• Informacje na temat:

    miękka wołowina kulinarne

Przepisy na temat: miękka wołowina kulinarne
  • Pho - zupa dla ducha

    Na przestrzeni lat zupa pho stała się kulinarnym towarem eksportowym. Dla nas to egzotyka na talerzu, dla Wietnamczyków - pokarm dla ciała i ducha.

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ...drobno poszatkować, dodać łyżkę smalcu. Wrzucić do wrzącej wody i gotować do miękkości, około 20 minut. W połowie procesu, kiedy kapusta będzie już półmiękka, dodać jabłka bez gniazd nasiennych, obrane(...) tajemnice, zwłaszcza kiedy na plebanii zdarzają się nagłe, kulinarne wpadki; Jak trzeba "zamaskować“ mięso, by goście proboszcza Y. uznali wołowinę za upolowaną sarnę? Ile dokładek mógł zjeść biskup...

  • Zdrowe i dobrej jakości mięso na grill

    ...to zmieniać. Dobrze przyrządzona wysokiej jakości wołowina jest źródłem wielu istotnych składników odżywczych: żelaza, witamin z grupy B, a także potasu, magnezu, cynku czy zbawiennej w chorobach...

  • 7 zasad idealnej diety po 1. roku życia

    Czy roczny brzdąc może zjeść kanapkę z wędliną lub pomarańczę? Tak. A smażoną kiełbasę i bigos? Odradzamy! Bo dieta takiego smyka musi być nie tylko urozmaicona, ale i lekkostrawna.

Artykuły na temat: miękka wołowina kulinarne
  • Dwa w jednym

    Co jest na antypodach fast foodu? Jednogarnkowce. Przyrządza się je łatwo, ale żeby osiągnąć kulinarny sukces, potrzebny jest czas. Dużo czasu. Warzone powoli w tym samym garze doprawione ziołami mięso i jarzyny zyskują bogactwo smaku, którego nie osiągnie się w żaden inny sposób. Pyszne i sycące potrawy jednogarnkowe zastąpią obiad z dwóch dań, więc karm się nimi, gdy chłodno.

  • Kto z nas nie czeka na rozpoczęcie sezonu grillowego tylko po to, aby móc znów skosztować wyśmienitej karkówki z cebulką czy też krwistego bądź wypieczonego steku? Fot. 123RF/Picsel Należy jednak pamiętać o tym, iż nie tylko sam wyborny smak zapewnia wołowinie spektakularny sukces w świecie - ten wartościowy rodzaj mięsa to także zdrowie w każdym kęsie. Warto więc poświęcić nieco uwagi temu niezwykle cenionemu przez smakoszy i dietetyków gatunkowi mięsa. Wołowina warta majątek! Najdroższą...

  • Okrucieństwo wpływa na smak mięsa

    ...w artykule dla serwisu agrofakt.pl. Wołowina DFD charakteryzuje się wyższym pH, ciemniejszą barwą, zwartą strukturą i kleistą powierzchnią. Takie mięso jest nie tylko mniej smaczne, ale też znacznie(...) w przetwórstwie, nie powinno być jednak sprzedawane jako mięso kulinarne. IG...

  • Czy wyhodowanie mięsa w warunkach laboratoryjnych pomoże w rozwiązaniu problemu głodu na świecie? I czy to faktycznie jest mięso? Fot. 123RF/Picsel W poniedziałek dwóch ochotników wzięło udział w pierwszej, publicznej degustacji mięsa wyhodowanego od początku do końca w warunkach laboratoryjnych. Wyhodowane z macierzystych komórek mięśniowych kotlety podano w formie hamburgerów. Mięso powstało w laboratoriach uniwersytetu w Maastricht w Holandii. Zespół naukowców kierowany przez Marka Posta...

  • Audrey Hepburn przy kuchennym stole

    ...nie za wszelką cenę. Czy są takie smaki, które ciężko ci było odtworzyć? - Miałem problem z boeuf à la cuillère. To wołowina, którą przyrządza się pięć, sześć godzin. Jest taka miękka, że można(...) przepisy kulinarne. Która potrawa z dzieciństwa najbardziej utkwiła ci w pamięci? - Wszystkie dania, o których piszę w książce. Jeśli miałbym wymienić coś konkretnego, to byłoby to spaghetti al pomodoro...

  • W latach 90. ubiegłego wieku wybuchła epidemia choroby wściekłych krów i spożycie wołowiny drastycznie spadło. W zamian za nią na polskich stołach zagościł przede wszystkim drób oraz wieprzowina. Dopiero od niedawna wołowina z powrotem wraca do naszych łask. Dania z wołowiny to świetny pomysł na smaczny i sycący obiad. Wołowina rzadko gości na naszych stołach.   Fot. 123RF.COM/PICSELWołowina to samo zdrowie? Wołowina jest jednym z najbardziej wartościowych mięs pod względem niezbędnych...

  • Cholesterol nie zawsze trzeba obniżać

    ...trudnymi do obniżenia za pomocą diety trójglicerydami. Sięgajmy po oleje, oliwę, awokado, orzechy, pestki słonecznika. Dobrym tłuszczem jest też miękka margaryna. Ma działanie wspomagające układ...

  • Wielbiciele mięsnych potraw uśmiechają się na samą myśl o dobrze przygotowanym steku. Jednak czy taka potrawa, aby na pewno jest zdrowa? Fot. 123RF Wołowina ma niezwykle szerokie zastosowanie kulinarne i jest jednym z ulubionych produktów wielu kucharzy. Sposobów na jej wykorzystanie możemy mnożyć co nie miara poczynając od klasycznych steków, a na gulaszach i tatarze kończąc. Warto jednak wiedzieć, że wołowina nie tylko doskonale smakuje, ale również pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Jak...

  • Przekornie bo taki dzien dzisiaj, zaczal sie pieknie, slonecznie. Pelna energii zaprowadzilam troche ladu w mieszkaniu. Spacerek w sloncu dobrze mi zrobil,...

  • Najlepsze spotkania to te w gronie naszych bliskich z rodziny czy znajomych. Przy takich małych uroczystościach zazwyczaj staramy się przygotować coś pysznego do jedzenia, coś co zachwyci każde podniebienie, nawet to najwybredniejsze... Kolejny piątek i kolejny wart polecenia blog o wdzięcznej nazwie Kulinarne spotkania. Dlaczego wybrałam właśnie ten? Otóż dlatego, że moim zdaniem blog ma ogromny potencjał. Wystarczy przeglądnąć parę pierwszych podstron żeby stwierdzić, że za miesiąc, trzy,...