• Informacje na temat:

    mazurek piec razem z masa kajmakową

Przepisy na temat: mazurek piec razem z masa kajmakową
  • Pięć prostych ciast na Wielkanoc, które zrobisz w parę chwil

    ...do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 50 minut. Mazurek z czekoladą Sposób przygotowania: Wysypujemy na stolnicę mąkę i cukier puder, wbijamy żółtka, dodajemy masło, kwaśną śmietanę(...) z mascarpone. Smarujemy ciasto masą kajmakową, następnie wylewamy na nią krem czekoladowy. Gotowy mazurek wstawiamy do lodówki. Ciasto marchewkowe Sposób przygotowania: Włączamy...

  • Mazurek - najlepsze przepisy

    ...ciasto. Piec je 35 minut w temp. 175 st. C. Gotowe wyjąć z piekarnika, przestudzić. Przygotować lukier. Podane składniki ucierać razem, aż powstanie jednolita masa. Posmarować mazurek lukrem(...), kolejno wbijaj jajka. Gdy masa będzie gładka połącz ją z mąką. Rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na kwadrat o boku 24 cm. Piecz 10 min w temp. 175 st. C. 2. Ze składników zagnieć...

Artykuły na temat: mazurek piec razem z masa kajmakową
  • Katarzyna Żak: Na Wielkanoc musi być sernik babci Helenki

    ...ze święconką? - Razem z Wojtkiem. Lubiłam zaglądać, co inni mają w koszyczkach. A mieli przepych - kolorowe jajka, a nawet babkę wielkanocną. U nas było skromnie: chleb, jajko, sól, kiełbasa(...) nie mógł wytrzymać. Czego nie mogło zabraknąć na stole? - Zawsze musiał być żur z niepoświęconą kiełbasą (śmiech). Najbardziej czekałam na szynkę pieczoną. Ale wiesz, trudno się dziwić - jak...

  • Wśród wielkanocnych wypieków bezsprzecznie królują mazurki, które nie tylko pysznie smakują, ale również przepięknie wyglądają. Oto zestawienie najciekawszych pomysłów użytkowników Smakera, dzięki którym upieczecie pyszne ciasta, będące ozdobą każdego stołu. Fot. 123RF/Picsel Mazurek to wielkanocny szlagier, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Ciasto to znano już w czasach szlacheckich, a swoją nazwę zawdzięcza ono regionowi, z którego się wywodzi. Początkowo bowiem ciasta te...

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Jakie mają zalety i dlaczego warto przygotowywać je w ten sposób? Fot.123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne...

  • Wśród wielkanocnych wypieków bezsprzecznie królują mazurki, które nie tylko pysznie smakują, ale również przepięknie wyglądają. Oto zestawienie najciekawszych pomysłów użytkowników Smakera, dzięki którym upieczecie pyszne ciasta, będące ozdobą każdego stołu. Fot. 123RF/Picsel1. Mazurek śmietanowy Fot. Irma na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie Mazurki wyglądaja bardzo efektownie, dlatego też wiele osób sądzi, że trudno je przygotować. Jednak w rzeczywistości są bardzo...

  • Razem w kuchni to kolejna autorska książka Zosi Cudny, założycielki popularnego bloga kulinarnego Makecookingeasier.pl. Tysiące osób zagląda codziennie na jej stronę, by znaleźć tam inspirację i poznać nowe, ciekawe dania. Tym razem popularna i lubiana przez internautów blogerka, ale także szczęśliwa mama małej Hani, kieruje swoją książkę do wszystkich rodziców, którzy nie tylko chcą, by ich dzieci jadły zdrowe posiłki, ale także pragną czerpać radość ze wspólnego ich przygotowywania. W tej...

  • Wybierz jeden z trzech ulubionych składników, a Stefano przygotuje dla Ciebie wyjątkowe danie z makaronem Penne Rigate! Stefano znacie na pewno jako tancerza, piosenkarza i aktora, ale jak każdy Włoch doskonale odnajduje się także w kuchni. Wybierz ulubiony składnik: szparagi, bakłażan lub kurczak, a Stefano wraz ze swoim przyjacielem Marco przygotują dla Ciebie wymarzone danie z makaronem!   Chcesz poznać Włochy od kuchni? Pobierz darmową książkę "W 20 przepisów dookoła Włoch"....

  • Jeśli z różnych powodów dopiero teraz wzięliście się za kulinarne przygotowania do Wielkanocny, to najważniejsze, abyście nie panikowali, tylko racjonalnie pomyśleli o zbliżających się świętach. Zakwas na żurek można kupić, natomiast sałatki i mazurki są proste i szybkie w wykonaniu. Wystarczy jedno popołudnie i świąteczne dania będą gotowe. Fot. materiały prasowe Zamiast piec mazurka, możesz wykorzystać przepis, który nie wymaga pieczenia, a co za tym idzie - również wiele czasu. Sałatki...

  • Dotychczas tylko dwie polskie restauracje - Senses oraz Atelier Amaro - mogły pochwalić się prestiżowymi gwiazdkami Michelin. Dziś do tego grona dołączyła krakowska Bottiglieria 1881. Fot. 123RF/Picsel W związku z pandemią koronawirusa opóźniła się publikacja najnowszego przewodnika Michelin. Dziś jednak stało się to, na co czekali wszyscy smakosze - europejska lista Michelin 2020 w końcu ujrzała światło dzienne. Znajdziemy na niej restauracje z 39 miast w 23 państw. Nie obyło się bez...

  • To jedno z tych ciast, bez których trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół. Jak je zrobić, aby nie tylko pięknie wyglądało, ale także smakowało równie dobrze? Fot. 123RF/Picsel Mazurek to wielkanocny szlagier, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Ciasto to znano już w czasach szlacheckich, a swoją nazwę zawdzięcza ono regionowi, z którego się wywodzi. Początkowo bowiem ciasta te były popularne tylko na Mazowszu. Współcześnie jest podawane niemal w każdym zakątku naszego kraju,...

  • Do wyboru masz trzy wyjątkowe składniki - homarce, orzechy i wędzony boczek. Który z nich stanie się podstawą pysznego, włoskiego dania? Decyzja należy do ciebie! Któż inny mógłby zaserwować najsmaczniejsze dania z Półwyspu Apenińskiego, jeśli nie rodowity Włoch? Tym razem, Stefano Terrazzino oraz jego przyjaciel Marco pokażą wam jak ugotować doskonałe potrawy z wykorzystaniem pięknie wyglądającego makaronu farfalle. Wybierz swój ulubiony składnik, a Stefano i Marco pokażą ci jak wyczarować z...