• Informacje na temat:

    masa do wafli z mleka w proszku i jajek

Przepisy na temat: masa do wafli z mleka w proszku i jajek
  • ​Wafelki

    W czasach mojego dzieciństwa robiono je chyba w każdym domu. Wielkie tafle suchych wafli przekładano nadzieniem, najczęściej z roztopionego masła, kakao i mleka w proszku, a czasem tylko dżemem (najlepiej z czarnej porzeczki). Z okrągłych wafli robiło się bardziej wykwintny pischinger z dodatkiem roztopionej czekolady i pokruszonych orzechów. Moja propozycja wafelków to czekoladowy krem na bazie...

  • Przez żołądek do serca, czyli pomysły na walentynkowe pyszności

    .... C przez 12-15 minut. Ciasteczka od serca Składniki: 300 g masy marcepanowej 5 jajek 100 g cukru Szczypta soli 150 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g konfitury wiśniowej 275(...) waniliowego Szczypta soli 3 jajka 250 g mąki Pół opakowania proszku do pieczenia 300 g śmietany kremówki 150 ml mleka 3 płaty żelatyny 200 ml białego wina 1 łyżka soku z cytryny...

  • Świąteczne ciasteczka z różnych stron świata

    ..., - sos waniliowy w proszku, - opakowanie (450 g) ciasta francuskiego mrożonego, - żółtko, - 2 łyżki mleka, - 6 łyżek cukru, - łyżeczka cynamonu, - mąka do podsypywania Przygotowanie(...) g migdałów bez skórki, - 150 g cukru pudru, - wafli (12x20 cm) Przygotowanie: Kandyzowane owoce grubo posiekać. Czekoladę posiekać i rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej. Cukier, miód i 150 ml wody...

Artykuły na temat: masa do wafli z mleka w proszku i jajek
  • Gofry gryź!

    ..., 125 g masła, 100 ml maślanki (dobrze wstrząśniętej), 400 ml mleka, 200 g mąki razowej, 200 g mąki pszennej, 100 g płatków owsianych, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Fasolka: 300 g suszonej(...) cynamonu, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, łyżeczka proszku do pieczenia, sól morska, 400 ml mleka, 125 g miękkiego masła, 2 jajka Na sos: 170 g orzechów laskowych (+ kilka do podania) 400 ml mleka, 300 ml...

  • Proszek do pieczenia znajdziemy niemal w każdej kuchni. Stosujemy go, chcąc aby nasze wypieki były pulchne i pięknie wyrosły. Jednak na tym nie kończą się jego zastosowania. Czy wiedzieliście, że niepozorna torebka z proszkiem do pieczenia może wybawić nas z wielu opresji? Niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, że ten ogólnodostępny i tani środek, może stać się rozwiązaniem wielu codziennych problemów. Jeśli do tej pory wykorzystywaliście proszek wyłącznie podczas pieczenia ciast, już...

  • Ciasta z budyniem

    ...czekoladowymi wiórkami. Biszkopt z truskawkami Składniki na 18 porcji: 300 g masła, 1 cukier wanilinowy, 300 g cukru pudru, 5 jajek, 20 g kakao, 300 g mąki krupczatki, 150 ml mleka, pół opakowania proszku do pieczenia, 100 g truskawek Krem: 300 ml mleka, 80 g drobnego cukru, 1 torebka budyniu truskawkowego, 100 g masła, 100 g truskawek Wykończenie: 100 g polewy czekoladowej białej i 50 g ciemnej, 100

  • Napoje gazowane znamy od dawna. Lubimy je, bo są słodkie i smaczne, ale powinniśmy być ostrożni i pić je z umiarem. Fot. 123RF/Picsel W czasach PRL-u piliśmy napój "Ptyś" produkowany w szklanych, litrowych butelkach o barwie zielonej lub brązowej - miał on smak cytrynowy. Sprzedawano również "Cytronetę" i "Cytrynadę", napoje cytrynowe w woreczkach foliowych, które przebijało się słomką. "Polo Cockta" to kolejny produkt tamtych czasów - krajowa namiastka Coca-Coli, do dziś budząca...

  • Świąteczne ciasteczka z różnych stron świata

    ..., - sos waniliowy w proszku, - opakowanie (450 g) ciasta francuskiego mrożonego, - żółtko, - 2 łyżki mleka, - 6 łyżek cukru, - łyżeczka cynamonu, - mąka do podsypywania Przygotowanie(...) g migdałów bez skórki, - 150 g cukru pudru, - wafli (12x20 cm) Przygotowanie: Kandyzowane owoce grubo posiekać. Czekoladę posiekać i rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej. Cukier, miód i 150 ml wody...

  • Wielkanoc bez pisanek byłaby nieważna. Chcąc żyć w zgodzie z naturą, coraz więcej osób rezygnuje z chemicznych barwników, zastępując je naturalnymi metodami, stosowanymi jeszcze przez nasze prababcie. Fot. 123RF/Picsel Malowanie pisanek to ulubiona, wielkanocna zabawa najmłodszych członków rodziny. Z wielkim sentymentem odnoszą się do niej również dorośli, którzy podczas tego zajęcia na kilka chwil ponownie stają się dziećmi. To fakt, farbowanie jajek ma w sobie coś magicznego. Jednak czasem...

  • Amarantus, nazywany także szarłatem, to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka; archeologowie odkryli dowody na jego uprawę już 4 tysiące lat przed naszą erą. Przez wieki zapomniana, teraz powraca, a nazywana bywa wręcz „zbożem XXI wieku". Fot. 123RF/Picsel Dla przodków Indian żyjących na terenie obecnego północno-zachodniego Meksyku, amarantus był rośliną świętą, składaną w ofierze bogom deszczu i wojny. Majowie i Inkowie jedli go na co dzień. Do Polski szarłat trafił w...

  • Jajko jest symbolem życia, siły, miłości i płodności. Jadamy je na co dzień - na twardo, na miękko, w kanapce, sadzone, jako omlet czy w domowych wypiekach. Czego o nim nie wiemy? Mit: Jajka należy myć zanim włożymy je do lodówki Niektórzy, przed włożeniem jajek do lodówki, myją je pod bieżącą wodą, licząc na to, iż w ten sposób pozbędą się bakterii. Trudno o większy błąd. W ten sposób nie tylko niszczymy naturalną barierę ochronną jajek, ale również możemy bardzo łatwo uszkodzić ich...

  • Co do magazynowania większości produktów nie mamy wątpliwości. Są jednak takie, które wzbudzają nie lada kontrowersje np. jajka. W jaki sposób powinniśmy je przechowywać, aby były świeże przez długi czas? Fot. 123RF/Picsel Chociaż jajka możemy przechowywać stosunkowo długo, nie możemy robić tego w nieskończoność. Wraz z upływem czasu zmieniają się ich właściwości, smak i wygląd. Kupując jajka w sklepie koniecznie zwracajmy uwagę na datę minimalnej przydatności do spożycia umieszczonej na...

  • Są znakomitą alternatywą dla każdego, kto nie może albo nie chce używać najpowszechniejszej formy nabiału dostępnego w każdym sklepie spożywczym, czyli mleka pochodzenia zwierzęcego. Osoby mające specyficzną dietę, alergicy, weganie albo po prostu miłośnicy nowych kulinarnych wrażeń, coraz częściej sięgają po kiedyś egzotyczne dla nas mleka roślinne: sojowe, migdałowe czy kokosowe. Mleka roślinne z pewnością poznali już wielbiciele kuchni azjatyckiej. W daniach orientalnych, gdzie istotna...