• Informacje na temat:

    masa ucierane z makowa do ciasta

Przepisy na temat: masa ucierane z makowa do ciasta
  • Duet serowo-makowy

    To ciasto smakuje naprawdę wyjątkowo. Ser lubi się z makiem.

  • Bardzo dobra masa do ciast. Polecam.

  • Makowiec japoński - idealnie wilgotny i pyszny

    Ciasta z makiem są tradycyjnie przygotowywane na święta Bożego Narodzenia. Obok niezastąpionych strucli z makiem, można pokusić się jeszcze o zrobienie makowca japońskiego, który jest idealnie wilgotny dzięki dodatkowi jabłek.

  • W sklepie dostaniemy całą gamę różnych mas makowych, ale...żadna nigdy nie zastąpi nam tej, którą możemy zrobić sobie w domu. Żadna nie będzie tak bogata smakowo i tak pyszna ...

  • Agnieszka Kręglicka radzi jak odmienić wielkanocne potrawy

    Wielkanoc kojarzy nam się z tradycyjnymi potrawami: jajka podawane na różne sposoby, ciasta, żurek. Znana restauratorka Agnieszka Kręglicka radzi, jak wprowadzić nieco odmiany i odświeżyć wielkanocne potrawy.

  • Masa makowa z dużą ilością bakalii, idealna do strucli, rogali i makowców.

  • Strucla z makiem - Maciej Kuroń

    Ciasto: 500 g mąki (ok. 3 szklanki); 200 g cukru; 150 g masła; 250 ml mleka; 30 g drożdży; 3 jajka. Masa makowa: 500 g maku; 200 g cukru; 100 g masła; 2 jajka; cukier waniliowy; 50 g rodzynek; kilka łyżek skórki pomarańczowej, smażonej.

  • Jeśli lubicie wypieki z makiem nie możecie przejść obojętnie obok tego przepisu. Strucla makowa idealnie sprawdzi się zarówno na wigilijnym stole jak i w bardziej "powszechne" dni np. jako dodatek do kawy z przyjaciółkami.

  • Figowiec z pianką twarożkową

    ...ciasta posmaruj polewą, obsyp wiórkami z czekolady. Trzymaj w lodówce. Przed podaniem ułóż na wierzchu umyte i pokrojone (np. na ćwiartki) świeże figi.

  • Makowce i wszelkie inne ciasta pieczone na drożdżach nie są moją mocną stroną ale jak to mówią praktyka czyni mistrza więc myślę że i ja kiedyś dojdę do "perfekcji" w tym ciężkim dla mnie do zrobienia wypieku ;)

Artykuły na temat: masa ucierane z makowa do ciasta
  • Sernik z masą makową

    Nie masz pomysłu na świąteczne ciasto? Wariacje na temat sernika to świetna inspiracja!

  • ...rogaliki.Upiec na rumiano. Polukrować.Masa makowa. Mak namoczyć w mleku. Zagotować. Przekręcić odsączony,zagotowany mak dwukrotnie przez maszynkę. Margarynę utrzeć z jajami i cukrem na puch.Dodawać łyżkami(...)Drożdże rozrobić z cukrem w ciepłym mleku. Poczekać aż urosną.Wyrośnięte drożdże dolać do mąki z margaryną. Wyrobić gładkie ciasto i uformować kulę.Kulę ciasta wrzucić do wiadra z zimną wodą...

  • Strucla makowa

    ...w rodzinie bardzo lubimy.   Podstawą jest ciasto drożdżowe dobrze wyrobione i pulchne oraz masa makowa zrobiona z maku. Nie polecam wam gtowyc mas makowych, dostępnych w polskich sklepach, gdyż ich(...) rośnie aż podwoi objętość.   Masa makowa  500 g zmielonego maku 100 ml mleka 2 łyżki miodu 50 g masła 50 g cukru Migdały, skórka pomarańczowa   I żadnych olejków i innych...

  • Ciasta z budyniem

    Kremowe sekrety Puszysta masa maślana Kostkę masła ucieramy do białości, stopniowo dodając 1,5 szklanki cukru pudru. Uszlachetniamy kilkoma kroplami ulubionego aromatu. Jeśli nie chcemy, by(...) usztywnienia). Najpierw dodajemy 1-2 łyżki kremu do żelatyny, dokładnie mieszamy i dopiero łączymy w całość. Masa bezowa Opadanie masy bezowej, a tym samym rozrzedzenie kremu nastąpi, gdy zaparzymy...

  • Makowiec z kruszonką

    Pyszne ciasto z kokosową nutą.

  • Masa makowa: szklanka maku; 125 dkg masła; 0,5 szklanki miodu; 3 jajka; łyżeczka proszku do pieczenia. Masa serowa: kg sera; 2,5 szklanki cukru; 8 jajek; 250 dkg masła; 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej. Lukier: szklanka cukru pudru; tabliczka czekolady; sok z 1 cytryny; masło i bułka tarta do blachy.

  • Migdałowa nuta

    Pyszne, aromatyczne ciasta z migdałami. Po prostu palce lizać!

  • Słodkości w paski

    Kuszą kolorami i różnorodnością smaków. Ciasta w paski zadowolą każdego łasucha.

  • Podwójna słodycz

    ...posiekaj nożem. Oddziel żółtko od białka. Do ciasta dodaj żółtko, zagnieć je i wyrabiaj krótko. Zawiń ciasto w folię i wstaw na godzinę do lodówki. 2. W dużym naczyniu utrzyj twaróg z dwoma rodzajami(...) nim układaj kolejno połowę twarogu, plasterki jabłka, resztę twarogu, na końcu starte jabłka. 4. Z reszty ciasta uformuj kilka wałeczków i ułóż z nich kratkę na wierzchu ciasta. Wstaw do nagrzanego...

  • Wielkanoc pachnie drożdżowym

    .... Oprócz tego dobrze uwędzoną i pokrojoną w kostkę kiełbasę, nadto czosnek, majeranek, słodką śmietankę, a podaje z ugotowanymi jajkami. U was w domu czuć już święta Jej specjalnością są ciasta. Kruche spody do mazurków piecze trochę wcześniej, bo im dłużej postoją, tym są później smaczniejsze. Pokrywa je najrozmaitszymi masami - pomarańczową, makową, kajmakową czy grysikową (kaszę mannę, na...