• Informacje na temat:

    masa z maslem

Przepisy na temat: masa z maslem
  • Masło dymem wędzone

    Śmietankę można po prostu ubić, a jak będziemy to robić dłużej - powstanie masło. Wówczas wytrąci się jeszcze maślanka. Jak radzi PAP Life znany kucharz, Jerzy Nogal, takie własnoręcznie ubite masło dodatkowo można uwędzić, by cieszyć się jego dymnym smakiem.

  • pracochlonne ale pyszne;) radosc solenizantki niezapomniana;)

  • Pyszne ciasteczka z masłem orzechowym

    Trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez wyjątkowych smaków i aromatów, nieodmiennie kojarzących się z tym magicznym czasem. Lista świątecznych smakołyków jest długa, a wyjątkowe miejsce na niej zajmują oczywiście słodkości. Orzechowe gwiazdki przygotowane z dodatkiem masła orzechowego to propozycja, której trudno się oprzeć. Proste w wykonaniu, doskonałe w smaku – idealne do pochrupania nie tylko w święta.

  • Pyszna, puszysto - kremowa masa, o niebiańskim smaku.

  • Kluseczki marchewkowe z masłem rozmarynowy

    Niebanalne, delikatne, bardzo smaczne i pięknie się prezentujące kluseczki marchewkowe smakują wszystkim. Idealny dodatek do dań z sosami, pyszne także podawane samodzielnie, tylko z sałatą!

  • Smaczna masa do deserów i placków.

  • Z masą orzechową

    Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego pyszne ciasto z jabłkami i masą orzechową spełni nasze oczekiwania.

  • W sklepie dostaniemy całą gamę różnych mas makowych, ale...żadna nigdy nie zastąpi nam tej, którą możemy zrobić sobie w domu. Żadna nie będzie tak bogata smakowo i tak pyszna ...

  • Ciastka z masłem orzechowym

    Sposób przygotowania Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Włóż do blendera kielichowego (np. Beko) wszystkie składniki, za wyjątkiem płatków czekoladowych i blenduj, aż do uzyskania gładkiej masy. Do gotowej masy dosyp płatki czekoladowe i delikatnie zamieszaj. Masa powinna być bardzo gęsta i lepka. Wilgotnymi dłońmi uformuj z masy małe kulki. Wyłóż blachę kawałkiem papieru do pieczenia...

  • Smaczna masa do naleśników i gofrów.

Artykuły na temat: masa z maslem
  • Co zamiast masła?

    Choć ma cenne witaminy i wapń, staraj się jeść nie więcej niż trzy płaskie łyżeczki dziennie. Masło zawiera bowiem sporo cholesterolu. Zastąp je domowymi pastami przyrządzonymi z roślinnych składników.

  • Masło to podstawowy składnik w każdej kuchni. Niestety, jego ceny wciąż zatrważają. Na szczęście własnoręczne przygotowanie masła jest proste i szybkie. Fot. 123RF/Picsel Ceny masła już od dłuższego czasu mogą szokować. Na sklepowych półkach zaroiło się także od produktów, które jedynie udają osełki, mając niewiele wspólnego z prawdziwym masłem. Nic więc dziwnego, że wiele osób decyduje się na przygotowanie masła w zaciszu własnego domu. Końcowy produkt jest nieco tańszy od swojego...

  • Opanuj sztukę gotowania: Majonez i masło

    Emulsje są efektywnym narzędziem służącym do wzbogacania prostych smaków, co możemy uczynić na przykład poprzez dodanie dwóch łyżek masła do smażonego na patelni makaronu, łyżki majonezu do suchej i kruszącej się sałatki z jajek lub kremowego winegretu do pokrojonych w plasterki ogórków i pomidorów w celu uzyskania prostej i smacznej letniej sałatki - pisze Samin Nosrat w swojej książce "Salt Fat Acid Heat. Cztery składniki".

  • Stojąc przed sklepową półką, na której znajdują się masła, można się bardzo mocno zdziwić. Znajdziemy tam wiele produktów różniących się niewielkimi szczegółami. Nie każdy jednak wie, że te detale są bardzo istotne i mogą zadecydować o tym, czy do domu wrócimy z prawdziwym masłem, czy też produktem, który tylko je udaje. Fot. 123RF Uniknięcie zakupu podrobionego masła nie jest trudne, jednak wymaga od nas wzmożonej uwagi podczas zakupów. Zapomnijcie o bezmyślnym wrzucaniu produktów do...

  • Masło imbirowe

    To skuteczne lekarstwo na przeziębienie (herbata z imbirem), mdłości (napar z imbiru), czy bóle miesiączkowe (plastry korzenia imbiru). Azjaci chętnie robią z imbiru masło, które pomaga w schorzeniach stawów. Oto przepis.

  • W ostatnim czasie ceny masła oszalały. Sprzedawane w sklepach kostki są mniejsze i znacznie droższe niż jeszcze kilka lat temu. Nic więc dziwnego, że wiele osób, wzorem naszych babć, decyduje się na własnoręczne zrobienie masła. Fot. 123RF/PicselJeśli regularnie kupujecie masło z pewnością zaobserwowaliście, że ceny tego produktu już od dłuższego czasu sukcesywnie wzrastają. Obecnie za kostkę masła zapłacimy nawet dwukrotnie więcej niż jeszcze dwa lata temu. Co więcej, wielu producentów...

  • Domowe masło

    Przygotowanie: Przelej schłodzoną śmietanę do wysokiego, wąskiego naczynia. Zacznij ubijać śmietanę mikserem, najpierw powoli, żeby się lekko spieniła, a potem szybciej, aż powstanie coraz bardziej sztywna masa. Wtedy wsyp sól i ubijaj dalej - tłuszcz wyraźnie zacznie oddzielać się od maślanki. Masę z oddzielającymi się od płynu grudkami tłuszczu przełóż na sito wyścielone tetrą lub podobnym...

  • Badania potwierdzają: miękka margaryna może pomóc w obniżeniu ryzyka wystąpienia zawału serca Fot. materiały prasowe W kontekście światowych zaleceń żywieniowych rekomendujących ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych w diecie, a także zastąpienia ich tłuszczami nienasyconymi, opublikowane zostały wyniki modelowego badania porównujące skutki wieloletniego spożycia masła i margaryny. Zgodnie z ich wynikami zauważono, że już tak niewielka zmiana nawyków żywieniowych, jak zastąpienie masła...

  • Sernik z masą makową

    Nie masz pomysłu na świąteczne ciasto? Wariacje na temat sernika to świetna inspiracja!

  • Tak, dobrze przeczytaliście. Kawa z dodatkiem masła to ostatni krzyk mody wśród miłośników zdrowego odżywiania. Być może jest to nieco niekonwencjonalny sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów, jednak wiele osób zapewnia, że jest on zaskakująco skuteczny. Fot. 123RF/Picsel Wielu kawoszy uważa, że kawę powinniśmy pić czarną, bez jakichkolwiek dodatków. Z pewnym niesmakiem spoglądają na osoby, które dodają do niej cukier i mleko. Ciekawe więc, co powiedzieliby o kawie serwowanej z masłem i...

Zdjęcia na temat: masa z maslem