• Informacje na temat:

    masa z budyniu i masła

Przepisy na temat: masa z budyniu i masła
  • Tarta z masą malinową

    Składniki na 12 porcji: Spód: 35 dag mąki 15 dag zimnego masła 10 dag cukru 1 jajko mąka do stolnicy Masa: 60 dag malin 5 dag cukru 1 op. budyniu malinowego 250(...). Spody gęsto ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200ºC. Piecz ok. 30 minut. Wystudź. 2. Masa: maliny opłucz, osusz, odłóż trochę do dekoracji resztę zmiksuj z cukrem. Wymieszaj...

  • Sernik na kruchym spodzie i na czekoladowym budyniu.Sernik dwukolorowy z kruszonką, wyszedł bardzo pyszny.

  • Placek drożdżowy z masą budyniową

    Sposób przygotowania 1. Proszek budyniowy wymieszaj z 2 łyżkami cukru oraz 1/2 szkl. mleka.W garnku zagotuj 2 i 1/2 szkl. mleka. Wlej rozrobiony budyń. Gotuj mieszając,aż masa budyniowa zgęstnieje.Pozostałe mleko lekko podgrzej. Rozpuść w nim drożdże i 2 łyżki cukru. Domieszaj tyle mąki, by powstał gęsty zaczyn. Odstaw go na 15 minut. Resztę mąki przesiej do miseczki. Dodaj zaczyn, połowę masła...

  • Naleśniki ze serem w budyniu

  • Sernik z jeżynami

    Składniki na 12 porcji: Spód: 25 dag czekoladowych herbatników 10 dag masła Masa: 15 dag gorzkiej czekolady 80 dag mielonego twarogu 15 dag cukru 1 op. budyniu(...) lodówki. 2. Masa: czekoladę stop, dobrze wystudź. Twaróg utrzyj z cukrem, proszkiem budyniowym, kakao oraz jajkami. Masę serową wymieszaj z olejem oraz stopioną czekoladą. Jeżyny przebierz, trochę odłóż...

  • Sprawdzony przepis na "Kopuła z budyniu i truskawek"

  • Tarta serowa z różami

    Składniki na 8 porcji: Spód: 12,5 dag masła 25 dag mąki żółtko 3 łyżki cukru Nadzienie: 40 dag twarogu sernikowego 2 jajka 5 dag cukru 3 dag masła opakowanie budyniu waniliowego 8 jabłek Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiej, dodaj masło i posiekaj nożem. Wsyp cukier, dodaj żółtko, zagnieć ciasto. Zawiń je w folię, wstaw do lodówki na godzinę...

  • Placek który każdy lubi.

  • Morelowy sernik z wiórkami kokosowymi

    Składniki na 16 porcji: 30 dag mąki 35 dag cukru 18 dag masła 5 jajek szczypta soli 1 słoik (ok. 25 dag) konfitur morelowych 25 dag chudego mielonego twarogu 50 dag tłustego mielonego twarogu 2 op. budyniu o smaku waniliowym skórka otarta z 1 cytryny 5 dag drobnych wiórków kokosowych cukier puder do posypania tłuszcz i mąka do tortownicy Sposób przygotowania: 1. Mąkę...

  • Masła smakowe to jedno z moich ulubionych odkryć dawnej kuchni. Pomysłowość dodatków jest zaskakująca – rum, musztarda, bryndza, sery, anchovies, cytryna, kmin, korniszony, kapary to tylko niektóre z nich. Takie masło jest świetnym dodatkiem do świeżego pieczywa, na grzanki, do puree ziemniaczanego, gotowanych warzyw, mięs i ryb. Można je mrozić i odkrawać po kawałku w razie potrzeby. Poniżej cztery niezwykłe przepisy na ostre masła.

Artykuły na temat: masa z budyniu i masła
  • Kruszoniak z masą budyniową i wiśniami

    Przygotowanie: Proszek budyniowy wymieszaj z 75 g cukru i 150 ml mleka. Pozostałe mleko zagotuj. Wlej rozrobiony budyń. Gotuj dalej, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Potem przelej ją do miseczki. Przykryj kawałkiem folii spożywczej (na budyniu nie zrobi się kożuch). Wystudź. Wstaw do lodówki na 2 godziny. Wiśnie przełóż na sitko i odsącz z zalewy. Mąkę wymieszaj ze szczyptą soli, 200

  • Jeśli myśleliście, że bez mąki, śmietanki i masła nie da się przygotować wyśmienitego tortu, byliście w błędzie. Oto przepis mistrza cukiernictwa Krzysztofa Ilnickiego. Dacquoise: 50g pestek dyni100g mielonych migdałów 100g mielonych orzechów laskowych25g maizena (skrobi kukurydzianej)125g cukru pudru A200g białka2g sól175g cukru pudru B Metoda: Uprażyć pestki i drobno posiekać. Połączyć z mielonymi orzechami, maizeną i cukrem A. Osobno ubić resztę surowców. Połączyć bezę z suchymi...

  • Łatwa babka czekoladowa

    ...1. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na kremową masę. Dodajemy po jednym jajku, mieszamy. Mąkę przesiewamy razem z kakao, opakowaniem budyniu...

  • Każdy wie, że prawdziwe masło twardnieje pod wpływem niskiej temperatury, przyprawiając wiele osób o złość. Jednak w obawie przed zjełczeniem, wielu nie rezygnuje z przechowywania go w lodówce. Czy trzymanie masła w temperaturze pokojowej jest rzeczywiście niebezpieczne? Fot. 123RF Znasz tę sytuację? Ranek. Śpieszysz się do pracy, chcesz zjeść szybko kanapkę, zaglądasz do lodówki, a tam... przykra niespodzianka! Twoje masło jest twarde i nie możesz go rozsmarować na pieczywie. Denerwujesz...

  • Napoleonki z maślanych ciastek

    ...ogniu, by nie powstały grudki, a masa mocno zgęstniała. Naczynie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia. 2. Masło ucieramy na białą puszystą masę i stopniowo dodajemy do ostudzonego budyniu ze szczyptą soli, miksujemy na gładki krem. 3. Morele odcedzamy na sitku z nadmiaru syropu. 4. Blachę wykładamy folią spożywczą i układamy warstwę herbatników. Przekładamy krem, wciskamy...

  • Masło to podstawowy składnik w każdej kuchni. Niestety, jego ceny wciąż zatrważają. Na szczęście własnoręczne przygotowanie masła jest proste i szybkie. Fot. 123RF/Picsel Ceny masła już od dłuższego czasu mogą szokować. Na sklepowych półkach zaroiło się także od produktów, które jedynie udają osełki, mając niewiele wspólnego z prawdziwym masłem. Nic więc dziwnego, że wiele osób decyduje się na przygotowanie masła w zaciszu własnego domu. Końcowy produkt jest nieco tańszy od swojego...

  • Jemy polskie jabłka!

    Maślane ciasto z jabłkami Przygotowanie: Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pociąć na kawałki. Pół opakowania budyniu zmieszać z 5 łyżkami...

  • Czekoladowy krem z dodatkiem mango, polewa malinowa - to wszystko znajduje się w cieście zaproponowanym przez Rafała. Ciasto parzone125 g masła1 szklanka wody1 szklanka mąki pszennej5 jaj Krem czekoladowy z mango750 ml mleka160 g drobnego cukru do wypieków1 jajko4 żółtka40 g skrobi ziemniaczanej20 g mąki pszennej2 czubate łyżki kakao150 g czekolady deserowej250 g masła (w temperaturze pokojowej)1 mango Polewa malinowa¾ szklanki malin6 łyżek wody1 łyżka skrobi ziemniaczanej Dekoracjaświeże...

  • Ciasto oszukaniec na jednym jajku

    ...masę. Ucierając, dodawaj po łyżce budyniu. Na koniec wmieszaj kakao.  3. Ciasto przekrój na 2 blaty. Przełóż je kremem. Wierzch polej polewą czekoladową. Odstaw do stężenia. Zobacz także:

  • W ostatnim czasie ceny masła oszalały. Sprzedawane w sklepach kostki są mniejsze i znacznie droższe niż jeszcze kilka lat temu. Nic więc dziwnego, że wiele osób, wzorem naszych babć, decyduje się na własnoręczne zrobienie masła. Fot. 123RF/PicselJeśli regularnie kupujecie masło z pewnością zaobserwowaliście, że ceny tego produktu już od dłuższego czasu sukcesywnie wzrastają. Obecnie za kostkę masła zapłacimy nawet dwukrotnie więcej niż jeszcze dwa lata temu. Co więcej, wielu producentów...