• Informacje na temat:

    masa z mrożonych truskawek

Przepisy na temat: masa z mrożonych truskawek
  • Mrożone desery z owocami

    .... Zamrażaj 5 godzin. 3. Przed podaniem włóż deser na godzinę do lodówki. Dzięki temu łatwiej pokroisz blok. Kolorowe lizaki z ulubionymi owocami i sokiem Składniki: 30-40 dag truskawek...

  • Jej wysokość truskawka w kilku odsłonach. Zobacz przepisy!

    ...-procentowej; Wierzch: pół kilo truskawek, szczypta cukru, łyżeczka masła, migdały; Sekret tkwi w kruchym cieście. Wbrew pozorom nie jest trudne w przygotowaniu, ale trzeba trzymać się kilku zasad. Do(...)! Potrzebne składniki: 0,5 kg truskawek, 200 ml śmietanki kremówki 30-procentowej, laska wanilii, ok. 150 g drobnego cukru (mniej, jeśli owoce są bardzo słodkie!), 2 łyżki soku z cytryny; Przygotowanie...

  • Najwyższy czas na truskawki

    ...i kwietniu kupujemy truskawki (jeśli mamy na nie wielką ochotę) z Hiszpanii, w czerwcu i lipcu to nasz kraj jest jednym z głównych eksporterów tych owoców. Nie dla każdego To jedyna wada truskawek. Ze(...) aromat. Zdrowy deser Aby zrobić z truskawek wyśmienity słodki smakołyk, wystarczy je rozgnieść z odrobiną cukru i śmietanki. Z kolei pucharek owoców pokrojonych na połówki i udekorowanych bitą...

  • Owocowe sorbety na patyku

    Składniki: 3 kiwi 250 g truskawek 4 pojemniczki do lodów  4 patyczki opcjonalnie 3 łyżki cukru Sposób przygotowania: Kiwi i truskawki umyj, obierz i zmiksuj w osobnych naczyniach, zachowując kilka plasterków (możesz dodać cukier). W foremki do lodów wlej najpierw jedną warstwę z zatopionymi plasterkami kiwi lub truskawek i włóż masę do zamrażalnika. Gdy zamarznie, wlej...

  • Zdrowe desery dla dzieci na Święta

    ...g zmielonego twarogu ·         1 łyżki stewii ·         1 łyżki mąki pełnoziarnistej ·         2 jajek ·         truskawek (świeżych lub mrożonych) ·         1 łyżki zimnego masła...

  • Czas na letni obiad

    Dla przedszkolaka Kilkulatek na pewno chętnie zje wakacyjne proste dania z dodatkiem słodkich, świeżych truskawek, np. makaron lub ryż. Całość wystarczy polać śmietaną i smaczny posiłek gotowy. Taki owocowym musem można przyozdobić naleśniki na słodko. Idealne do zamrożenia  Truskawki to owoce idealne na przetwory. Nadają się na dżemy, konfitury i kompoty. Dla dzieci warto mrozić...

  • Lody jogurtowe własnej roboty - najlepsze latem

    ...prostych lodów truskawkowo-jogurtowych. Do ich przygotowania potrzebujemy 400 g truskawek, 2 jogurty greckie, syrop różany, odrobinę cukru lub miód - zależnie od własnych upodobań. Zmiksowane składniki(...) dnia przecieramy masę przez sito. Mieszaninę wlewamy do małych szklanek lub sześciu małych foremek do lodów. Kilka truskawek kroimy w plasterki, do dekoracji, i umieszczamy je tuż przy ściankach...

  • Jogurtowiec wiosenny bez cukru

    Sposób przygotowania 1. Masa: mrożone truskawki rozmroź i osącz dokładnie na sitku (świeże owoce umyj, odetnij szypułki, osusz, pokrój). Jogurt zmiksuj na gładką masę z truskawkami i stewią.  2. Żelatynę zalej 100 ml gorącej wody. Gdy się namoczy, rozpuść, mieszając. Domieszaj 2-3 łyżki jogurtu. Połącz z masą jogurtowo-truskawkową i krótko zmiksuj na najwyższych obrotach. 3. Obłożenie...

  • Najprostsze lody truskawkowe bez jajek

    Składniki: 1 kg truskawek 1/2 litra śmietany kremówki 30 proc. 1/2 litra mleka skondensowanego słodzonego Sposób przygotowania: Dokładnie umyj truskawki i usuń z nich szypułki. Wrzuć(...) kilka godzin. Przez ok. 3 godziny miksuj co 30 minut, by masa miała puszystą konsystencję bez grudek lodu. Podawaj ze świeżymi owocami. Czas przygotowania: 5 minut + czas mrożenia...

  • Sześć patentów na to, co zrobić z białkami

    ...napełnij dowolnym kremem. 5. Ciasto lodowe: ubij 4 białka z 1 szkl. cukru. Pianę z białek wymieszaj z 50 dag musu ze zmiksowanych malin albo truskawek. Masę przełóż do formy wyłożonej biszkoptami...

Artykuły na temat: masa z mrożonych truskawek
  • Mrożony krem (parafait)

    ...wodą (dno miski nie może dotykać wody). Podgrzewaj mieszając, aż powstanie puszysta masa. Wlej czekoladę, zmiksuj. Śmietankę ubij mikserem na sztywno. Wymieszaj z wystudzoną masą jajeczno-czekoladową. Foremki wyłóż folią spożywczą. Wlej do nich masę. Wstaw do zamrażarki na minimum sześć godzin. 2. Kilka truskawek pokrój w plasterki. Pozostałe rozdrobnij blenderem na gładki mus. Dodaj 100 g cukru...

  • Czy alkohol zapobiega starzeniu się? Tak, ale tylko wtedy, gdy spożywamy go razem z truskawkami. Historia truskawek zaczyna się od poziomek. Fot. 123RF/Picsel Najpierw były poziomki, które szeroko wykorzystywano w medycynie ludowej do leczenia najróżniejszych dolegliwości. Marcin z Urzędowa, autor szesnastowiecznego "Herbarza Polskiego" polecał je jako lek przeciwgorączkowy. Korzeń poziomki miał być świetnym lekiem na krwotoki z nosa - należało trzymać go w ręce lub włożyć do nosa. Sok...

  • Najwyższy czas na truskawki

    ...i kwietniu kupujemy truskawki (jeśli mamy na nie wielką ochotę) z Hiszpanii, w czerwcu i lipcu to nasz kraj jest jednym z głównych eksporterów tych owoców. Nie dla każdego To jedyna wada truskawek. Ze(...) aromat. Zdrowy deser Aby zrobić z truskawek wyśmienity słodki smakołyk, wystarczy je rozgnieść z odrobiną cukru i śmietanki. Z kolei pucharek owoców pokrojonych na połówki i udekorowanych bitą...

  • Sezon truskawkowy trwa w najlepsze, warto więc zastanowić się nad tym, w jaki sposób możemy je wykorzystać. Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Polskie, sezonowe truskawki są na tyle pyszne, że doskonale smakują solo lub po prostu posypane niewielką ilością cukru. Czasem warto jednak pokusić się o nieco bardziej skomplikowane, kuchenne eksperymenty. Jeśli nie macie pomysłu, co zrobić z truskawek, jak zwykle możecie liczyć na naszych użytkowników. Oto kilka...

  • Dlaczego warto jeść mrożonki?

    Często zapadasz na infekcje? Brak witamin i składników mineralnych uzupełnią mrożone owoce, warzywa i ryby.

  • Polskie, sezonowe truskawki są na tyle pyszne, że doskonale smakują solo lub po prostu posypane niewielką ilością cukru. Warto również zrobić z nich różnego rodzaju przetwory, aby cieszyć się tym wyjątkowym smakiem także zimą. Fot. 123RF/Picsel Najpierw były poziomki, które szeroko wykorzystywano w medycynie ludowej do leczenia najróżniejszych dolegliwości. Marcin z Urzędowa, autor szesnastowiecznego "Herbarza Polskiego" polecał je jako lek przeciwgorączkowy. Korzeń poziomki miał być...

  • Dlaczego warto jeść mrożonki?

    Często zapadasz na infekcje? Brak witamin i składników mineralnych uzupełnią mrożone owoce, warzywa i ryby.

  • Za oknami piękna i słoneczna pogoda, aż trudno sobie wyobrazić, że za niecałe pół roku będzie zimno, wietrznie i śnieżnie. Aby zatrzymać trochę lata, możemy zrobić przetwory, które będziemy pałaszować w zimne wieczory. Fot. 123RF/Picsel Sklepowe półki wręcz uginają się pod naporem szerokiego wyboru dżemów, dlatego decyzja o zakupie jest najłatwiejszą drogą do zaspokojenia apetytu na owocowe rarytasy. Niestety, wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, że te małe, urocze słoiczki, często...

  • Dlaczego warto jeść mrożonki?

    ​Często zapadasz na infekcje? Brak witamin i składników mineralnych uzupełnią mrożone owoce, warzywa i ryby.

  • Robiąc zapasy żywnościowe, część z nich odruchowo wrzucamy do zamrażalnika. Warto jednak pamiętać, że urządzenie to nie zatrzymuje czasu, a włożone do niego jedzenie może się zepsuć. Fot. 123RF/Picsel Przygotowując się do kryzysowej sytuacji, Polacy zaczęli gromadzić całkiem sporo porudktów żywnościowych. Część z nich (np. makarony lub kasze) możemy bez trudu przechować w domowej spiżarni lub półkach kuchennych. Jednak co zrobić w przypadku mięsa, warzyw i owoców? Z pomocą może nam przyjść...