• Informacje na temat:

    mazurek. z kasz

Przepisy na temat: mazurek. z kasz
  • Świąteczne słodkości regionalne i klasztorne

    .... 3. Masa serowa: masło utrzyj z cukrem i wanilią. Domieszaj twaróg. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka połącz z masą serową. 4. Wsyp kaszkę, utrzyj. Białka ubij. Pianę delikatnie domieszaj do masy serowej. Wyłóż ją na przygotowany spód. Piecz ok. 75 minut w temp. 175 st. Kutnowski mazurek z różaną konfiturą Sposób przygotowania: 1. Przygotuj spód z ciasta: mąkę przesiej na...

  • Klasyczny,najprostszy mazurek na Wielkanoc:)

  • Kaczka zagrodowa z jabłkami na wielkanocnym stole

    ...zrumieniła i polać wytworzonymi sokami. 3. Po upieczeniu odstawić na chwilę, po czym podzielić na porcje i podawać, np. z tłuczonymi ziemniakami lub kaszą gryczaną niepaloną.

  • ciasto powinno zrobić się 2 dni szybciej, wtedy namięknie lekko i jest smaczniejsze :)

  • Ile ludzi tyle pomysłów na to ciasto. Mój jest z masą budyniową i figami.

  • Bardzo dobry.

  • to jest najlepszy mazurek jaki w życiu jadłam

  • Ten mazurek robie prawie co roku na święta. Jest bardzo smaczny i gorąco polecam.

  • Wg mnie najlepszy na świecie mazurek. Pyszne, idealnie kruche ciasto, do tego mieszanka bakalii w syropie.

  • Mazurek sezamowy bez pieczenia, można go więc zrobić dosłownie w ostatniej chwili. Polubią go wszyscy miłośnicy sezamu. Przygotowanie trwa dosłownie chwilę, wystarczy mieć sezam, cykatę, sumak, miód i blat waflowy. To już prawie wszystko, resztę składników zapewne każdy ma w domu. Przygotowanie potrwa zaledwie chwilę, a potem można delektować się wspaniałym orientalnym smakiem. To nic dziwnego, wszak słodkie, zdobne mazurki mają orientalny, najprawdopodobniej turecki rodowód.

Artykuły na temat: mazurek. z kasz
  • Koszyk pełen pomysłów na wielkanocne potrawy  z marką WINIARY!

    ...i duszonych mięs. Sprawdzi się także jako dodatek do zup, sosów  czy gotowanych kasz. Podkreśla smak i aromat mięs, które jednocześnie stają się bardziej soczyste. Dodaje gęstości i odpowiedniego koloru...

  • Wśród wielkanocnych wypieków bezsprzecznie królują mazurki, które nie tylko pysznie smakują, ale również przepięknie wyglądają. Oto zestawienie najciekawszych pomysłów użytkowników Smakera, dzięki którym upieczecie pyszne ciasta, będące ozdobą każdego stołu. Fot. 123RF/Picsel Mazurek to wielkanocny szlagier, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Ciasto to znano już w czasach szlacheckich, a swoją nazwę zawdzięcza ono regionowi, z którego się wywodzi. Początkowo bowiem ciasta te...

  • Jak dokarmiać ptaki zimą

    ...drobne ziarna, nasiona słonecznika, drobne kasze (koniecznie ugotowane). Bardzo dobre dla wielu ptaków są suszone owoce czarnego bzu, jarzębiny czy aronii. Sikorkom możesz zawiesić kawałek świeżej słoniny, ale bez soli i przypraw. Duże ptaki - gołębie, kawki, sroki, sójki i gawrony dokarmiaj grubą kaszą (ugotowaną) oraz ziarnami pszenicy. Pamiętaj także, że dokarmianie łabędzi i kaczek należy...

  • Wśród wielkanocnych wypieków bezsprzecznie królują mazurki, które nie tylko pysznie smakują, ale również przepięknie wyglądają. Oto zestawienie najciekawszych pomysłów użytkowników Smakera, dzięki którym upieczecie pyszne ciasta, będące ozdobą każdego stołu. Fot. 123RF/Picsel1. Mazurek śmietanowy Fot. Irma na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie Mazurki wyglądaja bardzo efektownie, dlatego też wiele osób sądzi, że trudno je przygotować. Jednak w rzeczywistości są bardzo...

  • Wielkanoc pachnie drożdżowym

    ...spody do mazurków piecze trochę wcześniej, bo im dłużej postoją, tym są później smaczniejsze. Pokrywa je najrozmaitszymi masami - pomarańczową, makową, kajmakową czy grysikową (kaszę mannę, na południu Polski nazywaną grysikiem, gotuje na mleku, a po wystygnięciu uciera z masłem i cukrem). Jej popisowy wypiek to tzw. mazurek kruszony. - Piecze się zawsze dwa spody. Jeden się kruszy i miesza...

  • To jedno z tych ciast, bez których trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół. Jak je zrobić, aby nie tylko pięknie wyglądało, ale także smakowało równie dobrze? Fot. 123RF/Picsel Mazurek to wielkanocny szlagier, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Ciasto to znano już w czasach szlacheckich, a swoją nazwę zawdzięcza ono regionowi, z którego się wywodzi. Początkowo bowiem ciasta te były popularne tylko na Mazowszu. Współcześnie jest podawane niemal w każdym zakątku naszego kraju,...

  • Zdrowe świętowanie? Z tymi sztuczkami da się!

    ...jest przygotowanie wersji bezmięsnej, np. z warzyw strączkowych, pieczarek i kasz. Mocno je dopraw i... nikt nie zauważy tej podmianki! Inaczej piecz ciasta Dużo zdrowiej, zwłaszcza przy...

  • Choć na świecie kasza jest ważnym składnikiem wielu potraw, w Polsce ustępuje miejsca ziemniakom. Jest to zaskakujące, bo do czasów potopu szwedzkiego, kasza była podstawowym składnikiem diety większości Polaków. Obecnie w polskiej kuchni stosuje się ją rzadko albo wcale. Niesłusznie! Fot. 123RF/Picsel W czasie, gdy zachłysnęliśmy się kulinarnymi nowościami z różnych zakątków świata, rodzima kuchnia została zepchnięta na dalszy plan. Jedliśmy pizzę i orientalne makarony, zapominając o takich...

  • Zdrowe święta

    .... z warzyw strączkowych, pieczarek i kasz. Mocno je dopraw i nikt nie zauważy tej podmianki.  Inaczej piecz ciasta Dużo zdrowiej, zwłaszcza przy kłopotach z jelitami, jest zamienne używanie...

  • Ciekawe urozmaicenie dobrze znanej potrawy. Wystarczy jeden dodatkowy składnik. SKŁADNIKI - 4 ½ łyżki kaszy manny - 360 ml mleka - 2 czubate łyżki wiórków kokosowych - 2 łyżki cukru - 1 łyżka cukru waniliowego - 150 ml zimnej wody - garść borówek - ilość zależy od upodobań PRZYGOTOWANIE Krok 1Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy wiórki kokosowe i cukier wraz z cukrem waniliowym. Zagotowujemy.Krok 2Kaszę mieszamy z wodą. Wlewamy ją do gotującego się mleka, pamiętajmy, aby cały czas mieszać....