• Informacje na temat:

    maslaki marynowanie

Przepisy na temat: maslaki marynowanie
  • Jak suszyć i marynować grzyby?

    ...najczęściej wykorzystywanych należą borowiki, podgrzybki, maślaki, rydze i kurki. Przed marynowaniem (inaczej niż przed suszeniem) należy nie tylko oczyścić grzyby, ale także dokładnie opłukać je pod strumieniem zimnej wody. Jeśli decydujemy się na marynowanie większych grzybów, musimy je pokroić. Niektórzy zalecają obgotowanie ich w wodzie z cytryną przed marynowaniem. Tradycyjna zalewa octowa ma...

  • Urodzaj grzybów,więc można poszaleć z przetworami. Polecam do sałatek,sosów czy jako przekąska:)

  • Grzyby - smak jesieni

    Borowiki, kurki, podgrzybki, maślaki… Jesienny stół pachnie świeżymi grzybami. To tradycyjny polski przysmak, który w kuchni znajduje wiele zastosowań. Oprócz gotowania, pieczenia czy smażenia świeżych grzybów doskonale nadają się one również do suszenia, marynowania, mrożenia, a nawet kiszenia. Dzięki temu ich smakiem możemy się cieszyć przez cały rok. Połączone z innymi, wysokiej jakości składnikami, np. mięsem, warzywami czy makaronem doskonale urozmaicą i wzbogacą, nie tylko jesienne menu.

  • Dziś pokażę marynowane maślaki. Parę dni temu pojawił się w naszym pobliskim lesie prawdziwy wysyp tych grzybków. Jeszcze tydzień wcześniej znaleźliśmy tylko kilka, ilość w sam raz do urozmaicenia jajecznicy. A teraz – proszę Państwa, godzinka w lesie i dwa kosze maślaków! I jeszcze sporo małych zostało, więc za dwa dni znów sprawdzimy, co tam wyrosło. A tymczasem zapraszam na marynowane maślaki.

  • Jak grzyby, to po deszczu

    W polskich lasach jest ich do zebrania 20 tys. kilogramów! Grzybobranie to superpomysł na jesienny weekend. Spacer po lesie zaostrzy apetyt, więc od razu ruszaj do kuchni.

  • Sezon na grzyby w pełni. Trzeba więc czerpać z darów natury.

  • Bardzo lubimy maślaki marynowane. Służą nam jako dodatek do obiadu, kolacji lub sosu tatarskiego. Zalewę octową przygotowuję w proporcji 1:3 z dodatkiem liścia laurowego, gorczycy i cebuli.

  • Smaczny pomysł na "Maślaki i podgrzybki marynowane"

  • Grzybki w lesie już się pojawiają. Maślaków jeszcze nie ma, ale jesień już niedługo.

  • Skarby jesieni zamknięte w słoiku :)

Artykuły na temat: maslaki marynowanie
  • Trzeba wiedzieć, jakie zbierać

    ...grzyby się później nie zlepiają. Marynowanie Marynatę przyrządzam ze szklanki octu 10 proc. i 2-4 szklanek wody z ziarenkami pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy, łyżką soli i 4 łyżkami cukru...

  • Nieodkryte zagłębia grzybowe

    Zbieranie grzybów to nie lada frajda, zwłaszcza gdy nie ma w lesie tłumu grzybiarzy. Są miejsca, gdzie piękne okazy będą czekały tylko na nas!