• Informacje na temat:

    mazurki z gotowanych zółtek

Przepisy na temat: mazurki z gotowanych zółtek
  • Co na święta? Pomarańczowy mazurek!

    Mazurki przywędrowały do nas prawdopodobnie z Turcji. W Polsce zaczęto je regularnie wypiekać w XVII wieku. Ciasto to stanowiło symbol zakończenia Wielkiego Postu i wręcz było nagrodą dla tych, którzy wytrzymali czterdzieści dni wstrzemięźliwości od spożywania potraw mięsnych i deserów. Z jego przygotowywaniem wiązał się więc cały rytuał. Także i dziś przykłada się dużą wagę do dekorowania...

  • Kruche ciasto z kajmakiem i bakaliami

  • Mazurek pomarańczowy z pistacjami

    Kruche ciasto z pysznymi dodatkami

  • Jutro Dzień Mamy, zachęcam do upieczenia dla Niej pysznych ciasteczek, które po prostu rozpływają się w ustach.

  • Pieczemy i gotujemy bez wpadek

    ...bardziej kremowa, jeśli zamiast surowych żółtek użyjesz ugotowanych na twardo i przetartych przez sitko. Do paschy możesz dodać mak, zmielone orzechy lub migdały, drobno pokrojone owoce kandyzowane...

  • Mazurki są pyszne i chrupiące za sprawą mieszanki studenckiej. Cukier biały zastąpiłam trzcinowym, a wypełnienie to krem karobowo-sezamowy. Całość stanowi niezwykłą ucztę dla podniebienia.

  • Mazurek migdałowy

    Aromatyczny mazurek.

  • Kremowy i bogaty w smaku sos do sałat i nie tylko.

  • Mazurek malinowy

    Przepis na dwa mazurki.

  • Smaczny pomysł na "Mazurki lukrowane z masą kokosową"

Artykuły na temat: mazurki z gotowanych zółtek
  • Kolorowy mazurek z bakaliami

    Zachwyci najmłodszych.

  • Mazurek pomarańczowy

    Po 6 dkg mąki, migdałów, cukru i smażonej skórki pomarańczowej; andruty; 3 żółtka gotowane; żółtko surowe; 3 białka na pianę; ćwiartka laski wanilii. Lukier: 120 g cukru pudru; pomarańcza.

  • Po 6 dkg mąki, migdałów, cukru i smażonej skórki pomarańczowej; andruty; 3 żółtka gotowane; żółtko surowe; 3 białka na pianę; ćwiartka laski wanilii. Lukier: 120 g cukru pudru; pomarańcza.

  • Kilogram twarogu; 2 ziemniaki; 9 żółtek; kostka masła lub margaryny; łyżka mąki ziemniaczanej; łyżeczka proszku do pieczenia; paczka cukru waniliowego; rodzynki; 5 białek; 1,5 szklanki cukru. Polewa: szklanka cukru; 0,5 szklanki gęstej śmietany; 0,5 tabliczki czekolady; łyżka rumu; 5 dag łuskanych orzechów.

  • Mazurek migdałowy

    Mąkę przesiać, posiekać z rozdrobnionym schłodzonym masłem. Dodać cukier puder, migdały i żółtka. Wszystkie składniki wymieszać nożem, aż się połączą....

  • Odejmij sobie lat, jedząc wielkanocne smakołyki

    Tradycyjne przysmaki, które co roku goszczą na naszych stołach, symbolizują odradzanie się i witalność. I rzeczywiście, składniki, z których przyrządzamy te dania, pomagają nam dłużej zachować dobre zdrowie i formę.

  • Katarzyna Żak: Na Wielkanoc musi być sernik babci Helenki

    ...mazurków. Robią masę czekoladową i kajmakową, spód z daktyla, żeby nie było mąki i ozdabiają te mazurki w niezwykle finezyjny sposób. I jeśli gdzieś jest nowoczesność w święta, to właśnie w ciastach, bo...

  • Wielkanocne przysmaki z Mazowsza

    ...tartą. Do przygotowanych form wyłóż masę mięsną i dość mocno ją dociśnij, aby nie pozostały wewnątrz pęcherze powietrza. Formy z pasztetem wstaw do nagrzanego do temperatury 200°C piekarnika. Piecz...

  • Smakołyki z Podlasia na wielkanocnym stole

    Smak tradycji.

  • Wielkanocne potrawy

    Oto dania, których nie może zabraknąć na świątecznym stole.