• Informacje na temat:

    mascarpone marsala

Przepisy na temat: mascarpone marsala
  • Najłatwiejsze tiramisu według Nestora Grojewskiego

    ...składa się z warstwy biszkoptu, nasączonej mocną kawą oraz likierem Amaretto lub winem marsala. Na tę warstwę nakłada się warstwę kremu z sera mascarpone, jajek, cukru i śmietany, a całość posypuje się(...) smakołyk ten podawany jest w upalne dni. Niektórzy uważają nawet, że tiramisu ma specjalne właściwości afrodyzjaku. Do przygotowania deseru potrzebujemy: 100 g serka mascarpone, 1 jajko, 20 g cukru, 25

  • szybki i pyszny deser

  • Klasyczne tiramisu

    ....  4. Ubij kremówkę, wymieszaj z mascarpone, następnie dodaj je do zabajone.  5. Ubij białka na sztywną pianę, po czym dodaj je do masy mascarpone.  6. W misce (25 cm) ułóż połowę biszkoptów, przykryj je połową masy mascarpone i posyp połową kakao. Następnie powtórz wszystkie warstwy. Wstaw tiramisu do lodówki na minimum 4 godziny. 

  • Łatwy do zrobienia. Nie wymaga pieczenia. Idealny na upalne dni

  • Pyszne i bardzo proste w wykonaniu :) Przepis pochodzi z książki "Smaki świata" Włochy.

  • Smakuje bajecznie i zachwyca!

  • Smaczny pomysł na "Lodowe mascarpone"

  • Przepis wart wypróbowania: "Torcik mascarpone"

  • Polecam bo smaczne:)

  • Szybkie, proste pyszne

Artykuły na temat: mascarpone marsala
  • Włoskie desery

    Tiramisu Składniki: 3 żółtka 150 g cukru 150 ml likieru amaretto 500 g mascarpone 200 g śmietany kremówki 250 ml świeżo parzonej kawy espresso 200 g biszkoptów 2 łyżki kakao  Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mascarpone. Śmietanę ubić i wmieszać do kremu. Kawę zmieszać z likierem. 100 g biszkoptów zanurzać (szybko, aby nie nasiąkły za bardzo) w kawie i układać na...

  • W siódmym odcinku "Bake Off Junior" Marysia zaprezentowała galerię smaków w formie kulek mocy. Orzechowo-serowo-gruszkowe 110 g miękkiego masła 230 g masła orzechowego (bez cukru) 420 g mąki jaglanej 2 łyżeczki stewii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 ml mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3 jajka 1 szklanka orzechów laskowych 2 gruszki konferencje 2 łyżki oleju 100 ml wina marsala 4 łyżki miodu 200 g obranych orzechów włoskich 100 g sera gorgonzola 50 g sera danablu 150 g serka...

  • Smaczek na lato - tiramisu z czeresniami

    ...specjalnie przygotowanymi czeresniami pachnacymi ... cynamonem. Na 6 porcji 250 g mascarpone - czyli pudelko 2 duze jajka 200 g cukru cukier waniliowy 600 g czeresni wydrylowanych baton cynamonu kilka biszkoptow, jak do tiramisu 2 lyzki likieru czeresniowego ja dalam Kirsh ale moze tez byc wisniowka, lub amaretto czy marsala jak nie mamy wisniowki. kilka swiezych...

  • Jurorzy poprosili uczestników "Bake Off - Ale Ciacho!" o przygotowanie słodkiego cannoli z dwoma kremami. Poradzilibyście sobie z tym przepisem? Ciasto na cannoli 150 g mąki pszennej typ 500 1 żółtko 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżki kakao 10 g cukru 15 g stopionego masła 50-60 g wina marsala (dodawać stopniowo, do uzyskania konsystencji elastycznego, ale nie lepkiego ciasta) 1 białko do zlepiania brzegów cannoli cukier puder do...

  • Tiramisu inaczej

    O włoskim deserze Krem z mascarpone Klasyczne tiramisu nie obędzie się bez włoskiego serka mascarpone - to główny składnik kremu. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty kogel-mogel. Gdy cukier się rozpuści, a masa zbieleje, przerywamy. Dokładamy mascarpone. Najpierw delikatnie mieszamy łyżką, następnie miksujemy do całkowitego połączenia składników. Białka z cukrem ubijamy na pianę...

  • Tradycja sera mascarpone wywodzi się z Lombardii i sięga końca XVI wieku. Początkowo ser ten wytwarzany był domowym sposobem przez chłopów z okolic włoskiego Lodi i Abbiategrasso. Tym, co odróżnia mascarpone od innych serów, jest przede wszystkim sposób jego produkcji. Mascarpone wyrabiany jest nie z mleka, ale ze śmietany, czemu zawdzięcza swoją kremową konsystencję. Idealną propozycją dla wielbicieli lombardzkiego przysmaku jest Mascarpone ser śmietankowo - kremowy Piątnicy, która jako...

  • Ciasta serowe przyrządzone ze smacznego twarogu, wiejskiego sera i innych podobnych produktów należą do ulubionych wypieków - i to już od wielu dziesięcioleci. Dziś oprócz tradycyjnego twarogu i świeżych białych serów mamy do dyspozycji ich coraz bardziej popularnych włoskich "kuzynów", sery mascarpone i ricotta. Dzięki tym serom możemy tworzyć wciąż nowe odmiany ciast, które stanowią atrakcję spotkań przy kawie. Bez dodatków, ze świeżymi owocami albo z odrobiną alkoholu: ciasta serowe,...

  • OSM Piątnica proponuje ciekawe przepisy na puszyste naleśniki z nadzieniem jogurtowym oraz sernik na zimno z kremowego Jogurtu Milandia z mascarpone. Zdobywający coraz większą popularność Jogurt Piątnicy to doskonały wybór, gdy chcemy przygotować lżejsze i zdrowsze sosy, smaczne desery, dania główne czy też pożywne przekąski. Gęsta konsystencja, śmietankowy smak charakterystyczny dla sera mascarpone, który stanowi aż 17,5% produktu, oraz odpowiednia zawartość tłuszczu sprawiają, że z...

  • Przez lata sery stały się jednym z najbardziej popularnych, włoskich towarów eksportowych oraz nieodłącznym elementem dań na bazie makaronu. Ich wyjątkowy smak to efekt sięgającej aż Starożytności tradycji serowarskiej, która - co ciekawe - jest dłuższa od francuskiej. Przez lata sery stały się jednym z najbardziej popularnych, włoskich towarów eksportowych oraz nieodłącznym elementem dań na bazie makaronu. Ich wyjątkowy smak to efekt sięgającej aż Starożytności tradycji serowarskiej, która -...

  • Spróbujcie przygotować świąteczne babeczki według przepisu jurorów "Bake Off - Ale Ciacho!" - Gosi Molskiej i Krzysztofa Ilnickiego. Sprawdzą się nie tylko na Wielkanoc. Gniazdka z białej czekolady 175 g mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 175 g masła 150 g cukru drobnego 2 jajka 3 łyżki mleka ekstrakt waniliowy wg uznania szczypta soli Połączyć przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Masło ubić z cukrem na puszystą masę. Nie przestając ubijać, dodawać po jednym jajku oraz...

Wideo na temat: mascarpone marsala
  • Zmysłowe smaki: Tiramisu bez surowych żółtek

    Klasyczny włoski deser tiramisu na dobre zagościł na polskich stołach. Ponieważ nie wszyscy przepadają za kremami z wykorzystaniem surowych żółtek, my prezentujemy dziś przepis na tiramisu z kremem ze śmietanki, cukru pudru i mascarpone, z dodatkiem słodkiej marsali. Tiramisu bez jajek – dokładny przepis znajdziesz tutaj. Wejdź! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!

  • Zmysłowe smaki: Tiramisu bez surowych żółtek

    Klasyczny włoski deser tiramisu na dobre zagościł na polskich stołach. Ponieważ nie wszyscy przepadają za kremami z wykorzystaniem surowych żółtek, my prezentujemy dziś przepis na tiramisu z kremem ze śmietanki, cukru pudru i mascarpone, z dodatkiem słodkiej marsali. Tiramisu bez jajek – dokładny przepis znajdziesz tutaj. Wejdź! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!