• Informacje na temat:

    masa z białek na parze

Przepisy na temat: masa z białek na parze
  • Jarmużowy koktajl

    Ta roślina z rodziny kapustowatych to idealne źródło błonnika, białka, witamin i składników mineralnych. Dzięki temu doskonale sprawdza się w przypadku problemów z układem trawiennym.

  • Kiełbasa z... ryb?

    Choć najzdrowsze są te pieczone i gotowane na parze, ryb wędzonych nie należy się wystrzegać, bowiem mają one jednak więcej zalet niż wad. A z wędzonego karpia i pstrąga, jak proponuje prof. dr hab. Tadeusz Barowicz, można zrobić... kiełbasę.

  • ...na ciasto tortowe: 8 żółtek, 25 dkg cukru, 25 dkg mielonych orzechów włoskich, piana ubita z 8 białek; na krem kawowy: 20 dkg masła, 3 jaja, 15 dkg cukru pudru, 50 ml brandy, 1 łyżka rozpuszczalnej kawy; na bitą smietanę: 200 ml smietanki 36%, 30g cukru...

  • Szwajcar z kawą

    .... Zdejmij znad wrzątku, ubijaj 10 minut, aż masa ostygnie i zgęstnieje. Z 3/4 piany uformuj 2 blaty, piecz 90 minut w 120 st. Z reszty piany wyciśnij beziki, piecz 50 minut.       3. Krem: jajka z cukrem utrzyj na parze. Masło ubij na jasną puszystą masę. Połącz z dodawanymi po 1 łyżce budyniem i masą jajeczną. Na końcu domieszaj espresso. Kremem przełóż biszkopt oraz blaty bezowe. Posmaruj nim także...

  • Łatwe ciasta ucierane

    ...1. Ciasto: mąkę przesiej z proszkiem, sodą i solą. Całe jajka ubijaj z cukrem na parze, aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodaj porcjami kefir, olej oraz mąkę. Na końcu wsyp pistacje, delikatnie(...)Tradycyjny Battenberg Sposób przygotowania 1. Mąkę przesiej przez sitko, połącz z migdałami i proszkiem. Miękkie masło ucieraj z cukrem, aż masa będzie puszysta. Ciągle ucierając, dokładaj po...

  • Ciasta z serem

    ...zastygły.  2. Żelatynę namocz. Śmietanę, mleko, ser i cukier podgrzej, nie gotuj. Dodaj żelatynę. Wlej do form z dyniowymi spodami, zostaw do stężenia. Dynię pokrój, ugotuj na parze, zalej płynnym(...) mannę i mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj. Dodaj pianę z białek. Wymieszaj. Do formy wlej połowę ciasta, masę serową i resztę ciasta. Na wierzchu ułóż kilka malin. Piecz godzinę w temp. 180°C. Udekoruj...

  • Ptysiowe ciastka bez glutenu

    Rozetki z piankowym kremem Sposób przygotowania: 1. Ciasto: zagotuj wodę z masłem. Kiedy płyn zawrze, wsyp obie mąki. Mieszając, gotuj, aż masa zacznie odstawać od ścianek  garnka. Lekko ją przestudź. Kiedy masa będzie jeszcze ciepła, kolejno domieszaj jajka. Ucieraj masę mikserem, aż ciasto będzie gęste  i gładkie. Przełóż je do szprycy cukierniczej. Na blachę wyłożoną pergaminem wyciśnij...

  • Torcik z suszonymi jabłkami

    Sposób przygotowania 1. Biszkopt: przesiej mąkę z proszkiem. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem na parze (dzięki temu będą bardziej puszyste). Miskę z masą zdejmij znad garnka z gotującą się wodą i ciągle ucierając, dodawaj po łyżce mąki. Na końcu wmieszaj pianę ubitą z białek. Ciasto przelej do foremki (jej spód wyłóż wcześniej pergaminem).  2. Wstaw do...

  • Najlepsze ze zboża na świątecznym stole

    ...góra-dół do zarumienienia ciasta (ok. 20-25 minut). Tort z kremem pomarańczowym 1. Przygotowanie biszkoptu rozpocznij od ubicia białek na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo(...) z gotującą się wodą i gotuj na parze krem przez cały czas mieszając. Po upływie 5 minut dodaj połowę masła i mieszaj krem do momentu aż zgęstnieje zupełnie. To może potrwać około 15- 20 minut więc...

  • Bezglutenowe leniwe

    Sposób przygotowania 1. Kluski: rozbij jajka, białka włóż do lodówki, a żółtka zmiksuj  z serem. Gdy masa będzie gładka, stopniowo dosypuj mąkę z małą szczyptą soli. Białka ubij  na sztywną pianę(...) odgrzej na parze  (w specjalnym garnku lub  na metalowym durszlaku ustawionym na garnku z gotującą się wodą). Gorące rozkładaj na ogrzanych (np. w piekarniku) talerzach. Polej gorącym sosem owocowym...

Artykuły na temat: masa z białek na parze
  • Zielony torcik matcha

    Matcha to sproszkowana japońska zielona herbata, która wygląda jak puder. Można ją parzyć albo dodawać do zabarwienia koktajli, lodów i wypieków.

  • Sześć powodów, dla których warto jeść mniszek

    ...oddziel od białek. Zmiksuj z serem, masłem, cukrem pudrem i waniliowym, budyniem i proszkiem do pieczenia. Wsyp płatki mniszka, zmiksuj. Białka ubij, połącz z masą. Wyłóż na ciasto, piecz 1 godz. w temp...

  • ​Zupa "nic"

    ...czas mieszając, aż masa zgęstnieje do konsystencji sosu. Na taki krem wykładać wcześniej przygotowane pianki z białek. Ostudzić. Tak przygotowany deser podawać i dekorować można wedle własnych(...). Żółtka odłożyć. Pod koniec ubijania piany z białek dodać łyżkę cukru i jeszcze chwilę ubijać. Łyżką kłaść na gotujące się mleko pojedyncze pianki z masy bezowej, zachowując między nimi odpowiednie...

  • Murzynek z konfiturą

    Przygotuj ciasto: 4 białka jajek ubij na sztywną pianę. Do żółtek (6 sztuk) wsyp cukier waniliowy, cukier puder i na parze utrzyj wszystko na gęstą kremową...

  • Księga smaków: Kuskus

    ...parze. Tak przygotowany możesz jeść z owocami i białym serem z jogurtem lub na słono z mięsem, rybami i warzywami. Kuskus dobrze komponuje się też w sałatkach, nadaje się do nadziewania mięs i warzyw(...) schłódź. Dodaj jajko, bułkę tartą, posiekany czosnek, bazylię i drobno pokrojone suszone pomidory. Przypraw do smaku, wymieszaj. Masa powinna dawać się łatwo formować w kotleciki. Po usmażeniu podawaj...

  • Wielkanocne delicje

    .... Zalej je wrzącym mlekiem, energicznie wymieszaj. Dodaj śmietankę kremówkę. Całość gotuj na bardzo małym ogniu tak długo, aż masa się zwarzy. Powstały twarożek przełóż na gazę, przecedź, dobrze osącz i odstaw do zupełnego ostygnięcia. 2. Masło z cukrem utrzyj mikserem na gładko. Gdy masa będzie puszysta, małymi porcjami dodawaj do niej chłodny twarożek i dokładnie mieszaj. 3. Rodzynki i migdały...

  • Kilogram twarogu; 2 ziemniaki; 9 żółtek; kostka masła lub margaryny; łyżka mąki ziemniaczanej; łyżeczka proszku do pieczenia; paczka cukru waniliowego; rodzynki; 5 białek; 1,5 szklanki cukru. Polewa: szklanka cukru; 0,5 szklanki gęstej śmietany; 0,5 tabliczki czekolady; łyżka rumu; 5 dag łuskanych orzechów.

  • Deser z wiśniami

    Przygotowanie: Opłukane i osuszone wiśnie drylujemy i przekładamy do rondla, dodajemy 50 g cukru, miód, cukier waniliowy i gotujemy 10 minut. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do wiśni, mieszamy, zagotowujemy. Odstawiamy do przestygnięcia. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy na parze ze 100 g cukru na puszystą, jasną masę. Stopniowo dodajemy do mascarpone razem z naparem...

  • Pudding czekoladowy

    ...parze sprawdzając wilgotność wykałaczką.

  • Bananowe ciasta

    ...budyniu waniliowego, 1 łyżka gładkiej mąki, 1 cukier wanilinowy, 2 żółtka, 250 g masła, 150 g cukru pudru. Beza: 6 białek, 200 g drobnego cukru, 100 g cukru pudru. Ponadto: 200 g dżemu z moreli(...) żółtka i energicznie mieszać, dopóki masa nie wystygnie. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Ucierając, dodawać porcjami masę budyniową. Wystudzone ciasto posmarować dżemem i połową kremu...