• Informacje na temat:

    masa ubijana na parze

Przepisy na temat: masa ubijana na parze
  • Szwajcar z kawą

    .... Zdejmij znad wrzątku, ubijaj 10 minut, aż masa ostygnie i zgęstnieje. Z 3/4 piany uformuj 2 blaty, piecz 90 minut w 120 st. Z reszty piany wyciśnij beziki, piecz 50 minut.       3. Krem: jajka z cukrem utrzyj na parze. Masło ubij na jasną puszystą masę. Połącz z dodawanymi po 1 łyżce budyniem i masą jajeczną. Na końcu domieszaj espresso. Kremem przełóż biszkopt oraz blaty bezowe. Posmaruj nim także...

  • Dzisiaj słodka propozycja na nadchodzący weekend :) Święta co prawda już dawno się skończyły ale nie zaszkodzi nam jeszcze je powspominać. Oto propozycja, która jest bardzo prosta do wykonania, a sam jej zapach sprawi, że myślami wrócicie jeszcze do świąt.

  • Ptysiowe ciastka bez glutenu

    Rozetki z piankowym kremem Sposób przygotowania: 1. Ciasto: zagotuj wodę z masłem. Kiedy płyn zawrze, wsyp obie mąki. Mieszając, gotuj, aż masa zacznie odstawać od ścianek  garnka. Lekko ją przestudź. Kiedy masa będzie jeszcze ciepła, kolejno domieszaj jajka. Ucieraj masę mikserem, aż ciasto będzie gęste  i gładkie. Przełóż je do szprycy cukierniczej. Na blachę wyłożoną pergaminem wyciśnij...

  • Szybkie i łatwe wykonanie a jakie smaczne!

  • Smakowity obiad na każdy dzień tygodnia

    ...w temp. 180°C. Kiełbaski z ziemniakami i jabłkiem Sposób przygotowania 1. Ziemniaki obierz, pokrój, ugotuj na parze. Cebule pokrój w piórka, posyp cukrem, skrop jasnym sosem sojowym, smaż(...) parze, posyp solą i pieprzem, dodaj masło. Na talerzu układaj rybę, fasolkę, kalafior, plasterki cytryny i listki bazylii. Podawaj z ziemniakami lub ryżem. Papryka z serem Sposób...

  • Wspaniały dodatek do deserów.

  • Ciasto marchewkowe

    Marchewkę myjemy, obieramy ze skóry i trzemy na tarce z drobnymi oczkami.

  • Pyszna, puszysto - kremowa masa, o niebiańskim smaku.

  • Ananasowo-kokosowy

    Skład na 12 porcji: 25 g masła 4 jajka 125 g mąki 160 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia puszka ananasów w plastrach 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru laska wanilii 100 g wiórków kokosowych Przygotowanie: 1. Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka wybijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na parze, aż masa podwoi objętość...

  • Pyszne i lekkie ciasto

Artykuły na temat: masa ubijana na parze
  • ​Zupa "nic"

    ...czas mieszając, aż masa zgęstnieje do konsystencji sosu. Na taki krem wykładać wcześniej przygotowane pianki z białek. Ostudzić. Tak przygotowany deser podawać i dekorować można wedle własnych...

  • Ciasto parzone przekładane kremem czekoladowym. Ciasto250 ml wody225 g masła170 g mąki pszennejszczypta soli220 g orzechów laskowych 5 jaj Krem100 g mlecznej czekolady50 g gorzkiej czekolady500 g serka mascarpone Ganache100 ml śmietany 30%100 g mlecznej czekolady Ozdoby50 g gorzkiej czekoladyzłote ozdoby cukrowe Złożeniekakao naturalne CiastoZagotować wodę z masłem (masło ma się rozpuścić). Dodać mąkę i szczyptę soli. Mieszać, gotując na małym ogniu. Przerwać, gdy masa będzie jednolita i...

  • Tarta czekoladowa bez pieczenia

    Sposób przygotowania: 1. Czekoladę posiekaj. Masło podgrzewaj na parze, aż się roztopi. Wsyp czekoladę i mieszaj, dopóki się nie połączą. Przestudź. Herbatniki zblenduj na proszek. Dodaj orzechy, wlej masło z czekoladą. Wymieszaj. Formę do tarty (śr. 23 cm) wyściełaj folią spożywczą i wylep masą ciasteczkową, formując rant. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania czekoladowej bitej śmietanki...

  • Wykorzystywany od wielu lat i doceniany przez profesjonalnych kucharzy na całym świecie sposób przygotowywania dań, wreszcie zagościł w kuchniach Polaków. Dzięki pieczeniu na parze z nowym piekarnikiem PlusSteam firmy Electrolux możesz być pewna, że tradycyjne wypieki nabiorą zupełnie nowego charakteru a domowe chleby i bułki okażą się znacznie prostsze w przygotowaniu niż dotychczas. Co zyskasz wybierając dzisiaj piekarnik z funkcją pieczenia z parą? Lista zalet jest długa! Profesjonalni...

  • Deser z wiśniami

    Przygotowanie: Opłukane i osuszone wiśnie drylujemy i przekładamy do rondla, dodajemy 50 g cukru, miód, cukier waniliowy i gotujemy 10 minut. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do wiśni, mieszamy, zagotowujemy. Odstawiamy do przestygnięcia. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy na parze ze 100 g cukru na puszystą, jasną masę. Stopniowo dodajemy do mascarpone razem z naparem...

  • Ten osiemnastowieczny wynalazek dosłownie zrewolucjonizował cukiernictwo. Bo czy ktokolwiek z nas jest w stanie wyobrazić sobie świat bez ptysiów, eklerków i karpatek? Fot. 123RF/Picsel Pierwsze wzmianki o cieście parzonym pochodzą z Francji, z połowy XVI wieku, jednak ówczesny przepis znacząco różnił się od współczesnego. Ciasto ptysiowe w znanej nam obecnie wersji miał opracować w XVIII wieku francuski kucharz i cukiernik Marie-Antoine Carême, któremu przypisuje się również udoskonalenie...

  • Pączki serduszka

    Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiać do dużej miski. Masło roztopić, przestudzić. Mleko podgrzać, wymieszać z łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i 3 łyżkami mąki. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  2. Żółtka, jajko i resztę cukru ubijać na parze przez ok. 10 minut. Masę jajeczną i wyrośnięty zaczyn dodać do mąki, wymieszać, wlać roztopione masło...

  • Ciasto parzone przekładane kremem z nutą wanilii i frużeliną malinową. Ciasto125 g masła1 szklanka wody1 szklanka mąki pszennej10 jaj (rozmiar M)masło do wysmarowania blachymąka do oprószenia blachy Frużelina2 garście malin1 szklanka wody1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem6 szklanek mleka 150 g drobnego cukru do wypiekówaromat waniliowy1 jajko4 żółtka40 g skrobi ziemniaczanej20 g mąki pszennej350 g masła w temperaturze pokojowej 30 g drobnego cukru do wypieków1½ szklanki czerwonych porzeczek...

  • Pikantne francuskie muffinki

    Przygotowanie: Umyte pomidorki i szalotkę kroimy w plastry, a szynkę w nieduże kawałki. Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty. Formy do muffinek smarujemy masłem i dokładnie wykładamy ciastem, które powinno lekko wystawać po bokach. Jaja ubijamy na parze na puszystą masę. Łączymy z mlekiem. Dodajemy pokrojone pomidorki, szalotkę i szynkę, doprawiamy solą, gałką muszkatołową oraz dużą ilością...

  • Redakcja Smakera oraz ekpia telewizyjna INTERIA.TV odwiedziły Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Mangha, by zgłębić tajniki parzenia herbaty po japońsku. Fot. 123RF/Picsel Jest to pierwszy odcinek nowego cyklu Kamera Smakera, w ramach którego będziemy odwiedzać różne miejsca w poszukiwaniu kulinarnych ciekawostek. W najbliższym czasie dowiecie się, jak powstają najsmaczniejsze cupcake'i w Krakowie oraz gdzie warto wybrać się na duże jasne z pianką. Zapraszamy do oglądania!