• Informacje na temat:

    masa czekoladowa z kakao do tortu

Przepisy na temat: masa czekoladowa z kakao do tortu
  • Tort czekoladowy

    Składniki: 23 dag mąki 20 dag cukru 10 dag kakao 24 dag masła 5 jajek 22,5 dag gorzkiej czekolady 20 dag kwaśnej śmietany 1/2 laski wanilii 10 dag mlecznej czekolady, cukrowe kwiatki Przygotowanie: 1. 13 dag mąki wymieszaj z 5 dag cukru i 2 dag kakao. Dodaj 10 dag masła i 1 jajko. Szybko zagnieć ciasto. Rozwałkuj je na placek. Wylep nim spód tortownicy. Piecz 15 min...

  • Bardzo dobry krem do tortów i ciast, po ochłodzeniu w lodówce ma idealną konsystencję. Najważniejsze w tym przepisie jest użycie masła, a nie margaryny. I do tego koniecznie co najmniej 82%. Dzięki temu masa stężeje, nie rozpłynie się i przede wszystkim nie zważy. W smaku nie jest mdła, ani nazbyt maślana. Jest po prostu pyszna :)

  • Tort Sachera w nowoczesnej wersji

    Sposób przygotowania: 1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, zaciśnij obręcz. Czekoladę na ciasto połam na kawałki. Razem z masłem stop w kąpieli wodnej, ostudź.  Obie mąki wymieszaj z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. 2. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i połową cukru. Żółtka utrzyj z resztą cukru na jasną, kremową masę...

  • Rewelacyjny spód do tortu,polecam!Jest pieczony z olejem dlatego zostaje wilgotny w srodku,nie kruszy sie i jest latwiej do przekrojenia niz tradycjonalny biszkopt!

  • Tort kawowy

    ..., proszek do pieczenia oraz kakao. Wszystko wymieszaj drewnianą łyżką. Ciasto przełóż do wcześniej przygotowanej tortownicy i piecz 40-45 minut w temp. 175° C. Po upieczeniu biszkopt pozostaw w formie, aby(...) i delikatnie wszystko wymieszaj, aby składniki się dobrze połączyły, a masa nie zwarzyła. 3. Zupełnie już wystudzony biszkopt przekrój na dwa blaty (użyj do tego szerokiego noża, nitki lub żyłki...

  • Pijąc kakao często przywołuje wspomnienia dzieciństwa, gdyż był to mój ulubiony napój. Nie można jednak zapomnieć, iż jest to bardzo pożywny napój, który ma dużo wartości odżywczych – wapń i magnez. Sprawdza się zarówno jako podwieczorek, jak i drugie śniadanie.

  • Torcik mocno czekoladowy

    Sposób przygotowania 1. Czekoladę stop. Truskawki umyj, oczyść, potnij na połówki. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Białka ubij z cukrem. Domieszaj żółtka, czekoladę, skórkę z pomarańczy, mąkę, kakao i proszek.  2. Formę (śr. 20 cm) wyłóż pergaminem. Nałóż ciasto. Piecz je 40 min w 175 st. Wystudź, rozetnij na 3 placki. 3 Krem lekko podgrzej, wymieszaj z likierem. Blaty przełóż masą oraz...

  • Biszkopt który zawsze się uda. Warunkiem jest żeby składniki miały pokojową temperaturę i żeby była dokładna gramatura składników, na jedno żółtko 3 dag mąki i 2 dag cukru.

  • Węgierski tort z wachlarzem

    ...z kakao. Odłóż 1/3 pozostałego jaśniejszego kremu. Resztą jaśniejszego kremu przełóż 7 blatów.  3. Wierzch i boki ciasta oraz brzegi trójkątów posmaruj ciemniejszym kremem. Bok tortu obsyp płatkami...

  • Pyszny, ciężki tort czekoladowy - idealny na każdą okazję :-)

Artykuły na temat: masa czekoladowa z kakao do tortu
  • Tort czekoladowo-rumowy

    ...1. Kakao łączymy z 50 ml wrzącej wody, studzimy. Żółtka ucieramy ze 100 g cukru na kremową masę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka łączymy z rozpuszczonym kakao i przesianą mąką. Na koniec, stopniowo, dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy. Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Przekładamy masę i pieczemy 20 minut w 160ºC. Ciasto wyjmujemy z tortownicy, studzimy...

  • Tort Opium

    ..., tort wilgotny i sycący, dla osób, które lubią klasyczne połączenia. Wykonanie biszkoptu Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, skrobię, kakao przesiać i odłożyć. Żółtka(...) ucierając. Na koniec dosypać suchy i zmielony mak. Utrzeć. Odłożyć 5 łyżek kremu na posmarowanie boków i wierzchu tortu, a resztę podzielić na 4 równe części. Wymieszać likier amaretto z wodą na...

  • Tort opium

    Wykonanie biszkoptu Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, skrobię, kakao przesiać i odłożyć. Żółtka i połowę cukru utrzeć na bardzo jasną masę. Osobno ubić białka, po(...) kremu na posmarowanie boków i wierzchu tortu, a resztę podzielić na 4 równe części. Wymieszać likier amaretto z wodą na poncz. Wykonanie tortu Na paterze układać kolejno: blat biszkoptu, poncz...

  • Torcik czekoladowo-kawowy z biszkoptami

    Sposób przygotowania: 1. Masło i 50 g ciemnej czekolady rozpuszczamy, studzimy. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy cukier, kakao, cukier waniliowy, mieszamy. Jaja ubijamy na puszystą masę i dodajemy do suchych składników, razem z masłem i czekoladą, miksujemy. Tortownicę o średnicy 26 centymetrów smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy ciasto i pieczemy około...

  • Czekoladowe ciasto z musem

    Pyszne i efektowne ciasto czekoladowe. Możesz podać zamiast tortu.

  • Tort z bananami w roli głównej

    Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszaj i wyłóż do tortownicy o średn. 26 cm wyłożonej papierem. Piecz w 180 st. C przez 25 minut. Gdy biszkopt ostygnie, przekrój go na dwa blaty.  Twaróg(...).  Czekoladę roztop i utrzyj z miękkim masłem. Posmaruj masą czekoladową wierzch i boki tortu. Wstaw go do lodówki, a potem obłóż masą cukrową. Udekoruj kwiatkami.

  • Noworoczny tort Marty Grycan

    Składniki: Czekoladowy biszkopt: 6 jaj, 10 dag mąki ziemniaczanej, 10 dag ciemnego kakao, skórka starta z 2 pomarańczy, 10 dag mąki tortowej, 2 łyżki wody, 25 dag cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Krem: 1 l śmietany 30%, 1 kg sera mascarpone, 25 dag drobnego cukru, 6 łyżek kakao, płatki migdałowe, ekstrakt pomarańczowy (lub odrobina likieru pomarańczowego). Przygotowanie: Żółtka ubij...

  • Czekoladowe przysmaki

    Czekolady gorzka i deserowa (bogate w miazgę kakaową) nadadzą wypiekom głęboki, szlachetny smak. Z mlecznej zróbmy polewę.

  • Babeczki

    Efektowne, z dużą porcją kremu, ciastka idealne na urodzinowe przyjęcie. Oprócz tortu albo zamiast niego.

  • Kolorowe torty

    ...bananowiec Składniki na 12 porcji: Biszkopt:   6 jaj, cukier waniliowy,   6 łyżek cukru,   6 łyżek mąki tortowej,   łyżka mąki ziemniaczanej. Masa:   1 kostka masła,   3 jajka(...), 2 szklanki mąki, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 4-5 jabłek, tłuszcz do formy, 10 dag czekolady i listki czekoladowe do dekoracji, sok z cytryny  Na krem: budyń...