• Informacje na temat:

    masło po terminie

Przepisy na temat: masło po terminie
  • Wesołe kanapki  z szynką i serem

    Czas: ok. 45 min; porcja – 380 kcal.

  • Domowe zawsze jakoś lepiej mi się kojarzy. Przygotowanie nie jest skomplikowane, a z racji tego, że masła mało używam, to i cena jakoś nie boli, choć to z pewnością droższa zabawa niż z kupnym.

  • Śniadaniowa mapa świata - od ciastek po pikantne zupy

    Kremowe ciasto w Brazylii, tunezyjska zupa z ciecierzycy - świat zna wiele sposobów na to, aby dobrze zacząć dzień. Czasem są to dość zaskakujące posiłki, jednak ukazują one niezwykłe kulinarne bogactwo świata.

  • Masło jabłkowe to taki wzbogacony mus do wypieków, naleśników, gofrów, racuchów czy na pieczywo. Pyszny także do wyjadania palcem prosto ze słoika.

  • Agnieszka Kręglicka radzi jak odmienić wielkanocne potrawy

    .... "Jeśli zupa cytrynowa, to znów kłaniamy się Grecji. Lubię tę Wielkanoc grecką, bo ona jest często w innym terminie niż nasza. A grecka jest bardziej ludyczna i zabawowa. Zupa cytrynowa mogłaby więc...

  • Dzisiaj zapraszam do przygotowania MASŁA KLAROWANEGO. Pracy niewiele, a gdy raz już je przygotujecie, nigdy więcej nie kupicie tego sklepowego.

  • O małej czarnej słów kilka, czyli Międzynarodowy Dzień Kawy

    Kawa to napój kultowy i znany od wieków. Bez tego aromatycznego trunku z ziaren kawowca wielu z nas nie wyobraża sobie poranka, a nawet całego dnia. To właśnie kawa pobudza nas po nieprzespanej nocy, jest doskonałą towarzyszką spotkań z przyjaciółmi, bądź po prostu uprzyjemnia coraz chłodniejsze jesienne wieczory. Już niebawem, bo 29 września, obchodzić będzie swoje święto. Międzynarodowy Dzień Kawy to okazja, by zapoznać się z kilkoma informacjami na jej temat. Najlepiej nie samemu, lecz w...

  • Klarowane masło czyli masło ghee (ghi) jest bardzo cenione przede wszystkim w kuchni indyjskiej. Klarowanie jest procesem podczas którego masło oczyszczane jest z białka i innych substancji. W efekcie otrzymujemy czysty, klarowny tłuszcz o doskonałych właściwościach. Zaletą masła ghee jest to, że nie przypala się, posiada długi okres przechowywania nawet bez lodówki. Delikatne i subtelne, doskonale podkreśla smak potraw. Nadaje się do smażenia w zasadzie wszystkiego, gotowania i wypieków....

  • Ważne zasady żywienia na wakacjach

    ...w lodówce Żeby zapobiec rozwojowi bakterii w żywności, nabiał trzymaj na górnej lub środkowej półce, zaś masło i jajka w przegródkach na drzwiach chłodziarki. Wędlinę należy przechowywać na...

  • Domowe, gładkie masło orzechowe o intensywnym smaku prażonych orzechów laskowych

Artykuły na temat: masło po terminie
  • ...warstwach. Głównymi składnikami, których powinnyśmy poszukiwać w maskach nawilżających są: kwas hialuronowy, masło shea, olejki z nasion zbóż, skwalen i jego pochodny skwalan, a także minerały i witaminy...

  • ​Ruszyła kolejna edycja kampanii społecznej "Dłonie pełne dobra" Mary Kay

    ...bogate w antyoksydanty masło shea, które pomoże skórze utrzymać odpowiedni poziom nawilżenia. Delikatny zapach białej herbaty oraz cytrusów zadba także o twoje zmysły. Połączenie tych dwóch kosmetyków(...) w terminie od 12 maja do 31 grudnia 2020 roku dokonasz zakupu Zestawu Satin Lips  White Tea & Citrus u konsultantki Mary Kay . Poinformuj swoje znajome o tej kampanii, publikując na Instagramie...

  • Lodówkowe strefy chłodu – półka ma znaczenie

    ...- Na najwyższej półce lodówki (temp. do 8°C) przechowujmy gotowe potrawy, konserwy, ciastka, jajka itp.  - Na niższym poziomie (temp. – ok. 5 °C)   tłuszcze (masło, margarynę), sery, sałatki, surówki, wędliny. - Jeszcze niżej  (ok. 2 °C) produkty o krótkim terminie przydatności do spożycia, np. jogurty, kefiry,  otwarte dżemy.    - Jeżeli lodówka ma tzw. chłodną komorę – kładźmy do niej surowe...

  • Nie każdy „przeterminowany” produkt trzeba wyrzucać

    ...sprzedają, bo klient, gdy spojrzy na opakowanie i stwierdzi, że data minęła, wyrzuci jedzenie i kupi nowy produkt.  Które produkty można jeść "po terminie"? Suche ciastka, płatki kukurydziane, czekoladę - do 2 miesięcy. Czekolada może pokryć się białym nalotem z powodu wytrącenia się tłuszczu i nie smakować już tak dobrze, ale nic się nie stanie, jeśli zjemy ją po terminie przydatności...

  • Poradnik świadomego konsumenta: Sekrety etykiety

    ...dobrej jakości, o przewidywalnym składzie. Jak zyskać tę pewność? Masło: Szukaj napisu "Masło" na opakowaniu. Produkt masłopodobny, będący tłuszczowym miksem i o zawartości tłuszczu mniejszej niż 82 proc. prawnie "masłem" nie może być nazwany. Nie daj się zwieść sloganom: "Osełkowe", "Bieszczadzkie" (a w domyśle - masło, które masłem nie jest). Pewien producent na opakowaniu towaru niebędącego...

  • Przeterminowane! Do śmieci?

    ...prawidłowo przechowywane - szczelnie zamknięte, w suchym miejscu. Miód, ocet, sól i cukier. Jeżeli są przechowywane  w ciemnym, suchym miejscu -  nie zepsują się.  Masło - jeżeli zbliża się termin...

  • Jak przedłużyć świeżość jedzenia?

    ....   Środkowa (4 stopnie) - to świetne miejsce na nabiał. Tutaj ułóż sery, masło, jogurty. To również świetne stanowisko dla ugotowanych potraw.  Najniższa (20 stopni) - najlepsza lokalizacja dla mięs...

  • Zdrowe, bo z tłuszczem? Tak, to możliwe!

    ...pieczywa o długim terminie przydatności do spożycia, dań typu fast food oraz niektórych margaryn. W trakcie utwardzania tłuszczów powstają kwasy tłuszczowe trans. Badania naukowe dowiodły, że przyczyniają(...) drobiu, tłuste wędliny (np. kiełbasa, salami), pełnotłuste mleko i nabiał (zwłaszcza żółte sery, w których zawartość tłuszczu przekracza 30 proc.). MASŁO CZY MARGARYNA To prawie narodowy problem, bo...

  • Piękna twarz w nowym roku

    ...go na jednolitą masę z tradycyjnymi składnikami (żółtka jaj, musztarda, cytryna). - innym przysmakiem, w którym sprawdzi się olej lniany, jest masło orzechowe. W tym przypadku trzeba połączyć w jednolitą masę olej, orzechy i miód. Tak przygotowane masło  orzechowe przechowujemy w szklanym pojemniku w lodówce.

  • Resztki po świętach: już dziś pomyśl o tym, jak je wykorzystać

    Panująca epidemia, a w perspektywie – Święta Wielkanocne. To dla wielu doskonała okazja do zrobienia dużych zapasów. Już teraz wiesz, że mogą zostać jakieś resztki? Zastanów się nad tym, jak je wykorzystać.