• Informacje na temat:

    masa z jajek na parze

Przepisy na temat: masa z jajek na parze
  • Babka parzona

    .... Dodaj żółtka oraz pozostały cukier. Postaw nad garnkiem z parującą wodą i ucieraj, aż masa będzie puszysta. Do zaparzonej mlekiem mąki dodaj zaczyn, masę jajeczną, resztę mąki, rdzeń wanilii oraz...

  • Zielone szparagi z sosem holenderskim i jajkiem w koszulce

    ...(najlepiej z koszyczkiem) – powinny stać, a ich główki wystawać poza wodę i gotować się w powstającej pod przykryciem parze. Sklarowane masło przelej do miski (na dnie powinna pozostać powstała woda).

  • 3 ważne powody, by polubić jajka

    ...posiłek • Trudno o bardziej ekspresową potrawę niż jajecznica. W przypadku niemowlęcia przygotowuje się ją na parze. Na garnku z gotującą się wodą stawiamy talerzyk. Gdy się rozgrzeje(...) lub owocami. Do dwóch ubitych jajek dodaj łyżeczkę wody. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i wlej masę jajeczną. Smaż bez przykrycia na dużym ogniu, aż brzegi omletu się zetną. Wtedy podważ je...

  • Niemieckie kluski na parze z jabłkiem i boczkiem w sosie winnym

    Bawarskie dampfnudeln przypominają nasze kluski na parze, ale przygotowuje się je w nieco inny sposób...

  • Ziemniaczane specjały

    Ziemniaki smakują dobrze nie tylko w parze z kotletem. Możliwości ich podania aż trudno zliczyć. Wystarczy trochę niedrogich dodatków i aromatycznych przypraw, by zmienić je w pyszne obiadowe danie!

  • Kiełbasa z... ryb?

    Choć najzdrowsze są te pieczone i gotowane na parze, ryb wędzonych nie należy się wystrzegać, bowiem mają one jednak więcej zalet niż wad. A z wędzonego karpia i pstrąga, jak proponuje prof. dr hab. Tadeusz Barowicz, można zrobić... kiełbasę.

  • Zdrowsza jajecznica

    ...wprowadzić jajko do menu dziecka już w okresie niemowlęcym. Od 10. miesiąca życia możemy podawać maluszkowi jajecznicę, ale nie smażmy jej, a przyrządźmy na parze. Jak zrobić takie danie? Wystarczy postawić talerzyk na garnuszku z wrzątkiem, rozpuścić w nim odrobinę masła i wlać surowe jajko. Następnie mieszając cały czas poczekać, aż masa się zetnie. Tak przyrządzona jajecznica będzie też...

  • Szwajcar z kawą

    .... Zdejmij znad wrzątku, ubijaj 10 minut, aż masa ostygnie i zgęstnieje. Z 3/4 piany uformuj 2 blaty, piecz 90 minut w 120 st. Z reszty piany wyciśnij beziki, piecz 50 minut.       3. Krem: jajka z cukrem utrzyj na parze. Masło ubij na jasną puszystą masę. Połącz z dodawanymi po 1 łyżce budyniem i masą jajeczną. Na końcu domieszaj espresso. Kremem przełóż biszkopt oraz blaty bezowe. Posmaruj nim także...

  • Cytrynowe "love"

    Babeczki z lemon curd Sposób przygotowania 1. W rondelku roztrzep jajka. Dodaj cukier i mieszaj, aż powstanie jednolita masa. Zacznij podgrzewać na małym ogniu lub na parze, cały czas mieszając. Po chwili dodaj stopniowo posiekane masło, sok i skórkę z cytryny.  2. Mieszaj, podgrzewając, aż krem zacznie gęstnieć (20 minut). Odstaw, aby ostygł. Napełnij babeczki kremem tuż przed podaniem...

  • Domek Babuni - przysłała Lena

    Przyrządzanie: Jajka ubić na parze z 3/4 szklanki cukru. Masło utrzeć dobrze i stopniowo dodawać ubite jaja. Gdy jest to już utarte dodać 25 dag przetartego przez sito białego sera. Z utartej masy odebrać 3 łyżki masy, a do pozostałej dodać kakao i bakalie. Herbatniki napączować w mleku (tylko umoczyć) i posmarować jasną masą i położyć drugą warstwę herbatników. Całość oblać polewą.

Artykuły na temat: masa z jajek na parze
  • Ciasto parzone z porzeczkami

    Odświeżamy stare przepisy!

  • Wykorzystywany od wielu lat i doceniany przez profesjonalnych kucharzy na całym świecie sposób przygotowywania dań, wreszcie zagościł w kuchniach Polaków. Dzięki pieczeniu na parze z nowym piekarnikiem PlusSteam firmy Electrolux możesz być pewna, że tradycyjne wypieki nabiorą zupełnie nowego charakteru a domowe chleby i bułki okażą się znacznie prostsze w przygotowaniu niż dotychczas. Co zyskasz wybierając dzisiaj piekarnik z funkcją pieczenia z parą? Lista zalet jest długa! Profesjonalni...

  • Gotujemy na parze

    Na parze możemy przygotowywać większość dań. W przeciwieństwie do innych metod, produkty zachowują o wiele więcej składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Na przykład w gotowanych warzywach(...) gorąca para zapewni, że mięso, a szczególnie ryby, będą wyjątkowo soczyste. Gotowanie na parze jest banalnie proste, jednak do przygotowania posiłku będziemy potrzebować specjalnego parowaru. Możemy...

  • Ciasto parzone przekładane kremem czekoladowym. Ciasto250 ml wody225 g masła170 g mąki pszennejszczypta soli220 g orzechów laskowych 5 jaj Krem100 g mlecznej czekolady50 g gorzkiej czekolady500 g serka mascarpone Ganache100 ml śmietany 30%100 g mlecznej czekolady Ozdoby50 g gorzkiej czekoladyzłote ozdoby cukrowe Złożeniekakao naturalne CiastoZagotować wodę z masłem (masło ma się rozpuścić). Dodać mąkę i szczyptę soli. Mieszać, gotując na małym ogniu. Przerwać, gdy masa będzie jednolita i...

  • Smakowite jajka dla malucha

    ...maluch w tym okresie ma już jako tako opanowaną. Układ pokarmowy dziecka w tym wieku jest już wystarczająco dojrzały, by smyk mógł zjeść np. jajecznicę na parze, jajko na miękko, jajo sadzone albo(...) zawierają. Jajka znajdują się przecież także w makaronach i ciastach, a nawet zupach czy sosach. Czytaj więc uważnie etykiety produktów i wybieraj te bez dodatku jajek. Zamiast kurzych jaj możesz podać...

  • Ten osiemnastowieczny wynalazek dosłownie zrewolucjonizował cukiernictwo. Bo czy ktokolwiek z nas jest w stanie wyobrazić sobie świat bez ptysiów, eklerków i karpatek? Fot. 123RF/Picsel Pierwsze wzmianki o cieście parzonym pochodzą z Francji, z połowy XVI wieku, jednak ówczesny przepis znacząco różnił się od współczesnego. Ciasto ptysiowe w znanej nam obecnie wersji miał opracować w XVIII wieku francuski kucharz i cukiernik Marie-Antoine Carême, któremu przypisuje się również udoskonalenie...

  • 3 ważne powody, by polubić jajka

    ...posiłek • Trudno o bardziej ekspresową potrawę niż jajecznica. W przypadku niemowlęcia przygotowuje się ją na parze. Na garnku z gotującą się wodą stawiamy talerzyk. Gdy się rozgrzeje(...) lub owocami. Do dwóch ubitych jajek dodaj łyżeczkę wody. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i wlej masę jajeczną. Smaż bez przykrycia na dużym ogniu, aż brzegi omletu się zetną. Wtedy podważ je...

  • Wielkanoc bez pisanek byłaby nieważna. Chcąc żyć w zgodzie z naturą, coraz więcej osób rezygnuje z chemicznych barwników, zastępując je naturalnymi metodami, stosowanymi jeszcze przez nasze prababcie. Fot. 123RF/Picsel Malowanie pisanek to ulubiona, wielkanocna zabawa najmłodszych członków rodziny. Z wielkim sentymentem odnoszą się do niej również dorośli, którzy podczas tego zajęcia na kilka chwil ponownie stają się dziećmi. To fakt, farbowanie jajek ma w sobie coś magicznego. Jednak czasem...

  • Zielony torcik matcha

    Matcha to sproszkowana japońska zielona herbata, która wygląda jak puder. Można ją parzyć albo dodawać do zabarwienia koktajli, lodów i wypieków.

  • Jajko jest symbolem życia, siły, miłości i płodności. Jadamy je na co dzień - na twardo, na miękko, w kanapce, sadzone, jako omlet czy w domowych wypiekach. Czego o nim nie wiemy? Mit: Jajka należy myć zanim włożymy je do lodówki Niektórzy, przed włożeniem jajek do lodówki, myją je pod bieżącą wodą, licząc na to, iż w ten sposób pozbędą się bakterii. Trudno o większy błąd. W ten sposób nie tylko niszczymy naturalną barierę ochronną jajek, ale również możemy bardzo łatwo uszkodzić ich...