• Informacje na temat:

    masa kremowa na parze

Przepisy na temat: masa kremowa na parze
  • Niemieckie kluski na parze z jabłkiem i boczkiem w sosie winnym

    Bawarskie dampfnudeln przypominają nasze kluski na parze, ale przygotowuje się je w nieco inny sposób...

  • Mus czekoladowo-waniliowy

    Na mus czekoladowy podgrzej na parze i rozpuść czekoladę mleczną.

  • Szukasz pomysłu na ciekawy deser? Zrób go z... mozzarelli

    ...i żelatynę. Odkładamy do lodówki, żeby masa zgęstniała, a następnie dodajemy bitą śmietanę. Blendujemy ciasteczka z masłem i cukrem, przekładamy je do formy o średnicy 20 cm i ugniatamy, aż utworzy...

  • Łatwe ciasta ucierane

    ...1. Ciasto: mąkę przesiej z proszkiem, sodą i solą. Całe jajka ubijaj z cukrem na parze, aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodaj porcjami kefir, olej oraz mąkę. Na końcu wsyp pistacje, delikatnie(...)Tradycyjny Battenberg Sposób przygotowania 1. Mąkę przesiej przez sitko, połącz z migdałami i proszkiem. Miękkie masło ucieraj z cukrem, aż masa będzie puszysta. Ciągle ucierając, dokładaj po...

  • Pieczemy i gotujemy bez wpadek

    ...ciasta: Nie oszczędzaj czasu na wyrabianiu ciasta drożdżowego. Musisz to robić tak długo, aż masa zacznie odstawać od ścianek naczynia i dłoni. Wtedy ciasto się uda! Pyszny żurek i kiełbasa Gdy jest(...) bardziej kremowa, jeśli zamiast surowych żółtek użyjesz ugotowanych na twardo i przetartych przez sitko. Do paschy możesz dodać mak, zmielone orzechy lub migdały, drobno pokrojone owoce kandyzowane...

  • Babeczki z winogronami

    Składniki: - 4 jajka, - 5 łyżek cukru, - 150 ml białego wina półsłodkiego, - 4 łyżeczki żelatyny, - 200 ml śmietanki kremówki, - po 15 dag ciemnych i jasnych winogron, - opakowanie gotowych biszkoptów Przygotowanie: Żółtka jajek ubij z cukrem na kremową masę (na parze). Kiedy masa stanie się kremowa dalej ubijając powoli dolewaj wino. Zestaw z ognia i lekko przestudź. Wymieszaj z ubitą...

  • Chłodnik malinowy z biszkoptami

    ...się wodą i na parze ubijaj około 10 minut. Kiedy powstanie gęsta kremowa masa. dalej ubijając dolewaj małe porcje mleka. Wymieszaj z przetartymi malinami. Ostudź. Wstaw do lodówki przynajmniej na...

  • Grillowane plastry ananasa z zabajone

    ...słupki, wyciąć twardy środek. Opiekać na rozgrzanym grillu 4-6 minut, obracając. Żółtka, jajko i cukier ucierać na parze do uzyskania kremowej masy. Dodać wino, sok z cytryny i ubijać na pianę, aż masa dwukrotnie powiększy swoją objętość. Ananasa posypać wiórkami z kokosa i podawać z zabajone. Czas przygotowania: 30 minut Wartość energetyczna porcji: 580 kJ/140 kcal Znasz lepszy przepis...

  • Szodonowe sztabki

    ...do metalowej miseczki dodać cukier puder i ubijać na parze na gęstą kremową masę. Nie przerywając mieszania powoli dolewać wino. Rozpuścić resztę żelatyny i połączyć z kremem szodonowym. Ochłodzić...

  • Zupy dobre na wszystko

    ...i można ją podać dziecku w 2. roku życia. Dla młodszego szkraba lepiej osobno ugotować (na parze lub w niewielkiej ilości wody) wybrane warzywa (zimą śmiało mogą być mrożonki). Potem wystarczy wzbogacić je(...) być przyczyną wzdęć. Aby temu zapobiec, należy moczyć nasiona przed gotowaniem i dodać do zupy odrobinę ziół (szałwii, bazylii, majeranku czy tymianku). Kremowa gdy boli gardło Zmiksowaną papkę...

Artykuły na temat: masa kremowa na parze
  • Murzynek z konfiturą

    Przygotuj ciasto: 4 białka jajek ubij na sztywną pianę. Do żółtek (6 sztuk) wsyp cukier waniliowy, cukier puder i na parze utrzyj wszystko na gęstą kremową...

  • Tradycja sera mascarpone wywodzi się z Lombardii i sięga końca XVI wieku. Początkowo ser ten wytwarzany był domowym sposobem przez chłopów z okolic włoskiego Lodi i Abbiategrasso. Tym, co odróżnia mascarpone od innych serów, jest przede wszystkim sposób jego produkcji. Mascarpone wyrabiany jest nie z mleka, ale ze śmietany, czemu zawdzięcza swoją kremową konsystencję. Idealną propozycją dla wielbicieli lombardzkiego przysmaku jest Mascarpone ser śmietankowo - kremowy Piątnicy, która jako...

  • Wielka księga smaków: Batat

    Warzywo to zawiera aż 400% dziennej dawki witaminy A, tyle samo beta-karotenu co marchew, 20% więcej potasu niż banan, a ponadto witaminy B6, C oraz żelazo. Można go piec, gotować na parze, grillować(...). Dzieje się tak na skutek kontaktu miąższu z powietrzem. Dlatego gotuj te bulwy zaraz po obraniu ich ze skórki lub obrane zamocz w wodzie. Kremowa zupa Na patelni zeszklij cebulę. Dodaj bulion...

  • Wykorzystywany od wielu lat i doceniany przez profesjonalnych kucharzy na całym świecie sposób przygotowywania dań, wreszcie zagościł w kuchniach Polaków. Dzięki pieczeniu na parze z nowym piekarnikiem PlusSteam firmy Electrolux możesz być pewna, że tradycyjne wypieki nabiorą zupełnie nowego charakteru a domowe chleby i bułki okażą się znacznie prostsze w przygotowaniu niż dotychczas. Co zyskasz wybierając dzisiaj piekarnik z funkcją pieczenia z parą? Lista zalet jest długa! Profesjonalni...

  • Melon: Zdrowie i rarytas w jednym

    ...sokiem z cytryny, posyp posiekanym czosnkiem i gotuj na parze 4 minuty. Następnie lekko posól i odstaw. Z melona odkrój czapeczkę i za pomocą dużej łyżki wydrąż miąższ, pozostawiając nienaruszoną łupinę...

  • Ciasto parzone przekładane kremem czekoladowym. Ciasto250 ml wody225 g masła170 g mąki pszennejszczypta soli220 g orzechów laskowych 5 jaj Krem100 g mlecznej czekolady50 g gorzkiej czekolady500 g serka mascarpone Ganache100 ml śmietany 30%100 g mlecznej czekolady Ozdoby50 g gorzkiej czekoladyzłote ozdoby cukrowe Złożeniekakao naturalne CiastoZagotować wodę z masłem (masło ma się rozpuścić). Dodać mąkę i szczyptę soli. Mieszać, gotując na małym ogniu. Przerwać, gdy masa będzie jednolita i...

  • Księga smaków: Seler

    ...umyj, obierz i pokrój na cienkie plastry (grubsze możesz na początku ugotować na parze, by zmiękły). Każdy plaster selera maczaj w zmąconym jajku, a następnie obtaczaj w bułce tartej z suszoną cebulką...

  • Ten osiemnastowieczny wynalazek dosłownie zrewolucjonizował cukiernictwo. Bo czy ktokolwiek z nas jest w stanie wyobrazić sobie świat bez ptysiów, eklerków i karpatek? Fot. 123RF/Picsel Pierwsze wzmianki o cieście parzonym pochodzą z Francji, z połowy XVI wieku, jednak ówczesny przepis znacząco różnił się od współczesnego. Ciasto ptysiowe w znanej nam obecnie wersji miał opracować w XVIII wieku francuski kucharz i cukiernik Marie-Antoine Carême, któremu przypisuje się również udoskonalenie...

  • Z gruntu dobre

    ...od dojrzałych warzyw smakują wybornie ugotowane na parze. Podawaj je skropione cytrynowym winegretem albo z czosnkowym sosem. Stopień trudności: dla początkujących Liczba porcji: 4 Czas(...) parze przez maksymalnie 5 minut. 4. Podawaj na zimno lub w temperaturze pokojowej z czosnkowym sosem aioli. Steki z kapusty z kozim serkiem Stopień trudności: dla początkujących Liczba porcji...

  • Ciasto parzone przekładane kremem z nutą wanilii i frużeliną malinową. Ciasto125 g masła1 szklanka wody1 szklanka mąki pszennej10 jaj (rozmiar M)masło do wysmarowania blachymąka do oprószenia blachy Frużelina2 garście malin1 szklanka wody1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem6 szklanek mleka 150 g drobnego cukru do wypiekówaromat waniliowy1 jajko4 żółtka40 g skrobi ziemniaczanej20 g mąki pszennej350 g masła w temperaturze pokojowej 30 g drobnego cukru do wypieków1½ szklanki czerwonych porzeczek...