• Informacje na temat:

    masa z gotowanych żółtek

Przepisy na temat: masa z gotowanych żółtek
  • Pieczemy i gotujemy bez wpadek

    ...bardziej kremowa, jeśli zamiast surowych żółtek użyjesz ugotowanych na twardo i przetartych przez sitko. Do paschy możesz dodać mak, zmielone orzechy lub migdały, drobno pokrojone owoce kandyzowane(...) ciasta: Nie oszczędzaj czasu na wyrabianiu ciasta drożdżowego. Musisz to robić tak długo, aż masa zacznie odstawać od ścianek naczynia i dłoni. Wtedy ciasto się uda! Pyszny żurek i kiełbasa Gdy jest...

  • Gotujemy pierwszą zupkę

    Chciałabyś ją sama przygotować, ale nie jesteś pewna, czy potrafisz? Podpowiemy ci, jak to zrobić. Taki ciepły i zdrowy posiłek na pewno posmakuje twojemu maleństwu.

  • Proste dania z gotowanych ziemniaków

    Chrupiące racuszki, pyszne zapiekanki, lekkie sałatki oraz krokiety, rogaliki, kopytka - prezentujemy przepisy na proste i praktyczne dania z gotowanych ziemniaków.

  • Tortilla ze szczypiorkiem

    Ziemniaki obierz, umyj, gotuj w osolonej wodzie.

  • Sześć patentów na to, co zrobić z białkami

    ...1. Białka - w przeciwieństwie do żółtek  - dobrze się przechowują: wytrzymają przez tydzień w lodówce i trzy miesiące w zamrażarce. Nie musisz więc wykorzystywać ich od razu. 2. Jeśli zdecydujesz  się na mrożenie, przelej je do pojemnika i szczelnie przykryj. Napisz, ile białek jest w środku. To pomoże w przygotowaniu potraw bez ich marnowania. Przed użyciem rozmroź je do temperatury pokojowej...

  • Cytrynowiec z pianką

    .... Proszek budyniowy rozmieszaj z 1/3 szkl. zimnej wody. Wlej go do wrzącej wody z sokiem. Gotuj, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. 3. Na ciasto wyłóż budyń. Poukładaj na nim ćwiartki gruszek...

  • Wakacyjny obiad jak u babci

    .... Wymieszaj widelcem. Masa będzie się kleić, ale nie dosypuj więcej mąki - leniwe będą pulchniejsze.  3. Przełóż ciasto na stolnicę oprószoną mąką. Uformuj z niego wałeczki. Lekko spłaszcz je dłonią. Można...

  • Lekka zupa

    Woda, w której gotują się kluseczki nie może wrzeć, bo rybna masa się zwarzy.

  • Omlet z owocami dla całej rodziny

    Przygotowanie: 1. Białka oddzielić od żółtek. Mąkę przesiać do miseczki, dodać cukier. Białka ubić na sztywną pianę na wysokich obrotach miksera, następnie zmniejszyć obroty na...

  • Lukrowany placek z imbirem

    Przepis na to ciasto możesz łatwo zmienić. Wystarczy, że masę jabłkową wymieszasz np. z dżemem pomarańczowym. Szarlotka będzie smakowała nieco inaczej, ale równie dobrze!

Artykuły na temat: masa z gotowanych żółtek
  • Opanuj sztukę gotowania: Majonez i masło

    ...żółtko (lub kilka żółtek) i zacznij je energicznie ucierać za pomocą chochli lub łyżki, dodając jednocześnie po kropli oleju. Kiedy już wykorzystasz połowę przygotowanego oleju i uzyskasz stosunkowo...

  • Spożycie ziemniaków w naszym kraju niezmiennie utrzymuje się na wysokim poziomie. Warto wiedzieć, że wykorzystać możemy nie tylko ich bulwy, ale nawet wodę w której je gotowaliśmy! Warto pamiętać, że podczas gotowania ziemniaków, w wodzie pozostaje mnóstwo cennych składników odżywczych zawartych w warzywach. W takim płynie znajdziemy między innymi wapń, fosfor, potas, żelazo, błonnik, skrobię, witaminę A, K, E oraz szereg witamin z grupy B. Niestety, po ugotowaniu ziemniaków większość z nas...

  • Sernik gotowany z brzoskwiniami

    Przygotowanie: Oddzielamy żółtka od białek. Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Nie przerywając ucierania, dodajemy do...

  • Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, dlatego nasza redakcja postanowiła sprawdzić co pojawi się na świątecznym stole Michela Morana oraz kilku znanych blogerek. Fot. materiały prasowe Kilka dni temu mieliśmy okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych marki Kenwood. Głównym prowadzącym był Michel Moran - ambasador marki, znany wam chociażby z show Masterchef. Swoimi świątecznymi przepisami podzieliły się z nami również popularne blogerki. Kulinarne wskazówki Przedświąteczne spotkanie...

  • Tarta z masą migdałową i gruszkami (Bourdaloue)

    Bourdaloue to paryska tarta z gruszkami. Wzięła swoją nazwę od jednej z ulic Paryża, przy której około 1850 założono cukiernię, której specjalnością była właśnie tarta Bourdaloue.

  • Kuchnia współczesna opiera się na pięciu filarach, którymi są klasyczne, wielkie sosy. Jak stwierdził w XIX wieku August Escoffier – jeden z najsłynniejszych kucharzy Francji – są to sosy matki, na których bazują inne sosy. Fot. 123RF/Picsel O czym mowa?   Najprostszym z wielkiej piątki jest sos beszamelowy. Do jego wykonania potrzebujemy masła, mąki, mleka oraz przypraw. Zaczynamy od stopienia porcji masła i zrumienienia na nim mąki. Ważne by zasmażka była gładkiej konsystencji. Następnie...

  • Ewa Wachowicz gotuje: Bulion po magnacku

    Ewa Wachowicz na poszukiwanie swoich kulinarnych inspiracji wybrała się do Kozłówki. Po odwiedzinach w jednej z najpiękniejszych rezydencji magnackich przygotowała potrawy kuchni szlacheckiej.

  • Aby gotować, nie wystarczą chęci ani odpowiednio zaprojektowana kuchnia. Bez właściwych narzędzi i sprzętów kuchennych niewiele osiągniemy, a niektórych czynnościom będziemy musieli poświęcić naprawdę dużo czasu. Na szczęście, producenci akcesoriów kuchennych ułatwiają nam pracę oferując przydatne sprzęty i narzędzia. Fot. 123RF/Picsel Stojak na noże w kształcie serca? Uchwyty do trzymania stron książki kucharskiej? Radiotoster? To już nie są wytwory fantazji, a produkty oferowane przez...

  • Biszkopt z masą z kaszy manny i galaretką

    Przełożone kremem budyniowym, a może z owocami? Które ciasto zaserwujesz do poobiedniej kawy?

  • Doskonały pomysł na pyszne śniadanie, szybki obiad i sycącą kolację. Jednak wysmażenie dobrego omletu jest prawdziwą sztuką, dlatego częściej robimy naleśniki. Fot. 123RF/Picsel Omletów jednak nie należy się bać!   W poradniku Marii Disslowej pt. „Jak gotować", wydanym w 1931 znajdziemy aż 25 przepisów na omlet. Disslowa swój poradnik wydała z myślą o początkujących gosposiach, tak aby ułatwić im „nabywanie wiadomości z dziedziny gospodarstwa domowego, a w szczególności kucharstwa". Nasz...