• Informacje na temat:

    masa z makiem i bakaliami

Przepisy na temat: masa z makiem i bakaliami
  • Kluski z makiem

    Kluski z makiem to jedno z tradycyjnych dań wigilijnych. Jak je przygotować?

  • Kluski z makiem i bakaliami

    Tradycyjne danie wigilijne

  • Ciasta z orzechami i makiem

    ...masło. Dodaj cukier waniliowy. Wyrabiaj, aż będzie odchodziło od dłoni. Przykryj je ściereczką i odstaw na godzinę. Bakalie grubo posiekaj, wymieszaj z makiem z puszki.  2. Wyrośnięte ciasto...

  • M jak mazurek z bakaliami

    Przygotuj go na święta!

  • Kluski z makiem, miodem i bakaliami

    .... W garnuszku rozpuść miód i podgrzewając, utrzyj z makiem. Następnie wymieszaj z bakaliami (masę możesz doprawić rdzeniem wyskrobanym z laski wanilii). Ugotuj mleko ze szczyptą soli i ugotuj w nim makaron(...) smażonej w cukrze. Przygotowane wcześniej kluski z makiem możesz przez 2-3 dni przechować w lodówce. Danie przygotujesz w 20 minut, jeśli użyjesz gotowej masy makowej, najlepiej zawierającej już...

  • Świąteczne słodkości regionalne i klasztorne

    ...mleko i wbij jajka. Wyrób. Pod koniec wyrabiania dolej masło. 3. Ciasto ponownie przykryj i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto ładnie wyrośnie, wyłóż je na stolnicę. Posyp bakaliami(...). 3. Masa serowa: masło utrzyj z cukrem i wanilią. Domieszaj twaróg. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka połącz z masą serową. 4. Wsyp kaszkę, utrzyj. Białka ubij. Pianę delikatnie...

  • Strucla z makiem - Maciej Kuroń

    Ciasto: 500 g mąki (ok. 3 szklanki); 200 g cukru; 150 g masła; 250 ml mleka; 30 g drożdży; 3 jajka. Masa makowa: 500 g maku; 200 g cukru; 100 g masła; 2 jajka; cukier waniliowy; 50 g rodzynek; kilka łyżek skórki pomarańczowej, smażonej.

  • Najlepszy keks

    Ciasto pełne bakalii

  • Tradycyjne ciasta bożonarodzeniowe. Tym zajadano się pół wieku temu!

    Święta od pokoleń pachną niezmiennie tak samo: piernikiem, choinką i bakaliami. Wigilia zbliża się wielkimi krokami, pora więc poradzić się naszych mam i babć, jak przygotować tradycyjne wypieki. Można też skorzystać z naszych przepisów. Zatem do dzieła!

  • Bakaliowe szaleństwo w tłusty czwartek i ostatki

    Karnawał tradycyjnie żegnamy hucznie i koniecznie na słodko. Tłusty czwartek i ostatki to dni, w których bez wyrzutów sumienia sięgamy po pączki, racuchy i faworki. Warto przygotować je samodzielnie i wzbogacić ich smak bakaliami. Będzie pysznie i kolorowo!

Artykuły na temat: masa z makiem i bakaliami
  • Sernik z masą makową

    ...sztywno, następnie delikatnie łączymy z masą serową.  3. Masę serową wykładamy na ciasto i porcjami nakładamy masę makową z bakaliami. Sernik pieczemy w temperaturze 160°C około 70 minut do zrumienienia...

  • Pascha to tradycyjna wielkanocna potrawa, która przyszła do nas ze wschodu, ale już na tyle dobrze zadomowiła się w polskiej tradycji kulinarnej, że niektórym ciężko jest wyobrazić sobie święta bez jej udziału. Podpowiadamy, jak w kilku krokach przygotować ten z pozoru trudny deser. Fot. materiały prasowe Składniki: · 1 kg sera białego, zmielonego 3 razy · 200 g masła (miękkiego) · 3/4-1 szklanka drobnego cukru do wypieków · 4 żółtka · 1 op. cukru waniliowego · 100 g pistacji Kresto · 50 g...

  • Dom pachnący bakaliami od Bakalland

    Masa makowa Bakalland Własnoręcznie kręcenie maku, a wcześniej moczenie go w mleku, to jedno z najbardziej żmudnych, przedświątecznych zadań, które zajmuje długie godziny. Z pomocą przychodzi marka(...). Sięgajmy po te najwyższej jakości od Bakalland, dzięki czemu zachowują niezapomniany smak i wartości odżywcze. Świąteczne inspiracje od Bakalland Sernik żurawinowy z makiem Składniki na...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Czekoladowy tort z masą makową i bakaliami

    ...tortownicy, wystudzić, przekroić na 3 krążki.   Masa makowa: Mak zalać wrzącą wodą, odstawić na 20 minut, następnie zagotować i gotować około 15 minut, wystudzić, odcedzić i zmielić 3 razy w maszynce do mięsa, wyposażonej w "drobne sitko". Zmielony mak wymieszać z mąką ziemniaczaną, cukrem, bakaliami, połączyć dobrze z jajkami i rumem. W garnku rozpuścić masło, kiedy zacznie wrzeć dodać mak z dodatkami...

  • Makowiec to jedno z najpopularniejszych ciast świątecznych. Warto jednak pamiętać, że potrzebna do jego zrobienia masa makowa może być wykorzystana także w innych potrawach. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej wykorzystywany w kuchni) jest bogatym źródłem wapnia, niezbędnego...

  • Świąteczne ciasta z bakaliami

    Nie tylko piernik i makowiec powinien nam się kojarzyć ze świętami. Podczas choinkowego spotkania nie możne zabraknąć pełnego owoców keksu albo orzechowca.

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Święta Bożego Narodzenia są najbardziej rodzinnymi, dlatego wszystkie potrawy jakie serwujemy na wigilijnym stole przygotowujemy z wielką dbałością i zgodnie z tradycjami. Do dań wybieramy najlepszej jakości składniki, z zakamarków szaf wyciągamy najpiękniejsze...

  • ...rogaliki.Upiec na rumiano. Polukrować.Masa makowa. Mak namoczyć w mleku. Zagotować. Przekręcić odsączony,zagotowany mak dwukrotnie przez maszynkę. Margarynę utrzeć z jajami i cukrem na puch.Dodawać łyżkami mak.Ucierać.Dodać miód i bakalie.Masą nadziewać rogale. Lukier. Do szklanki z cukrem pudrem dodać kilka kropli wrzącej wody.Mieszać łyżką.Ma być gęsta masa. Gdy nie mam czasu na przygotowanie maku stosuję...

  • Przyszła jesień, a wraz z nią kończą się sezonowe warzywa i nasze ulubione owoce. Aby dostarczyć sobie i najmłodszym odpowiednią dawkę witamin warto zadbać o pożywną i zdrową przekąskę. Bakalie to idealne rozwiązanie. Fot. materiały prasowe Bakalie to świetny pomysł na drugie śniadanie - wystarczy garść bakalii do szkoły każdego dnia! Wszyscy miłośnicy eksperymentowania w kuchni mogą przygotować pyszne, żurawinowe muffinki. Pełnoziarniste muffinki z żurawiną Składniki: • 100 g mąki pszennej...