• Informacje na temat:

    masa z mleka i smietany

Przepisy na temat: masa z mleka i smietany
  • Torcik migdałowy z dwoma masami

    Sposób przygotowania 1. Utrzyj 15 dag masła z cukrem waniliowym i 15 dag cukru. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno domieszaj do niej jajka. Obie mąki wymieszaj z proszkiem. Wsyp do(...) nadwa blaty. Wierzchni placek pokrój na trójkąty. Proszek budyniowy wymieszaj z 2 dag cukru oraz sokiem śliwkowym. Powidła zagotuj, wlej rozrobiony budyń i sok z cytryny. Gotuj, aż masa zgęstnieje...

  • Rajskie łódeczki

    Składniki na 3-4 porcje: Lody: 1/2 szkl. drobnych wiórków kokosowych 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 200 ml śmietany kremówki 170 ml mleka 3,2% 1/2 szkl. drobnego cukru 1 łyżka likieru kokosowego; Dodatkowo: po 5-6 czereśni, truskawek i malin wiórki czekoladowe foremki czekoladowe - patrz ramka Sposób przygotowania: 1. Mleko kokosowe roztrzep...

  • Pieczony jagielnik (sernik jaglany)

    Składniki: Masa 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki mleka migdałowego (albo owsianego, ryżowego czy innego ulubionego) 1 łyżka cukru z wanilia...

  • Przekładaniec karmelowy

    Składniki na 6 porcji: 2 szklanki mleka łyżeczka pasty waniliowej (lub ekstraktu z wanilii) 1/2 szklanki brązowego cukru 1/4 szklanki wody 4 żółtka 2 łyżki mąki kukurydzianej 40(...), aż karmel zgęstnieje (4-5 minut). 2. Przełóż do miski żółtka i mąkę kukurydzianą. Dodawaj stopniowo mleka, mieszając, a następnie, karmelu. Przełóż wszystko do rondla. Podgrzewaj na średnim ogniu...

  • Kostka hiszpańska

    Przekładane czekoladowe ciasto kremowe z wyższej półki. Doskonałe na wszelkie uroczystości czy imprezy. Znajdziemy w nim czekoladowy biszkopt z maślanym kremem z dodatkiem alkoholu, kawy i pokruszonej bezy, przełożony powidłami lub konfiturą wiśniową, z warstwą delikatnej bitej śmietany.

  • Sernik nowojorski

    Składniki na 16 porcji: 10 dag masła 20 dag cukru 2 op. cukru waniliowego 1,3 kg mielonego twarogu 40 dag śmietany kremówki 6 jajek 300 ml tłustego mleka 10 dag mąki ziemniaczanej 60 dag jagód 1 op. kisielu o smaku owoców leśnych Sposób przygotowania: 1. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj jajka, twaróg, śmietanę, mąkę i mleko. Wymieszaj masę...

  • Lukrowany placek z imbirem

    ....  4. Podawaj np. z dodatkiem sosu waniliowego: do garnka wlej po 125 ml tłustego mleka i śmietany kremówki. Dodaj 5 dag cukru oraz rdzeń zeskrobany z 1 laski wanili. Wrzuć także strą- czek. Całość...

  • Ciasto kokosowe do herbaty

    ...kokosowego, 60 ml stopionego oleju kokosowego, 400 ml mleka kokosowego, 150 ml świeżej śmietany, 40 g tartego kokosa + trochę do dekoracji, 400 g mąki, 100 g mąki kukurydzianej, łyżeczkę proszku do pieczenia. W misce ubijamy jajka razem z cukrem i syropem kokosowym, aż masa podwoi swoją objętość. Dodajemy stopiony olej kokosowy, następnie mleko kokosowe, płynną śmietanę i wiórki kokosowe. Następnie...

  • Ciasto "Mleczarka"

    Składniki: 400 g mleka skondensowanego słodzonego 200 g miękkiego masła 250 g +2 łyżki cukru 6 jaj 400 g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki kakao 250(...) drugiej części ciasta. Obie części ciasta nakładać do okrągłej formy, lekko zamieszać widelcem. Piec w 175 st. C  przez 60 minut. Wyjąć, a po chwili uwolnić z formy. Do śmietany dodać 2 łyżki mleka...

  • Brzoskwinie z budyniowym nadzieniem

    Składniki: 1 puszka brzoskwiń 1 bezglutenowy budyń o dowolnym smaku 2 szklanki mleka 1 żółtko 2 łyżki cukru cukier waniliowy ½ szklanki słodkiej śmietany kremowej czekoladowe wiórka lub cynamon Sposób przygotowania: Żółtko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Budyń przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, gdy zawrze, dodać żółtko z cukrem, zagotować. Odstawić i ostudzić...

Artykuły na temat: masa z mleka i smietany
  • Bita śmietana bez... śmietany

    ...z wierzchu (można go dodać do koktajlu). W puszce zostanie gęstsza masa o konsystencji śmietany. Ubijamy ją z cukrem pudrem i gotowe. Serek – wapń dla kości Niby-śmietankową chmurkę do owocowego deseru zrobisz z serka naturalnego lub waniliowego. Do 200 g serka dosypujemy łyżkę mleka w proszku i ubijamy. Dietetyczne białko Oddzielamy białka od żółtek (możemy wykorzystać je do kruchego...

  • Amarantus, nazywany także szarłatem, to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka; archeologowie odkryli dowody na jego uprawę już 4 tysiące lat przed naszą erą. Przez wieki zapomniana, teraz powraca, a nazywana bywa wręcz „zbożem XXI wieku". Fot. 123RF/Picsel Dla przodków Indian żyjących na terenie obecnego północno-zachodniego Meksyku, amarantus był rośliną świętą, składaną w ofierze bogom deszczu i wojny. Majowie i Inkowie jedli go na co dzień. Do Polski szarłat trafił w...

  • Mleko i nabiał na… odchudzanie

    Badania prowadzone na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat pozwalają sądzić, że mleko i nabiał to jedne z najzdrowszych i najbardziej wszechstronnych produktów spożywczych. Są nie tylko cennym źródłem witamin, wapnia i wielu składników odżywczych, ale sprzyjają także odchudzaniu i zachowaniu smukłej sylwetki. Ale skąd biorą się, tak naprawdę, niezwykłe właściwości mleka i przetworów mlecznych...

  • Są znakomitą alternatywą dla każdego, kto nie może albo nie chce używać najpowszechniejszej formy nabiału dostępnego w każdym sklepie spożywczym, czyli mleka pochodzenia zwierzęcego. Osoby mające specyficzną dietę, alergicy, weganie albo po prostu miłośnicy nowych kulinarnych wrażeń, coraz częściej sięgają po kiedyś egzotyczne dla nas mleka roślinne: sojowe, migdałowe czy kokosowe. Mleka roślinne z pewnością poznali już wielbiciele kuchni azjatyckiej. W daniach orientalnych, gdzie istotna...

  • Kokosowa pianka na spodzie z herbatników

    1. Margarynę rozpuść w rondelku razem z połamaną na kawałki czekoladą. Wymieszaj w misce z pokruszonymi herbatnikami i mlekiem.  2. Masę herbatnikową wyłóż...

  • Mleko owsiane, sojowe lub kokosowe coraz częściej zaczyna gościć w naszych kuchniach. Jak je przygotować samodzielnie ? To naprawdę dziecinnie proste. Fot. 123RF/Picsel Rezygnacja z mleka krowiego oraz innych produktów zawierających laktozę często wiąże się z zaprzestaniem spożywania jakichkolwiek rodzajów mleka. W końcu poza mlekiem krowim, na rynku dostępny jest również szeroki wachlarz mlek roślinnych. Niestety, ceny takich produktów są dosyć wysokie: litr mleka roślinnego, w zależności...

  • Napoleonki z maślanych ciastek

    ...1. Zagotowujemy 900 ml mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko łączymy z budyniami i mąką. Gdy mleko zacznie się gotować, wlewamy masę budyniową...

  • Kukurydza sprawdzi się doskonale nie tylko jako przekąska, ale również jako główny składnik zupy krem, która znakomicie rozgrzewa z chłodne dni. Składniki:- włoszczyzna- 4 słodkie kukurydze- łyżka masła klarowanego- dwa plastry imbiru- plaster świeżego korzenia kurkumy- 3/4 szklanki gęstego mleka kokosowego - sól- świeżo mielony pieprz czarny- 1 papryczka chilli- garść poszatkowanej kolendry- limonka Sposób przygotowania: Umytą włoszczyznę przekładam do miski, jedną kukurydzę obieram i kroję...

  • Eklery z delikatnym kremem

    Przygotowanie: W garnku umieść: mleko, wodę, masło i sól. Zagotuj. Do wrzącego roztworu, energicznie mieszając, wsyp mąkę. Podgrzewaj, aż masa zbije...

  • Uważa, że gotować należy z pasją, dostosowując przepisy do własnych smaków i upodobań. Prowadzony przez niego serwis internetowy oraz książka „Facet i kuchnia. Smacznie kreatywnie i bez glutenu” ma być ku temu inspiracją. Z Szymonem Kubickim rozmawiamy o kuchni bez glutenu i radości z gotowania. Fot. Jarosław Berdak / ilovenature.pl Miłość do gotowania wyssałeś z mlekiem matki czy raczej dopadła cię w wieku dojrzałym? Szymon Kubicki: - Najchętniej przyjmuję teorię, że z mlekiem matki wyssałem...