• Informacje na temat:

    miały grzyby

Przepisy na temat: miały grzyby
  • Kiedy podawać dzieciom grzyby?

    ...​Gdy tylko rozpoczyna się sezon na grzyby, pojawiają się pytania czy można je podawać dzieciom. Te ciężkostrawne dary lasu nie powinny się pojawić w diecie maluchów przed siódmym rokiem życia. Niektórzy mówią, że nawet przed pełnoletnością.

  • Grzyby w pomidorach to łatwiejsza i tańsza alternatywa dla grzybów z papryką, na które przepis podawałam już wcześniej. Bo grzybki z papryką i pomidorami, czyli grzyby po cygańsku to wersja bogatsza, luksusowa. Pyszna, ale nie zawsze mamy dostęp do świeżej papryki. Po naszym ostatnim grzybobraniu przygotowałam się niby należycie – kupiłam cztery piękne, duże czerwone papryki. Ale w czasie czyszczenia grzybów okazało się, że takich połamanych, pokruszonych i mokrych po deszczu okazów mam tak...

  • Awantura o grzyby

    Mnożą się opinie dotyczące wyjątkowych darów lasu. Awantura o grzyby to chyba właściwy temat na wrześniową rozprawkę. Często zajmujemy bowiem skrajne stanowiska i nie chcemy przyjąć, a nawet wysłuchać argumentów drugiej strony w sprawie spożywania ich jadalnych odmian.

  • Po prostu pyszne.

  • Jak suszyć i marynować grzyby?

    Sezon grzybowy powoli dobiega końca, choć w lasach można jeszcze znaleźć podgrzybki czy opieńki miodowe i gąski, które lubią chłodniejsze temperatury. Jednak większość amatorów leśnych przysmaków ma już zbiory za sobą i teraz zastanawia się, jak bezpiecznie przechować i przetworzyć przyniesione do domu grzyby. Podpowiadamy, które metody sprawdzą się najlepiej.

  • Wysyp maślaków spowodował, że wciąż poszukuję dla nich nowych zastosowań – tym razem mój wybór padł na grzyby z papryką. Maślaki nadają się do tego celu doskonale – są aromatyczne i równocześnie miękkie po przyrządzeniu. Ale nadadzą się także wszelkie inne leśne grzyby z rurkami na spodniej stronie kapelusza – podgrzybki, koźlarze, prawdziwki. Grzyby z papryką posmakują wszystkim tym, którzy nie oczekują bardzo kwaśnych grzybków w occie. Albo tym, którzy nie wybierają klasycznych marynat....

  • Jesienna uczta: trzy pomysły na obiad z aromatycznymi grzybami

    Sezon na grzyby w pełni. Jeśli także udało Ci się wrócić z lasu z pełnym koszykiem, a nie masz pomysłu, co zrobić ze swoimi zbiorami, koniecznie wypróbuj nasze przepisy. Nie tylko urozmaicisz codzienny jadłospis, ale także przygotujesz pyszne potrawy o charakterystycznym smaku i aromacie.

  • Mamy pełnię sezonu grzybowego. Zbieracze wciąż wynoszą z lasów kolejne kosze pełne podgrzybków, prawdziwków, maślaków, koźlarzy i wszelkich innych grzybowych skarbów. Grzyby duszone są najprostszym posiłkiem przygotowanym zaraz po powrocie z grzybobrania, tuż obok zupy ze świeżych grzybów. Najprostszym, bo nie wymaga obgotowywania, odlewania i innych podobnych procedur.Wystarczy oczyścić świeże leśne grzyby (najlepiej same kapelusze, bo nie wymagają długiej obróbki cieplnej), pokroić cebulę i...

  • Gołąbki z młodą kapustą

    ...podgrzej. Wlej gorący bulion grzybowy (1 litr). Gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn i zrobi się miękka.  2. Grzyby suszone zalej wrzątkiem, mocz 30 minut, ugotuj, osącz, pokrój. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na 1 łyżce oleju. Dołóż kaszę, jajko, grzyby i pokruszony ser, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.  3. Z kapusty wytnij głąb. Główkę włóż do garnka...

  • Najlepsze do marynowania według mnie są podgrzybki (J. ma .inne zdanie, on woli miękkie, delikatne maślaki). Najlepiej, by były to oddzielnie niewielkie kapelusze młodych grzybów i oddzielnie trzonki, pokrojone w zgrabne kawałki. Kapelusze podaje się potem jako elegancką przystawkę albo wykorzystuje do zrobienia pięknych koreczków. Marynowane grzybowe trzonki posłużą jako składnik różnych sałatek, sosu tatarskiego lub innych zmyślnych przystawek. A w czym marynować? Oczywiście - w occie...

Artykuły na temat: miały grzyby
  • Grzyby w walce z rakiem i nie tylko

    Mało kto wie, że grzyby są naturalnymi antybiotykami. Działają bez skutków ubocznych, a przy tym korzystnie wpływają na nasz system nerwowy.

  • Ile jest prawdy w popularnym przekonaniu, jakoby grzyby nie miały żadnych właściwości odżywczych? Czy naprawdę są smaczną, ale bezwartościową przekąską? Fot. 123RF/Picsel Po letnich deszczach na straganach pojawiają się grzyby. Jeszcze pachnące lasem, kuszą nas ciepłym, brązowym kolorem i obietnicą smakowitej uczty. Bo polskie grzyby są wyśmienite i mają właściwości odżywcze, o których nie wszyscy wiedzą. Smakują i leczą Grzyby mają działanie lecznicze - w chińskiej i japońskiej medycynie od...

  • Warzywami zwalczaj... grzyby

    ...... Brzmi znajomo? Możliwe, że zaatakowały cię grzyby candida albicans. Ratuj bakterie, tęp grzyby Ich obecność w organizmie nie jest niczym dziwnym - candida bytują w jelicie grubym człowieka, tak jak mikroflora bakteryjna. Tylko że nie są to dobrzy sąsiedzi. Grzyby są silniejsze, pasożytnicze i lubią się rozpleniać kosztem mikroflory. Ich rozwojowi sprzyja wszystko, co niszczy te tzw. "dobre...

  • ... ale niektóre tylko jeden raz! Wybierając się na jesienne grzybobranie musimy wiedzieć, czego zbierać nie należy. Fot. 123RF.COM/PICSEL Zatrucie grzybami może powodować lekkie i ciężkie zaburzenia układu pokarmowego, zaburzenia koordynacji i świadomości, uszkodzenia nerek i wątroby, a także śmierć. Ponieważ co roku w Polsce na skutek zatruć grzybami umiera od kilku do kilkunastu osób, należy być ostrożnym. Jeśli mamy jakiekolwiek wątpliwości co do tego, czy dany grzyb jest jadalny - nie...

  • Grzyby czyhają wszędzie

    Głównie swędzi, choć objawów jest więcej. Tam, gdzie grzyb się zadomowił - najczęściej między palcami - skóra jest zaczerwieniona, łuszczy się, pęka. Zaniedbana rozchodzi się na podeszwy i boki stóp. Grzyby czyhają wszędzie Potrafią miesiącami utrzymywać się przy życiu np. na drewnie, butach, wkładkach, skarpetach, rajstopach, łazienkowych przyborach: ręcznikach, szczoteczkach, tarkach...

  • Nie ma jesieni bez grzybobrania. A co później? Oczywiście wielkie gotowanie. Jeśli macie ochotę na wypróbowanie nowych przepisów lub odświeżenie tych klasycznych, skorzystajcie ze sprawdzonych propozycji naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel W Polsce zwyczaj zbierania grzybów, jako wielowiekowa tradycja, przekazywany jest zazwyczaj z pokolenia na pokolenie. Dawniej był to ważny element szlacheckiego życia i kultury. Szczegółowy opis grzybobrania znajdziemy m.in. w "Panu Tadeuszu"....

  • Pora na grzyby - zbierz i przechowaj na zimę

    .... Stare grzyby są niesmaczne, a po przekrojeniu może się też okazać, że zaatakowały je robaki. Jeśli nie jesteś wytrawnym grzybiarzem, weź ze sobą do lasu atlas grzybów. Od razu będziesz mogła sprawdzić, co znalazłaś. Nie do plastiku Zbieraj grzyby do wiklinowego koszyka, łubianki lub papierowej albo płóciennej torby. Trzymane przez kilka godzin w foliowej reklamówce nawet jadalne mogą zaszkodzić...

  • Hiszpanie i Francuzi na grzybobranie zabierają świnie. A z takiego grzybiobrania często wracają bardzo bogaci. Trufle to grzyby, które rosną pod ziemią, co od dawien dawna budziło kontrowersje. Plutarch, na przykład, uważał, że ten grzyb to gródka ziemi upieczona przez grom z nieba. Od starożytności trufle wywoływały jednak zachwyt swym smakiem i aromatem, podawane były na najwykwintniejszych ucztach i traktowane jako afrodyzjak. Dziś to najdroższe grzyby świata. Rekordowa cena trufli to 7...

  • Idziesz na grzyby? Nigdy z foliową reklamówką

    Grzyby są smaczne, ale mogą być też śmiertelnie trujące. Ważne jest, by zbierać tylko grzyby znane, co do których nie mamy żadnych wątpliwości! Poznaj zasady bezpiecznego grzybobrania.

  • Po przypomnieniu 55 pomysłów na przetwory pora na kolejną, jesienną książkę kucharską. Co oferują deszczowe, ozłocone lasy? Grzyby rzecz jasna. Występują raz w roku, więc warto zadbać o garść dobrych pomysłów na ten przysmak. Co polecamy? Aż 13 gatunków głównych, plus gatunki nieoczywiste i kilka sposobów na grzybowe przetwory. Razem aż 45 starannie wyselekcjonowanych pomysłów na grzyby. Naturalnie to nie wyczerpuje grzybowego repertuaru, więc jeśli drogi czytelniku masz cos do dodania,...

Zdjęcia na temat: miały grzyby
Wideo na temat: miały grzyby
  • Zmysłowe smaki: Tarta z kurkami

    Sezon na kurki trwa. Te złociste grzyby to prawdziwe dobrodziejstwo o tej porze roku. Można je spożywać w wielu wersjach, ale my mamy dla was coś naprawdę ekstra. Tarta z kurkami w sosie śmietanowym. Pycha! Tarta z kurkami – dokładny przepis znajdziesz tutaj. Wejdź! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!

  • Zmysłowe smaki: Tarta z kurkami

    Sezon na kurki trwa. Te złociste grzyby to prawdziwe dobrodziejstwo o tej porze roku. Można je spożywać w wielu wersjach, ale my mamy dla was coś naprawdę ekstra. Tarta z kurkami w sosie śmietanowym. Pycha! Tarta z kurkami – dokładny przepis znajdziesz tutaj. Wejdź! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!

  • Cenne właściwości pieczarek

    Pieczarki są dostępne przez cały rok, dzięki czemu ich dobrodziejstwo mamy na wyciągnięcie ręki. Grzyby bogate są w minerały, takie jak: potas, fosfor, miedź i selen, magnez, żelazo oraz cynk. 100 g pieczarek to zaledwie 20 kalorii. Regularne spożywanie tych grzybów znacznie poprawia pamięć i zdolność skupiania się. Dlaczego jeszcze warto je jeść? (Agencja TVN)