• Informacje na temat:

    meksykańskie ciasto

Przepisy na temat: meksykańskie ciasto
  • Szybkie ciasta ziemniaczane

    Wytrawny strudel z masą twarogową Sposób przygotowania 1. Mąkę przesiej do miski, dodaj 3-4 szczypty soli. 1/2 szkl. wody wymieszaj z olejem i jajkami, wlej do mąki. Zagnieć gładkie ciasto(...). Wędlinę pokrój w słupki.  3. Ciasto połóż na stolnicy oprószonej mąką. Rozwałkuj na cienki placek. Posyp go ziemniakami, migdałami, wędliną i tymiankiem. Posmaruj twarogiem. Zwiń. Zlep końce...

  • Naleśniki po meksykańsku

    Składniki: 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej 4 jajka 2 szkl. mleka 2 papryczki chili 1 łyżka + 8 łyżeczek oliwy 50 dag mielonej wołowiny 1 duży ząbek czosnku 1 puszka sałatki meksykańskiej z kukurydzą i czerwoną papryką 6 gałązek szałwii 2 puszki pomidorów w kawałkach z dodatkiem ziół 4 łyżki kwaśnej śmietany sól i pieprz Przygotowanie: Mąkę zmiksuj z mlekiem i jajkami. Ciasto posól...

  • Ciasto meksykańskie - przysłała Liwia

    7 łyżek wody, 3 łyżki kakao, 1 łyżeczka pr. do pieczenia, 10 dag rodzynek, 10 dag orzechów, jabłka, gruszki, 1,5szkl cukru, 1 op. cukru wanilinowego, 4 żółtka, 25 dag margaryny, 1,5 szkl. mąki.

  • Pyszne naleśniki meksykańskie - przysłał Jinny

    Na ciasto: 1,25 szklanki mąki pszennej; 0,5 szklanki mąki kukurydzianej; 4 łyżki oliwy; 1 jajko; sól i 6 łyżek oliwy do smażenia; na nadzienie: 3 łyżki ugotowanej fasoli; 2 łyżki oliwy; 1 łyżka śmietany; 2 jajka; 12 dag szynki konserwowej; 1 łyżeczka szczypiorku; szczypta ostrej papryki i sól...

  • Z kuchni meksykańskiej.

  • Trzy mniej znane gatunki fasoli

    ...przeciwutleniających. Japońska bułeczka drożdżowa Pasta - szklanka adzuki - szklanka cukru - sól  Ciasto  - 3 szkl. mąki  - 7 g suchych drożdży  - 3/4 szklanki mleka - jajko  - po 2 łyżki cukru i oleju Adzuki moczymy 8 godz. Gotujemy w 2 l świeżej wody z solą 2 godz. Odcedzamy. Gotujemy ponownie z cukrem do zgęstnienia, mieszając. Miksujemy. Gdy fasola się gotuje, wyrabiamy ciasto. Po godz...

  • Masz dość chleba i bułek? Oto trzy pyszne zamienniki pieczywa!

    ...produktów, którą zapewnia nam wiosna, zainspirować się poniższymi propozycjami i rozpocząć eksperymentowanie w kuchni.  Meksykański placek - nowy hit na polskim stole? W kuchni meksykańskiej(...) z deserami - eklerami oblanymi ciemną czekoladą czy karpatką z budyniowym kremem. Tymczasem jest to ciasto uniwersalne - nie jest ani słodkie, ani słone, dlatego w zależności od rodzaju farszu...

  • Przekąski na domówkę z różnych stron świata

    Łatwe, szybkie i smakowite. Goście będą zachwyceni!

  • Trzy przekąski dla miłośników pizzy

    Na śniadanie – quesadilla Jest to danie kuchni meksykańskiej. Oryginalnie - tortilla z roztopionym serem. Poniżej jednak przepis na pożywną, śniadaniową wariację. Awokado pozbawiamy skórki i pestki. Blendujemy z czosnkiem i sokiem z limonki na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Placek tortilli smarujemy awokado, kładziemy pokrojoną paprykę i posypujemy tartym serem...

  • Pomysł na pikantny obiad

    ...łyżeczki soli dodajemy do miski i wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie a jednolite. Następnie odstawiamy je w zaciemnionym miejscu na około 30 minut do wyrośnięcia. W tym samym czasie szykujemy sos...

Artykuły na temat: meksykańskie ciasto
  • Ciasto po meksykańsku

    Oryginalny pomysł na meksykańskie danie na ciepło. Warto docenić kuchnię meksykańską, ponieważ jest znana na całym świecie i w wielu państwa widać jej ubogacający wpływ na kuchnię lokalną (np. przeniknięcie kukurydzy do wielu dań europejskich).

  • Grillowanie to „polski sport narodowy” - wtopiło się w polski krajobraz tak bardzo, że nie zastanawiamy się, skąd do nas przyszło i kiedy. Tymczasem grill na świeżym powietrzu, będący formą spędzania czasu, okazją do spotkania ze znajomymi czy rodzinnego świętowania, nie ma w Polsce długiej historii. Moda na grillowanie przyszła u nas dopiero wraz z transformacją ustrojową.Jak się zaraz okaże, grill to prawdziwy obieżyświat i bywalec wszystkich kontynentów. Oznacza to dla nas mnóstwo...

  • Tortille - meksykańskie naleśniki

    Przepis na tortillę i chipsy z tortilli Przygotowanie tortilli: 2 szklanki mąki pszennej, 1/2 łyżeczki soli, 2/3 szklanki letniej wody, 3 łyżki oleju połącz i zagnieć gładkie ciasto. Następnie rozwałkuj. Cienkie placki układaj na rozgrzanej, suchej patelni. Gdy tortilla wypełni się pęcherzami powietrza i pokryje brązowymi plamkami, należy przewrócić ją na drugą stronę i smażyć 30 sekund...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Tortilla po meksykańsku

    ...długo, gdyż ciasto będzie się kruszyć. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy sałatą i polewamy sosem jogurtowym. Kroimy w charakterystyczne dla pizzy trójkąty i podajemy jeszcze ciepłe. Danie doskonale...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

  • Fiesta Mexicana

    ...na małym ogniu pod przykryciem 60-80 min. Na ok. 15 min przed końcem gotowania dodaj czerwoną fasolę. Dopraw solą i pieprzem. Empanadas Składniki na 10-12 sztuk: Na ciasto: 20 dag mąki pszennej(...), 1/2 strąka papryczki chili, 1 szklanka kukurydzy konserwowej, olej do smażenia, sól, pieprz. Do przesianej mąki dodaj masło, posiekaj nożem. Dodaj cukier, sól, jajko oraz śmietanę, zagnieć gładkie ciasto...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Syrop z agawy - słodycz kaktusa

    Syrop z agawy to sok pozyskiwany z meksykańskiego kaktusa (konkretnie z odmian Agave tequilana oraz Agave salmiana), całkowicie naturalny, przefiltrowany, a następnie zagęszczony przez podgrzanie do konsystencji syropu.

  • Ciasto marchewkowe to hit ostatnich lat. Jest smaczne i wyjątkowo proste do zrobienia. Jeśli do tej pory go nie próbowałeś, szybko nadrób zaległości. Fot. 123RF/Picsel Niepozorna marchewka kryje w sobie prawdziwy koktajl witamin i składników odżywczych. Poza białkiem, zdrowymi cukrami, pektynami i beta-karotenem, znajdziemy w niej również witaminę B1, B2, B6, C, E i K oraz pierwiastki takie jak wapń, żelazo, miedź i fosfor. Jest to wyjątkowo bogata lista, jednak co oznacza ona w praktyce? W...