• Informacje na temat:

    masło czosnkowe do chleba

Przepisy na temat: masło czosnkowe do chleba
  • Zupa czosnkowa

    Składniki: - 4 główki czosnku  - pół kg ziemniaków  - litr bulionu warzywnego  - dwie kromki chleba  - kubeczek śmietany  - łyżka masła  - sól, pieprz Przygotowanie: Czosnek i ziemniaki obrać, pokroić. Masło rozpuścić w garnku, dodać ziemniaki i czosnek, przysmażyć. Zalać bulionem, dodać  przyprawy, gotować, aż ziemniaki zmiękną. Zmiksować dodając śmietanę. Kromki chleba...

  • Pyszne i zdrowe masełko czosnkowe. Bardzo dobre do kanepek z wędliną. A jeszcze lepiej smakuje jak posmarujemy nim wczorajszy chleb i upieczemy w tosterze lub w sezonie na grillu (pyszna zakąska do zimnego piwka;)

  • Nowy sposób na czosnek

    Jeśli zależy nam na czosnkowym aromacie szpinaku, ale bardzo delikatnym, wypróbujmy prostą metodę.

  • Dla wszystkich którym znudziło się już zwykłe masło ;)

  • Wegetariańskie przekąski na grilla

    Polskie grillowanie kojarzy nam się głównie z mięsem – na ruszt najchętniej wrzucamy kiełbasę, karkówkę czy kaszankę. Stąd też grill u znajomych kończy się dla wielu wegetarian podjadaniem chleba. Jak urozmaicić zakres smakołyków serwowanych z grilla, tak by dogodzić także fanom diety bezmięsnej?

  • Banalnie proste w wykonaniu, a jakie smaczne... mniam.

  • Kanapka z tuńczykiem

    Sposób przygotowania 1. Do moździerza lub blendera włóż natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, miękkie masło i sól. Całość rozdrobnij i schłodź. Jajka ugotuj na twardo. Tuńczyka osącz z zalewy i przełóż do miski. Dodaj posiekane drobno jajko, obranego ogórka kiszonego, majonez i pieprz (możesz całość zmiksować).  2. Chleb tostowy ułóż na patelni grillowej lub grillu elektrycznym...

  • Smaczny pomysł na "Masło czosnkowe"

  • Placki spod samiuśkich Tater

    "Moskolicku łowsiany na blasce piecony, jesceś nie upiecony, juzześ łobrymbiony" - głosi góralska przyśpiewka. To pochwała moskoli - placków ziemniaczanych pieczonych na blasze, które są specjałem kuchni podhalańskiej.

  • super do kanapek i ziemniaków

Artykuły na temat: masło czosnkowe do chleba
  • Krem czosnkowy z grzankami

    ...w kostkę. Rozgrzej w garnku masło. Włóż cebulę. Posyp ją tymiankiem i lekko podsmaż.  3. Dołóż upieczony czosnek oraz ziemniaki. Zalej gorącym bulionem. Gotuj przez 10-12 minut, aż ziemniaki będą miękkie...

  • Masło to podstawowy składnik w każdej kuchni. Niestety, jego ceny wciąż zatrważają. Na szczęście własnoręczne przygotowanie masła jest proste i szybkie. Fot. 123RF/Picsel Ceny masła już od dłuższego czasu mogą szokować. Na sklepowych półkach zaroiło się także od produktów, które jedynie udają osełki, mając niewiele wspólnego z prawdziwym masłem. Nic więc dziwnego, że wiele osób decyduje się na przygotowanie masła w zaciszu własnego domu. Końcowy produkt jest nieco tańszy od swojego...

  • Tosty i tościki

    Kawałek chleba lub bagietki z dodatkiem sera i szynki zamień w prawdziwie wykwintne danie.

  • Stojąc przed sklepową półką, na której znajdują się masła, można się bardzo mocno zdziwić. Znajdziemy tam wiele produktów różniących się niewielkimi szczegółami. Nie każdy jednak wie, że te detale są bardzo istotne i mogą zadecydować o tym, czy do domu wrócimy z prawdziwym masłem, czy też produktem, który tylko je udaje. Fot. 123RF Uniknięcie zakupu podrobionego masła nie jest trudne, jednak wymaga od nas wzmożonej uwagi podczas zakupów. Zapomnijcie o bezmyślnym wrzucaniu produktów do...

  • Smażone śledzie z pomidorkami

    ...obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła z obu stron na jasnozłoty kolor. 4. Kromki chleba podpiekamy w tosterze lub podsmażamy na oleju i przekładamy na talerze. Na każdej...

  • W ostatnim czasie ceny masła oszalały. Sprzedawane w sklepach kostki są mniejsze i znacznie droższe niż jeszcze kilka lat temu. Nic więc dziwnego, że wiele osób, wzorem naszych babć, decyduje się na własnoręczne zrobienie masła. Fot. 123RF/PicselJeśli regularnie kupujecie masło z pewnością zaobserwowaliście, że ceny tego produktu już od dłuższego czasu sukcesywnie wzrastają. Obecnie za kostkę masła zapłacimy nawet dwukrotnie więcej niż jeszcze dwa lata temu. Co więcej, wielu producentów...

  • Ziemniak. Trufla północy

    Pyrlandia – taki napis widnieje na drzwiach naszego domu pod Poznaniem. W tym regionie mieszkańcy są z ziemniaków prawdziwie dumni.

  • Badania potwierdzają: miękka margaryna może pomóc w obniżeniu ryzyka wystąpienia zawału serca Fot. materiały prasowe W kontekście światowych zaleceń żywieniowych rekomendujących ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych w diecie, a także zastąpienia ich tłuszczami nienasyconymi, opublikowane zostały wyniki modelowego badania porównujące skutki wieloletniego spożycia masła i margaryny. Zgodnie z ich wynikami zauważono, że już tak niewielka zmiana nawyków żywieniowych, jak zastąpienie masła...

  • Święto smaku

    ...koperkowo-czosnkowej pasty połóż na wierzchu każdego jajka, a na to marynowaną kurkę. Pasztet z soczewicy (dla 6 osób) Czas przygotowania: 1,5 godziny Poziom trudności: 2 Składniki: 1 szklanka(...) orzechowego, sól, pieprz, kmin rzymski, 4 jaja, masło i bułka tarta do wysypania formy, forma do keksu Soczewicę zalej dwiema szklankami zimnej wody i gotuj, aż wchłonie całą wodę i stanie się purée...

  • Każdy wie, że prawdziwe masło twardnieje pod wpływem niskiej temperatury, przyprawiając wiele osób o złość. Jednak w obawie przed zjełczeniem, wielu nie rezygnuje z przechowywania go w lodówce. Czy trzymanie masła w temperaturze pokojowej jest rzeczywiście niebezpieczne? Fot. 123RF Znasz tę sytuację? Ranek. Śpieszysz się do pracy, chcesz zjeść szybko kanapkę, zaglądasz do lodówki, a tam... przykra niespodzianka! Twoje masło jest twarde i nie możesz go rozsmarować na pieczywie. Denerwujesz...