• Informacje na temat:

    masa z prazonych

Przepisy na temat: masa z prazonych
  • Gozinaki – prażone orzechy z miodem

    ...wodą, wyłóż masę i rozprowadź wałkiem na grubość 4 mm. Gdy masa lekko zastygnie pokrój w romby lub kwadraty i odstaw do wysuszenia. Gozinaki najlepiej smakują z Satrapezo Icewine Rkatsiteli marki...

  • Wegańska czekolada ze śliwkami kalifornijskimi i prażonymi migdałami

    ...migdały. Gotową masę odstaw do lodówki na godzinę, aż masa stężeje, a czekolada będzie gotowa! Idealna na prezent. Może być przechowywana w lodówce przez kilka dni. Smacznego! 

  • Słodko-słony pasztet drobiowy z prażonymi orzechami

    ...masa wyrównała się i wstawiamy do lodówki. Orzechy laskowe prażymy w piekarniku w temperaturze 200°C około 10 minut, studzimy, obieramy ze spieczonych skórek i drobno kruszymy. Gorzką czekoladę...

  • Ciastka z prażonym sezamem

    Słodycze też mogą być zdrowe

  • ​Wegańskie hot dogi z domowymi kiełbaskami "pepperoni" i salsą z sera naciowego i papryki

    Chrupiąca bułka, prażona cebulka i kiełbaska pepperoni polana pysznym sosem. Brzmi naprawdę dobrze, prawda? Dla wszystkich wielbicieli kuchni typu fast food mamy dobrą nowinę - w domu również możemy przygotować wiele pyszności, które smakiem nie będą odbiegać od posiłków zamówionych w restauracji.

  • Kremowy pudding jaglany ze śliwką kalifornijską i solonym karmelem

    Kaszę jaglaną prażymy w 200 stopniach przez 5min do zrumienienia.

  • Tahini - przełamie każdą słodycz

    Nie ma hummusu bez tahini - to zwykle z tą przekąską łączymy pastę z prażonych ziaren sezamu. Anna Jones zapewnia jednak, że jedwabista pasta sezamowa doskonale sprawdzi się zarówno w daniach wytrawnych, jaki i słodkich wypiekach.

  • Szarlotka z migdałami na biszkoptowym spodzie

    Jabłecznik to ciasto popularne w Małopolsce. Właśnie tam, na dawnych ziemiach Galicji jadało się słodkie szarlotki czy jabłkowe strudle, a różne ich wersje i nowoczesne modyfikacje, królują na tych stołach do dziś. Doskonałe połączenie prażonych jabłek z kruchym ciastem i orzechami stało się tak popularne w innych rejonach Polski, że dziś bez niego nie wyobrażamy sobie świątecznego spotkania z rodziną i przyjaciółmi.

  • Niebanalny duet - pierogi i marcepan

    Marcepan, czyli słodka migdałowa masa jest m.in. składnikiem nadzienia do rogali marcińskich. Okazuje się, że marcepan można również "pożenić" z pierogami. Orędownikiem tego niebanalnego duetu jest Paweł Loroch, znany dziennikarz kulinarny.

  • Domowa chałwa

    Drobny kulinarny grzeszek? Wręcz przeciwnie, domowa chałwa jest zdrowym smakołykiem - w jej minimalistycznym składzie próżno szukać konserwantów i sztucznych dodatków wzmacniających smak. A jeśli już o smaku mowa - wyrób domowy nie ustępuje tym kupowanym!

Artykuły na temat: masa z prazonych
  • Prażone orzechy z miodem (gozinaki)

    Ten słodki gruziński przysmak przygotowuje się tradycyjne na Nowy Rok, ale smakuje wybornie także i przy innych okazjach

  • Lekkie, smaczne i bardzo proste w przygotowaniu ciasto. Dodatkowym atutem jest fakt, że nie trzeba go piec! Składniki: 750 g mascarpone (schłodzony) 2 galaretki cytrynowe 400 ml śmietanki 36% (mocno schłodzonej) 4 łyżki cukru pudru 400 ml wrzątku Skórka z otarta z pomarańczy Ok. 15-18 szt. herbatników 1 mango lub 300 g innych, ulubionych owoców Płatki kokosowe (można zastąpić wiórkami) Wykonanie: Mango obrać, pokroić w cienkie plastry. Płatki kokosowe uprażyć na złoty kolor na suchej...

  • Śledź nadziewany masą pomarańczowo-orzechową z chili, otoczony chrupiącymi bakaliami oblanymi czekol

    ..., ¼ szklanki wody i szczypty soli na małym ogniu, aż masa się zrumieni i zmięknie. Filet wyjąć z marynaty i osuszyć dokładnie papierowym ręcznikiem. Następnie jego wewnętrzną stronę posmarować niewielką...

  • Miodownik to ciasto deserowe, wywodzące się z żydowskiej tradycji weselnej. W Polsce przepis ten nieco zmodyfikowany, często wykorzystywany jest na świątecznych stołach. Fot. materiały prasowe To co zachęca do jego wykonania to niewątpliwie wyjątkowy smak półkruchego ciasta przełamanego kremową masą budyniową i słodkim kajmakiem. Dodatkowym atutem jest niezwykła prostota jego wykonania, która przekonuje do spróbowania swoich sił w cukiernictwie. Składniki na ciasto: · 200 g miękkiego masła ·...

  • Szybka tarta z brzoskwiniami

    Mąkę migdałową bez trudu przygotujesz w domu. Wystarczy zemleć w blenderze lub młynku łuskane, posiekane migdały (mogą być prażone) lub płatki migdałowe.

  • Nietypowy przepis na sernik: Migdałowy spód, konfitura z kumkwatów i karmelizowane gruszki. To świąteczna propozycja Grzegorza. Migdałowy spód140 g migdałów 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej25 g zimnego masła3 łyżki mąki pszennej1 jajko Masa serowa600 g półtłustego twarogu250 ml crème fraîche4 duże jajka¾ szklanki drobnego cukru do wypieków3 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżka miodu gryczanego2 łyżeczki startego, świeżego imbiru1 laska waniliimielony kardamon (lub utarty w moździerzu)...

  • Morelowo-grapefruitowe toffi

    Morele zalać sokiem i odstawić na 2 godziny. Migdały ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i prażyć 15 minut w piekarniku rozgrznym do 150 st....

  • W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Kuba zaprezentowała przepis na królewską szarlotkę. Biszkopt 5 jaj szczypta soli 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki wody sok z połowy cytryny Jabłka 1 duży słoik prażonych jabłek 1 opakowanie galaretki cytrynowej Masa 1 kostka masła 1 szklanka cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 szklanka zsiadłego, zimnego mleka Polewa ½ kostki masła ½ szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 łyżki kakao 3-5 łyżek mleka...

  • Tarta z kremem à la nutella

    Domowe wypieki najlepiej umilą wolne popołudnie. Polecamy przepis na kremową tartę z orzechami.

  • Wilgotne i mocno czekoladowe – takie jest prawdziwe brownie, a jeśli dodamy do niego wiśnie otrzymamy uzależniająco pyszne ciasto, które jest najlepszym przykładem tego, że liczy się wnętrze a nie wygląd zewnętrzny. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste, a co ważniejsze to ciasto nie może się nie udać. Brownie pokochacie za intensywny smak ale także za to, że długo pozostaje świeże, legendy głoszą, że po trzech dniach jest najlepsze ale kto mógłby się tak długo powstrzymywać? Składniki:...