kostkę...

  • Gdy maluch nie chce jeść warzyw, mięsa, nabiału

    ...próbować podawać je w różnej formie. Np. wspomniane buraki można jeść na zimno, ciepło albo np. w barszczu. Z mięsa zrób coś dobrego Rzadko kiedy dziecko nie lubi smaku mięsa. Częściej nie chce go jeść...

Artykuły na temat: mielone kapusta kiszona burak
  • Buraki: Poprawią morfologię i oczyszczą jelita ze złogów

    Burak jest bogatym źródłem witamin, które wspomagają proces tworzenia się czerwonych krwinek. Zawiera pierwiastki odkwaszające organizm, oraz pektyny, które wspomagają trawienie i hamują procesy gnilne w jelitach. Buraki dostarczają też sporo sacharozy, powinny więc na nie uważać osoby z cukrzycą.

  • Wigilijny wieczór to szczególny czas dla nas i naszych bliskich, których chcemy ugościć najlepiej, jak to możliwe. Posiłki przygotowujemy z dbałością o najmniejszy szczegół tak, żeby były nie tylko związane z wieloletnią tradycją, ale także pyszne i zdrowe. Fot. 123RF Na stole wigilijnym niepodzielnie króluje karp i barszcz czerwony, ale w wielu domach wśród dwunastu potraw znajdziemy też kapustę kiszoną w różnych wydaniach. Skąd wzięła się na naszych stołach? Jedna z dwunastu Powszechnie...

  • Mielone z warzywami

    Z mięsa mielonego zwykle formujemy kotlety. Dziś mielone w roli farszu - z dodatkiem ogórka, kapusty lub buraka.

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. Jednak w wydaniu bożonarodzeniowym...

  • Tradycja ma się dobrze

    Śledź w oliwie, kapusta z grochem, czerwony barszcz. Na polskie Boże Narodzenie zapraszamy do Portugalii. Tam mieszka Agnieszka Hermann, autorka jednego z najpopularniejszych blogów kulinarnych, w którym pięknie pisze o kuchniach świata. W święta wraca do tradycji. Przygotowuje dania według przepisów przekazywanych w jej rodzinie od pokoleń. Stara się ich nie zmieniać, ale... kiedy nie może kupić...

  • Kapusta kiszona już od setek lat jest obecna w polskiej kuchni. Jak ją przygotować, aby była zdrowa i naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Wieki temu kiszona kapusta stała się dla ludzi symbolem trwałości sił natury i życiodajnej mocy sprawiającej, że przyroda budziła się do życia na wiosnę. Dobrze przygotowana kapusta była bardzo trwała, dlatego według starych wierzeń chroniła od złego, zapewniała także siłę i witalność, a gotowana z dodatkiem grochu bądź grzybów miała ponadto chronić przed...

  • Pyszne koktajle szybko odtrują jelita i wątrobę

    ..., 1 obrane kiwi, 1 łyżkę siemienia lnianego (może być mielone) i 1 szkl. wody mineralnej. Ekstrarada Siemię może zastąpić 1 łyżka oleju lnianego (zmniejsza ryzyko wystąpienia kamieni żółciowych(...)). Posyp 1 łyżeczką płatków migdałowych. Ekstrarada Mleko ryżowe (podobnie jak owsiane) jest szczególnie polecane dla osób z alergią pokarmową. Napój z burakiem Oczyszcza wątrobę i chroni...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Fot. 123RF/PicselKiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w...

  • Kuracje skutecznie wzmacniające odporność

    Zadbaj o śledzionę i jelita 3 razy w tygodniu zjedz porcję kiszonek. Garść kiszonej kapusty lub 2-3 kiszone ogórki. Możesz też pić codziennie po pół szklanki zakwasu z buraków lub po pół szklanki(...) chorobotwórczymi.  Jedz łyżeczkę mielonego ostropestu plamistego raz dziennie przez 3 miesiące. Ta kuracja wspomoże pracę śledziony. To w niej znajduje się najwięcej limfocytów, czyli komórek odpornościowych...

  • Czy zwykły, swojski burak jest nas w stanie czymkolwiek zaskoczyć? Ćwikła, jarzyna, barszczyk - na wielu stołach te propozycje wyczerpują buraczane menu. Burak - smaczny i zdrowy - powinien na stałe zagościć w naszych kuchniach. Pojawia się zatem odwieczne pytanie - co z tym zrobić? Fot. 123RF/Picsel Zobacz, co pisaliśmy o porze >> Buraki to nie tylko źródło kulinarnych inspiracji na światowym poziomie. To smak - słodki i winny - oraz zdrowie. Przede wszystkim są źródłem świetnie...