• Informacje na temat:

    masa cytrynowa z galaretką i śmietaną

Przepisy na temat: masa cytrynowa z galaretką i śmietaną
  • Kruche ciasto z galaretką

    Składniki na 10 porcji: 125 g zwykłych herbatników, np. typu petit beurre łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki brązowego cukru 100 g masła Kremowa masa: 250 g twarożku kremowego(...) przynajmniej na 3-4 godziny. Tuż przed podaniem pokrój ciasto na czworokątne porcje. Można podawać je samo lub z bitą śmietaną.

  • CUDOWNY CYTRYNOWY SMAK.

  • Galaretka na upały

    Składniki: 1 galaretka cytrynowa albo pomarańczowa 1 banan cukier do smaku Sposób przygotowania: Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, dodać zmiksowaną masę z banana. Całość wymieszać, przelać do salaterek, ostudzić, podawać z bitą śmietaną.  

  • Jabłecznik z galaretką i bitą śmietaną to ciasto, które po pierwszym kęsie powoduje rozkosz podniebienia i szaleństwo kubków smakowych. Ciasto jako całość rozpływa się wręcz w ustach. Jeśli mamy w planach zaprosić znajomych zachęcam by takie ciasto przygotować. W moim domu ten jabłecznik znika zaraz po tym jak już stężeje. Jest bardzo popularny wśród szarotek, chociaż tego ciasta szarlotką jakoś nazwać nie potrafię.

  • Rozkosz z bitą śmietaną

    Propozycje pysznych deserów z bitą śmietaną. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia.

  • Delikatny biszkopt z masa serową

  • Aksamitne desery

    .... Białka wstaw do lodówki. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą, jasnokremową masę. Stopioną czekoladę delikatnie wymieszaj ze śmietaną i utartymi żółtkami. Dolej likier. Białka ubij. Pianę z białek połącz(...) wymieszaj trzepaczką. Potem podgrzewaj je na  bardzo małym płomieniu, cały czas mieszając. 3. Gdy masa zacznie gęstnieć, zdejmij ją z ognia. Dodaj masło i sok cytrynowy. Wymieszaj i ponownie postaw...

  • Lekkie orzeżwiające i smaczne ciasto.

  • Jak zrobić jogurt w domowych warunkach?

    Jogurt jest zdrowy i dostarcza organizmowi cennych składników odżywczych. Jedna szklanka jogurtu dziennie zaspokaja niemal 60 procent normy zalecanego dziennego spożycia jodu blisko 50 procent dziennego zapotrzebowania na wapń, a przy tym dostarcza organizmowi sporych ilości (co najmniej 25 procent niezbędnego każdego dnia) fosforu, witaminy B2, białka i witaminy B 12. Zarówno kanadyjskie, jak i amerykańskie normy żywnościowe uznają jogurt za ważny składnik codziennej diety.

  • Świetne ciasto do kawki z różnymi owocami i galaretką.

Artykuły na temat: masa cytrynowa z galaretką i śmietaną
  • Z kolorową galaretką

    ...5 minut aż masa zacznie gęstnieć. Gorącą masę wylej na upieczony i ostudzony biszkopt. 4. Przygotuj masę cytrynową: wszystkie składniki połącz i ugotuj jak budyń. Gdy przestygnie, wylej masę cytrynową(...) mieszaj. Następnie dodaj do masy pokrojoną galaretkę i wyłóż ją na wierzch. Tort przybierz pokrojonymi w plastry pomarańczami oraz świeżymi owocami sezonowymi i zalej tężejącą galaretką pomarańczową...

  • Gofry gryź!

    Mają nawet swoje święto, Międzynarodowy Dzień Gofra obchodzony jest 25 marca. Przypominamy sobie o nich, gdy robi się ciepło. Wtedy też odżywa spór, które lepsze: z bitą śmietaną czy z cukrem pudrem? Zamiast dywagować, lepiej eksperymentować, żeby sprawdzić, jakie jeszcze dodatki pasują do gofrów. I czy w wersji wytrawnej są równie dobre, jak na słodko...

  • Słodkości na wielką okazję

    Desery po uroczystym obiedzie powinny być lekkie i puszyste. Krem maślany do tortu zastąp delikatniejszą masą z serka, bitej śmietany lub galaretką.

  • Sernik z brzoskwiniami

    ...z zalewy, na koniec delikatnie połączyć z bitą śmietaną. 2. W delikatnie natłuszczonej tortownicy rozłożyć biszkopty, wylać masę serową, wygładzić. Formę owinąć  folią spożywczą, odstawić  do(...) stężonej masie serowej, zalać tężejącą  galaretką, schłodzić. Zobacz również: Torty marzeń!

  • Ciasta na jogurcie

    ..., podgrzewając na małym ogniu. Masę jogurtową połączyć z bitą śmietaną i żelatyną. Tężejący krem rozsmarować na cieście i schładzać 2 godziny. Ciasto udekorować malinami i paseczkami skórki limonki.

  • Serniki z owocami

    ...możemy dodać niewielką ilość masła lub tłustej śmietany. Ser obowiązkowo należy zemleć w maszynce do mięsa. Dwu- lub trzykrotnie. Idealna masa serowa Masy serowej nie należy zbyt długo ucierać. Im(...) wiórkami czekoladowymi. Połamaną tabliczkę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Cienką warstwę czekolady wylewamy na talerz (schłodzony w lodówce!). Wstawiamy do lodówki. Gdy masa zastygnie, długim...

  • Deser błyskawiczny

    ...może zważyć masę śmietanowo- serową. Masę przelej do przygotowanej tortownicy, ułóż na niej (lekko dociskając) pokrojone owoce i wstaw do lodówki. Po 20 min zalej galaretką. Schładzaj do zupełnego(...) do masy czekoladowej, a następnie starannie wszystko wymieszaj. Masa nie powinna być zbyt sucha i kruszyć się, ale też nie powinna być zbyt płynna. Gdyby okazała się luźna, dodawaj po pół łyżki mleka...

  • Ciasta bez pieczenia

    Dobre rady Owoce do ciasta Do ciast z dodatkiem żelatyny nie dodajemy surowych ananasów, kiwi, papai i mango. Enzymy zawarte w tych owocach sprawiają, że masa nie zastyga. Sposobem na obejście tej(...) pokruszonych płatków kukurydzianych oraz 4 łyżki płatków migdałowych. Dobrze wymieszaj i wyłóż dno tortownicy. Chrupiąca masa znakomicie zastąpi biszkopty. Łatwe wyjmowanie Ciasto bez trudu wyjmiemy...

  • Desery z nutą cytryny

    Babka cytrynowa z lukrem Składniki na 12 porcji: Na ciasto: 1 kostka (ok. 25 dag) masła, 20 dag cukru, rdzeń z laski wanilii, 5 jajek, 25 dag mąki, 2 duże cytryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...) ziemniaczanej. Na dekorację: 1 limonka, 1 galaretka cytrynowa, listki mięty 1. Mąkę przesiej wprost na stolnicę, dodaj masło i cukier. Posiekaj masło razem z mąką. Dodaj przesiane przez drobne sitko kakao...

  • Ciasta z agrestem

    .... Wystudzić, a następnie wymieszać ze śmietaną. 4. Babeczki napełnić kremem budyniowym. Obłożyć agrestem. Posmarować tężejącą galaretką. Tarta z ciasta ucieranego Składniki na 12 porcji: 75 dag agrestu, po(...). Mieszamy, aby masa nie przywierała do dna. Przecieramy przez sitko i gotujemy jeszcze 10 minut. Dodajemy tyle cukru, ile jest masy agrestowej (na objętość). Gotujemy kolejne 10 minut. Gorącą galaretkę...