• Informacje na temat:

    masa do ciepłych lodów

Przepisy na temat: masa do ciepłych lodów
  • Truskawkowe pole na talerzu...

    Sezon na truskawki rozkwita, wraz z nim przybywa pomysłów na desery z tym jakże popularnym owocem. Latem, oprócz lodów, często sięgamy po torty, bowiem jest ku temu wiele okazji, np. komunie. Może warto wypróbować tort "truskawkowe pole"?

  • Ciasto imbirowe z sorbetem

    ...nie rozpuści. Przelać otrzymany roztwór przez sitko, żeby usunąć z niego pestki. Pozostawić do ostygnięcia. Wlać do syropu szklankę zimnej wody i wymieszać. Odstawić do lodówki. Wycisnąć sok z 7 cytryn. Przelać go przez sitko, aby nie zostały w nim pestki. Połączyć go z ostudzonym syropem. Schłodzić całość w kąpieli lodowej. Wlać masę do maszyny do robienia lodów. Zmiksować na gładką, kremową masę...

  • Chrupiący przysmak pistacjowy

    Sposób przygotowania 1. Spód: daktyle zalej 1/2 szkl. ciepłej wody. Odcedź, gdy już napęcznieją (nie wylewaj wody). Migdały zmiksuj z daktylami na konsystencję kaszy manny. Jeśli masa jest za sucha(...).  2. Masa: zmiel pistacje w malakserze. Dodaj migdały, olej kokosowy (lub arachidowy) i syrop albokrople miętowe. Wymieszaj, aż do uzyskania gładkiej masy. Jeśli używasz orzechów nerkowca, namocz je...

  • Jabłka na patyku

    Składniki: 4 jabłka Patyczki do szaszłyków lub lodów Dwie tabliczki czekolady Pół szklanki mleka Do wyboru: posiekane orzechy, wiórki kokosowe, płatki migdałowe, kolorowa posypka... Przygotowanie: Czekoladę roztopić, stopniowo dodając mleko. Zagotować. Masa, która powstanie nie powinna być zbyt gęsta. Jabłka umyć. Owoce ponabijać na patyczki i maczać w ciepłej masie czekoladowej...

  • Desery z warzyw? Piotr Kucharski poleca lody... selerowe

    ...na wierzch, żeby uzyskać oryginalne w smaku lody" - tłumaczy w swojej najnowszej książce "Miejski farmer. Z ogrodu na talerz". Składniki potrzebne do zrobienia lodów selerowych z ciepłymi pieczonymi(...). Odcedzić połowę mleka, a w reszcie zmiksować seler z dodatkiem śmietany, żółtek i cukru. Odstawić do schłodzenia. Jeśli mamy maszynę do lodów, lody przygotować według instrukcji. Jeśli nie, masę zamrozić...

  • Placuszki z lodami

    Składniki: 2 dag drożdży 250 ml mleka sól 20 dag mąki 5 dag cukru 1 jajko 1 żółtko 2 łyżeczki cukru waniliowego syrop 5 łyżek masła po 10 dag jagód i malin 6 kulek lodów waniliowych Sposób przygotowania: 1. Drożdże pokrusz do kubka, zalej połową ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Dodaj po łyżce cukru i mąki. Dokładnie rozetrzyj i odstaw na kilka minut...

  • Egzotyczne owoce: Fioletowa i żółta marakuja

    ...skórka jest zielona, owoc jest niedojrzały. Można go pozostawić w temperaturze pokojowej aż dojrzeje (kilka dni). Dojrzały owoc w temp. pokojowej przechowujemy 1-2 dni, w lodówce nie dłużej niż(...) świata. W Portugalii jada się mus z marakui (przepis poniżej). Można go podawać jako samodzielny deser lub jako dodatek do deserów, lodów, naleśników, gofrów. W Ameryce Płd. przysmakiem jest...

  • Jesienne desery na ciepło

    ...nie przeszło zapachami z lodówki i schłodź przez 40-60 minut.  2. Nagrzej piekarnik. Ciasto ponakłuwaj widelcem, by nie "urosło" podczas pieczenia. Ciasto podpiecz w 180 st. przez 15 minut. Zostaw do przestudzenia. Wierzch posyp cienką warstwą kaszy manny.  3. Nadzienie: masło orzechowe wymieszaj z miodem, cynamonem i kardamonem. Ew. dodaj porto (lub sok z ciemnych winogron). Masa powinna być...

  • Rabarbar wg Magdy Gessler

    ...ml wody Masa kremowa: 1 l śmietany 30 albo 36 proc., 200 g serka mascarpone, 300 g cukru pudru Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, a żółtka utrzyj z częścią cukru pudru(...) g cukru, 1 l wody, 1/2 kg lodów śmietankowych Zagotuj wodę z cukrem. Rabarbar opłucz i pokrój w plastry. 100 g rabarbaru odłóż, resztę wrzuć do wrzątku. Dodaj syrop różany, skórkę z cytryny (zetnij...

  • Smakołyki na Dzień Dziecka

    ...z żelatyną. Uzyskaną masę przelej do szklanych pucharków i włóż je na ok. godzinę do lodówki. Kiedy mleko owocowe zastygnie, przełóż piankę na talerzyk i udekoruj listkiem mięty. Czekoladowa pychotka (po(...) śmietankę z dodatkiem reszty cukru pudru i wanilii. Do szklanego pucharka włóż na spód dwie łyżki bitej śmietany i ułóż na niej 1-2 kulki lodów czekoladowych. Całość polej musem truskawkowym i udekoruj deser...

Artykuły na temat: masa do ciepłych lodów
  • Domowe lody truskawkowe

    Nic tak nie orzeźwia w upalny dzień jak porcja domowych lodów. Wypróbuj prosty przepis na domowe lody truskawkowe!

  • Mrożone desery, które chłodzą i orzeźwiają, znane są ludziom od bardzo dawna. Już w V wieku, w basenie Morza Śródziemnego, można było dostać lody. Dziś dostępne są niemal na każdym rogu. Fot. 123RF/Picsel Na targach starożytnej Grecji można było kupić przysmak, na który składał się lód wymieszany z miodem i owocami. Również Persowie, dla ochłody w gorące dni spożywali zmrożone desery - budowali specjalne pomieszczenia chłodzące, w których możliwe było przechowywanie lodu i chłodzenie potraw....

  • Lody z masłem orzechowym i curry

    Ach, to był dobry miesiąc. Jednak najlepiej z tego pobytu wspominam właśnie lody. Oprócz tego, że można tam znaleźć mnóstwo lodów wegańskich i że wszystkie robione są z najlepszych składników, to(...) co pół godziny wyjmować pudełko i mieszać zamarzającą masę łyżką, zaczynając od brzegów, tam gdzie zamarza najszybciej. Im lepiej i dokładniej będzie pomieszana masa, tym lepsze wyjdą lody. Po wyjęciu...

  • Trudno wyobrazić sobie lato bez lodów. Na pytanie „z czym kojarzą ci się lody” zadane w ogólnopolskim badaniu przez markę Bracia Koral, aż 63 proc. Polaków odpowiada z latem i wakacjami. Ale mało kto wie o lodach coś więcej. Fot. materiały prasowe Mało kto zna historię lodów, która zaczyna się już w czasach starożytnych. Delektowali się nimi m.in. Aleksander Wielki, Hannibal, Kleopatra, Katarzyna Medycejska, król Ludwik XIV, Thomas Jefferson i wielu innych zapisanych w historii tego świata....

  • ...oczywiście te sezonowe: w czerwcu truskawki, w lipcu i sierpniu maliny, wiśnie oraz czereśnie. Ale co zrobić w pozostałe miesiące roku? Zauważyłaś, że często owoce importowane do supermarketów z ciepłych(...) skutecznej regulacji procesów trawiennych. Masa: 10 g Sugerowana cena: 1,99 zł Świeża Truskawka Truskawki są słodkie, soczyste i zawierają dużo witaminy C. Ten owoc jest niestety...

  • Mocno czerwone, żółte, zielone, niebieskie, a może brązowe? Lody zachwycają intensywnością barw, kusząc nimi swoich miłośników. Jednak kolor często zawdzięczają sztucznym barwnikom. Sprawdź, co może znajdować się w twoich ulubionych lodach. Fot. 123RF/Picsel Latem lody kuszą nas bogactwem smaków i intensywnością kolorów. Niestety, te wspaniałe właściwości zawdzięczają nie tylko zdrowym dodatkom. Oprócz owoców, czekolady, bakalii, czy orzechów, ten przysmak często zawiera również sporą ilość...

  • Matcha: Co, jak i z czym jeść

    .... Możesz ją też dodać do jogurtu, mleka, koktajlu, lodów, ciasta. Na następnej stronie znajdziesz przepisy z wykorzystaniem matchy >>> Lody z matchą Przygotowanie: Mleko i śmietanę wlej do(...) min. 12 godzin do zamrażarki. Na 10 minut przed podaniem wyjmij z lodówki, a następnie łyżką wykrój kulki i włóż do miseczek. Od razu podawaj. Sernik limonka - matcha (na zimno) Przygotowanie...

  • Wyobraź sobie, że możesz stworzyć dowolny smak lodów. Jaki by on był? Szarlotka babci Jadzi? Pierwsze letnie owoce? A może coś znacznie bardziej zwariowanego? Podziel się swoim pomysłem i wygraj fantastyczną nagrodę! W książce Davida Lebovitza znajdziecie dziesiątki przepisów na lody. Klasyczne oraz nietypowe jak lody oliwne. Jednak niech Was nie zmyli nazwa. Lody to tylko ta większa, środkowa część książki. Tak naprawdę jest to też skarbnica wiedzy o dodatkach do deserów. Jak je przyrządzać?...

  • Gofry gryź!

    .... Gdy masa będzie miała temperaturę pokojową, wstaw ją do lodówki. Zagotuj pozostałą kremówkę z resztą masła orzechowego i glukozą. Dodaj czekoladę i zdejmij garnek z ognia. Schłodzoną masę kremowo(...) z lodówki, usuń skórę i pokrój w cienkie plastry. Połóż po porcji ryby na ciepłych gofrach, podawaj z porcją sałatki na wierzchu. Joanna Lorynowicz Twój STYL 5/2015

  • Bardziej kreatywna, naturalna i oryginalna od współczesnej. Kuchnia PRL-u to nie tylko relikt przeszłości, ale proste ponadczasowe dania. Poznaj smakołyki Polski Ludowej od strony sklepowej półki i kuchennego blatu. Fot. 123RF Dla gospodyń z tamtych lat brak czekolady, kukurydzy czy marcepanu, nie był problemem. Te mistrzynie zamienników potrafiły wyczarować ciasto czekoladowe bez czekolady, a z fasoli i marchwi marcepan. W czasach, gdy trudno było o mięso wieprzowe, kotleta schabowego robiły...