• Informacje na temat:

    masa na ptysie

Przepisy na temat: masa na ptysie
  • Ptysie z mascarpone

    ...ścianek garnka. Odstaw do ostudzenia.  2. Wbij po jednym jajku, po każdym dokładnie miksując. Jeśli masa będzie wyglądała na zwarzoną, miksuj energicznie dalej, by się połączyła. Ciasto przełóż do rękawa(...) ciasta, zachowując odstępy. Piecz w 190 st. przez 15-20 minut. Ptysie ostudź i przekrój ostrym nożem na połowy.  4. Krem: żelatynę namocz w 3 łyżkach wrzątku. Ubij schłodzoną śmietankę. Połącz ją...

  • Ptysie

  • Ptysie z kremem

    ...cukierniczego. Wyciskaj na blachę małe ptysie. Piecz 20 minut. w 200°C, a potem jeszcze 15 min w 180°C. 4. Wanilię przekrój, wydrąż ziarenka. Utrzyj je z cukrem. Dodaj  żółtka. Ubijaj w gorącej kąpieli wodnej na puszysty krem. Kremówkę ubij na sztywno, połącz z masą żółtkową. Przełóż do szprycy, napełnij ptysie.

  • Robiąc masę maślaną do tortu i próbując ubite na parze białka przypomniał mi się właśnie smak takich słodkości.

  • Ptysie z bitą śmietaną i brzoskwiniami

    ...w plastry. Wystudzone ptysie przekrój na połowy, przełóż bitą śmietaną i brzoskwiniami. Cukier wsyp na patelnię, podgrzej, wlej wodę i wymieszaj. Gdy masa zgęstnieje, za pomocą widelców nabieraj ją(...)Sposób przygotowania 1. W garnku zagotuj wodę z masłem. Do gotującej się wody wsyp mąkę i energicznie mieszaj, aby masa się nie przypaliła. Gotuj, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka...

  • słodkie,delikatne, nie tak pracochłonne i trudne jakby się mogło wydawać,

  • Ptysie z bitą śmietaną

    Przygotowanie: 1. Zagotuj wodę w garnku, dodaj masło, mieszaj, aż się rozpuści. Na wodę wrzucaj po łyżce mąki, mieszaj energicznie, aż masa będzie odchodzić od ścianek i stanie się szklista. Odstaw do(...) spodniej części każdego ptysia kładź owoce, bitą śmietanę. Przykryj wierzchnią częścią. Posyp ptysie cukrem pudrem.

  • któż ich nie zna ;)

  • Rozetki z masą ajerkoniakową

    Sposób przygotowania 1. Ciasto: wodę podgrzej z pokrojonym masłem i szczyptą soli. Gdy masło się rozpuści, wsyp mąkę przesianą z proszkiem. Mieszając, podgrzewaj, aż masa zbije się w kulę i będzie(...). Jeszcze ciepłe ptysie przekrój ostrym nożem (najlepiej z ząbkami) na połówki, ostudź.   3. Krem: sparz cytrynę i wyciśnij z niej sok. Śmietanę ubij z zagęstnikami i cukrem. Cieniutkim strumieniem wlej...

  • Mają tę zaletę że można je robić na słodko i ...na słono, nadziewane różnymi pastami. Dzisiaj wersja na słodko. Czas razem z czasem pieczenia. Dzisiaj bez zdjęcia, bo mi zdjęcie nie wyszło:)

Artykuły na temat: masa na ptysie
  • Ptysie z kremem

    ...masa lekko stężała.  3. Wystudzone ptysie przekrój na dwie części. Na środek każdego ptysia nałóż krem, przykryj górną częścią ciastka. Udekoruj. Zobacz także:

  • Włoskie ptysie zeppole

    Przygotowanie: Do garnka wlej wodę, dodaj sól oraz masło, zagotuj. Zmniejsz ogień, wsyp suche składniki, energicznie mieszając drewnianą łyżką. Podgrzewaj, wciąż mieszając, aż masa stanie się gładka(...)°C. 2. Mleko wlej do rondelka, zagotuj. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj przesianą mąkę, zmiksuj. Wlej do wrzącego mleka. Mieszając gotuj, aż masa zgęstnieje. Wystudź. Wystudzone ciastka oprósz...

  • Ptysie z lodami i czekoladą

    ...ciasto, które pozostawiamy do ostygnięcia na kilka minut. Następnie kolejno wbijamy jajka i miksujemy. Kiedy masa zacznie już odchodzić od ścianek naczynia, przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego(...) lub mleczną, w zależności od upodobań) rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka. Zostawiamy do ostygnięcia. Dobrze ostudzone miniptysie kroimy na pół. Górne części maczamy czubkiem...

  • Ptysie z musem pieczarkowym

    To znakomite danie na przyjęcie. Ptysie możesz upiec poprzedniego dnia, a napełnić musem tuż przed podaniem.

  • Serowe ptysie ze szczypiorkiem

    ...łączymy masę ze startym serem i szczypiorkiem. Nakładamy ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką o średnicy 8 mm i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w taki sposób, żeby otrzymać ptysie o średnicy około 4 cm. Wyłączamy piekarnik i wstawiamy do niego przygotowaną blachę. Po upływie 20 minut rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C i pieczemy ptysie kolejne 20 minut. Pięć minut...

  • Gianduja - oryginalna nutella

    Jak to często bywa z najlepszymi przepisami, matką wynalazku okazała się potrzeba. W pewnym okresie import towarów do Europy był ograniczony, tak że brakowało czekolady. Żeby wystarczała mu na dłużej, cukiernik Michele Prochet zmieszał ją ze zmielonymi orzechami laskowymi – genialny pomysł. Gianduję bardzo łatwo zrobić, a w dodatku jest idealnym prezentem – obdarowani szczęściarze nie będą mogli wyjść z zachwytu.

  • ​Świąteczne rewolucje

    Szanują kulinarną tradycję, ale nie obawiają się jej zmieniać. Komu raz się to udało, ma apetyt na więcej. Jadwiga, Jolanta i Caroline Radziszewskie, właścicielki cukierni Batida, chcą oswoić nas z wyrafinowaną kuchnią francuską. Świąteczna unia smaków? W Boże Narodzenie wszystko wydaje się możliwe.

  • Słodkości od serca

    .... Przygotowanie: 65 minut Porcja: 410 kalorii Różowe ptysie Składniki na 2 porcje: Na ciasto: łyżka masła, sól, 1/2 łyżki cukru, 3/4 szklanki mąki, 2 jajka Na krem: 10 dag malin w syropie lub mrożonych, 10(...), cukrem pudrem oraz startą skórką z cytryny. Śmietankę ubij na sztywno mikserem i wymieszaj z masą serową. Kremem napełniaj ptysie. Posyp cukrem pudrem, udekoruj malinami i listkami świeżej mięty...