• Informacje na temat:

    maść

Przepisy na temat: maść
  • Kuchenne lekarstwa

    ...astmy stosuje się lukrecję zmieszaną z odrobiną dobrego, naturalnego oleju. W nagłej potrzebie można łatwo sporządzić z niej maść. Wystarczy dodać do stopionego masła (ćwierć kostki) łyżeczkę sypkiej...

  • Miłość od kuchni

    ..., archeolodzy odczytali skład osobliwego napoju miłosnego z akacji i miodu. Innym, kategorycznie dzisiaj nie polecanym przepisem rodem z Orientu, jest maść z szafranowożółtych mrówek, którą należało...

  • Maść sporządzona domowym sposobem, zupełnie za darmo. Najważniejsze, że świetnie działa, leczy pęknięcia, egzemy, łuszczycę, świetnie nawilża skórę. W aptece trzeba zapłacić od 45 zł- do 99 zł za malutką tubkę.

  • Łatwa , szybka , skuteczna i tania do wykonania w warunkach domowych.

  • Gesina na naszych stołach jest rzadkim gościem.Od jakiegos czasu powoli wraca do łaski.Mieso gesi jest bardzo kaloryczne ale za to jakie smaczne.Wytopiony smalec gęsi jest bardzo ceniony w medycynie lufowej,swietny na infekcje dróg oddechowych,a maść sporządzona ze smalcu działa rozgrzewająco na bolące stawy.

Artykuły na temat: maść
  • Maść cebulowa na bliznę

    Blizna nie goi się, jak powinna. Spróbuj zrobić maść.

  • Kwiaty w kuchni to nie tylko ozdoba stołu, choć takich nigdy nie powinno zabraknąć. Mają znacznie szersze zastosowanie niż mogłoby się wydawać. Fot. 123RF/Picsel Tani szafran Przyjrzyjmy się bliżej łatwemu w hodowli, powszechnie występującemu i prześlicznie żółtemu nagietkowi. W kuchni to przede wszystkim przyprawa. Płatki nagietka mają lekko pikantny smak i od dawien dawna zastępowano nimi najdroższą przyprawę świata, czyli szafran. Znajduje to odbicie w ich nazwie - róża szafranowa.   Także...

  • Jak stosować maść ichtiolową?

    Maść ichtiolową trudno z czymkolwiek pomylić – ma charakterystyczny zapach i wygląd, a obecna była w apteczkach naszych pradziadków.

  • Proszek do pieczenia znajdziemy niemal w każdej kuchni. Stosujemy go, chcąc aby nasze wypieki były pulchne i pięknie wyrosły. Jednak na tym nie kończą się jego zastosowania. Czy wiedzieliście, że niepozorna torebka z proszkiem do pieczenia może wybawić nas z wielu opresji? Niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, że ten ogólnodostępny i tani środek, może stać się rozwiązaniem wielu codziennych problemów. Jeśli do tej pory wykorzystywaliście proszek wyłącznie podczas pieczenia ciast, już...

  • Jak stosować maść ichtiolową?

    Maść ichtiolową trudno z czymkolwiek pomylić – ma charakterystyczny zapach i wygląd, a obecna była w apteczkach naszych pradziadków.

  • Warzywa korzeniowe w chwale powracają na nasze stoły. Coraz częściej zajadamy się marchewką, pietruszką lub topinamburem, odkrywając na nowo ich smak i właściwości. A co z nieco zapomnianym pasternakiem? Fot.123RF/Picsel Pasternak bardzo często bywa mylony z pietruszką - wyglądają podobnie, a i ich aromat jest do siebie zbliżony. Dawniej warzywo to było niezwykle popularne i bardzo często gościło na stołach naszych przodków. Niestety, z czasem pasternak został wyparty przez łatwiej dostępne...

  • Maść przeciwbólowa

    Oto prosty przepis na maść przeciwbólową, którą możesz zrobić sama.

  • Gęś, tak często kiedyś jadana, coraz rzadziej trafia na nasze stoły. Unikamy jej mięsa, bo jest tłuste i wysokokaloryczne, nie wiemy jednak nic o jasnej stronie gęsiny. Czy warto ją jeść częściej, niż tylko na świętego Marcina ? Zdrowy jak.. gęś! Mięso z gęsi posiada sporą ilość cennych kwasów tłuszczowych (omega 3 i 6), które mają wyjątkowo korzystny wpływ na nasze zdrowie m.in. obniżając poziom złego cholesterolu we krwi. W związku z tym, gęsinę bez obaw mogą ją jeść osoby cierpiące na...

  • Maść Nagietkowa

    Maść Nagietkowa...

  • Gęsina króluje na naszych stołach jesienią. Warto powrócić to tradycyjnych, polskich przepisów, gdyż są one ciekawą i zdrową alternatywą chociażby dla dań z kurczaka. Fot. 123RF/Picsel Dawniej na wsi wykorzystywano każdą część gęsi, dbając o to, aby nic się nie zmarnowało. Szyję wykorzystywano do zrobienia kieszonek na farsz, krew służyła do przyrządzenia czerniny, kości do ugotowania mięsnego wywaru, stanowiącego bazę do zupy. Bardzo przydatny okazywał się także tłuszcz z gęsi, z którego...

Zdjęcia na temat: maść
  • MAŚĆ NAGIETKOWA ZIAJA
  • MAŚĆ NAGIETKOWA ZIAJA
  • MAŚĆ PIĘCIORNIKOWA ZŁOŻONA
Wideo na temat: maść
  • Jak stosować maść ichtiolową?

    Maść ichtiolową trudno z czymkolwiek pomylić – ma charakterystyczny zapach i wygląd, a obecna była w apteczkach naszych pradziadków. W studiu „Dzień Dobry TVN” dermatolog Łukasz Preibisz wytłumaczył na co pomaga i jak ją stosować.