• Informacje na temat:

    marynowanie żeberek

Przepisy na temat: marynowanie żeberek
  • Marynowane żeberka na sposób azjatycki

    Mięso z kostką idealnie nadaje się do duszenia albo pieczenia. Przyrządzone z dodatkami ułatwiającymi trawienie wprost rozpływa się w ustach i nie pozostawia uczucia ciężkości w żołądku.

  • Żeberka marynowane w mleku z czosnkiem i przyprawami

  • Marynowane żeberka

    Składniki: 1 kg żeberek w małych kawałkach 0,25 l wina śliwkowego 1 łyżeczka przyprawy chińskiej 2 łyżki oleju Sól 125 g sosu imbirowego 3 łyżki sosu Worcester Pół pęczka szczypiorku   Przygotowanie: Żeberka zalać winem zmieszanym z przyprawą chińską i odstawić na i godzinę. Na rozgrzanym oleju smażyć żeberka. Posolić. Wlać marynatę i oba sosy, zamieszać...

  • Początkowo myślałam, że ta marynata będzie zbyt ostra, gdyż podczas degustacji byłam pewna, że wypali mi wszystkie kubki smakowe :D Jednak myliłam się i to bardzo. Podczas smażenia wszystkie składniki pięknie się ze sobą połączyły i okazało się, że żeberka są wprost idealne. Nie za ostre, nie za łagodne. Pyszne!!!

  • Marynowany schab i żeberka

    Składniki na 6-8 osób: - 1,5 kg grubych żeberek, - 2 papryczki chilli, - 2 łyżki średnioostrej musztardy, - 2 łyżki brązowego cukru, - 75 ml octu, - 1,5 kg schabu bez kości, - 4 ząbki czosnku, - 75 ml oliwy z oliwek, - sok i skórka z 1 limetki Przygotowanie: Żeberka umyć i osuszyć. Chili rozciąć wzdłuż, wyciąć gniazda nasienne, drobno posiekać. Musztardę, brązowy cukier...

  • Super danie. Sycące i nadaje się na każdą okazje.

  • Marynowane żeberka z sałatką ziemniaczaną

    ..., - pieprz, - 1,5 kg żeberek, - 800 g ziemniaków, - por, - 70 g boczku, - 200 ml bulionu warzywnego, - 4 łyżki octu winnego białego, - 1-2 łyżki średnio ostrej musztardy, - sól, cukier(...), ułożyć na tackach do grillowania i piec jeszcze 25 minut, od czasu do czasu smarując marynatą. Sałatkę ziemniaczaną doprawić solą i pieprzem i podawać do żeberek. Czas przygotowania: 75 minut Jedna...

  • Przepis wart wypróbowania: "Korona z żeberek"

  • Paprykowe żeberka BBQ

    Składniki: - 1/2 kg młodych wołowych żeberek, - 5 średnich papryczek (jalapeno), - 1 średnia cebula, - 5 ząbków czosnku, - 5 łyżek oliwy, - 1 łyżka octu balsamicznego, - 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina, - 5 łyżek przecieru pomidorowego, - 1 łyżka miodu, - 5 gałązek świeżego oregano (można zastąpić suszonym), - sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Z żeberek...

  • Smaczny pomysł na "Korona z żeberek"

Artykuły na temat: marynowanie żeberek
  • Rewelacyjne rumowe żeberka

    Łączny czas: 3 godziny plus marynowanie  Składniki: sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz 1,5 kg żeberek wieprzowych (od strony kręgosłupa), bez błony Sucha marynata: 5 łyżek syropu klonowego 2 łyżeczki pasty z wędzonej papryczki jalapeño 1 łyżka mielonego imbiru 1 łyżka sosu worcestershire 1½ łyżeczki słodkiej papryki 1½ łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka chińskiej...

  • Po latach traktowania ich po macoszemu, żeberka wieprzowe wracają do łask. I cóż to jest za powrót! Wzorem Amerykanów, nauczyliśmy się przygotowywać je na wiele sposobów, zamieniając ten tani kawałek mięsa w najprawdziwszy rarytas. Fot. 123RF/Picsel Któż z nas nie lubi od czasu do czasu zjeść smakowitych żeberek? Trzeba mieć naprawdę dużo samozaparcia, aby oprzeć się kruchemu i soczystemu mięsu, które wręcz samo odchodzi od kości. Co bardzo ważne, mięso wieprzowe jest nie tylko smaczne, ale...

  • Boczek marynowany

    Składniki: 1 kg surowego boczku 2 pomidory Kiełki lucerny Musztarda sarepska Marynata: 2 łyżki miodu naturalnego 2 łyżki sosu sojowego Do smaku: Przyprawa do żeberek, kminek(...) będzie rzadki. Przyprawę do żeberek, kminek mielony, curry i gałkę muszkatołową wsypujemy do miski (proporcje przypraw zależą od naszych upodobań), dokładnie mieszamy i dodajemy do miodu z sosem sojowym...

  • Nie ma jesieni bez grzybobrania. A co później? Oczywiście wielkie gotowanie. Jeśli macie ochotę na wypróbowanie nowych przepisów lub odświeżenie tych klasycznych, skorzystajcie ze sprawdzonych propozycji naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel W Polsce zwyczaj zbierania grzybów, jako wielowiekowa tradycja, przekazywany jest zazwyczaj z pokolenia na pokolenie. Dawniej był to ważny element szlacheckiego życia i kultury. Szczegółowy opis grzybobrania znajdziemy m.in. w "Panu Tadeuszu"....

  • Żeberka w piwie

    Składniki: 8 żeberek olej Marynata: 2/3 szklanki jasnego sosu sojowego 1/4 szklanki sherry 1/4 szklanki białego octu winnego 1/3 szklanki cukru 2/3 szklanki piwa łyżka mielonego imbiru Połącz w garnku wszystkie składniki marynaty. Gotuj na małym ogniu, mieszając, około 10 minut, aż płyn odparuje do objętości 1,5 szklanki. Żeberka umyj, osusz i ułóż w misce. Zalej marynatą, obracając je kilka...

  • Tradycyjne Carpaccio włoskie wykonuje się z surowego mięsa łososia lub tuńczyka. Można jednak to wspaniałe danie przygotować używając marynowanego śledzia norweskiego. Sprawdźcie przepis! Składniki: 4 świeże filety ze śledzia norweskiego 1 bulwa kopru włoskiego 3 pomarańcze 100 g grubej soli morskiej 180 g cukru 20 g pieprzu 10 g przyprawy "5 smaków" 60 ml białego octu winnego 40 g masła 60 g rukoli 40 g orzeszków pinii 1/2 papryczki chili zielony pieprz świeży imbir świeża kolendra...

  • Jak kupić dobre mięso wieprzowe?

    Kupując najpopularniejsze mięso wieprzowe, czyli schab, szynkę, lub łopatkę pamiętajmy o kilku ważnych kwestiach.

  • Długie, słoneczne weekendy sprzyjają licznym spotkaniom w gronie znajomych i posiłkom spożywanym na świeżym powietrzu. Swój wolny czas najchętniej spędzamy z bliskimi przy aromatycznie pachnącym grillu. Fot. 123RF/PicselDzięki pięknej pogodzie z pewnością zdążyliście już wyciągnąć i oczyścić lekko przykurzone po zeszłorocznym sezonie ruszty. Zjedliście niejedną pieczoną kiełbaskę i karkówkę, która na pewno była smaczna, ale czy równie zdrowa? Eksperci ostrzegają, że niewłaściwe grillowanie...

  • Przyprawy Knorr z linii Grill

    Potrawy z grilla lubią przyprawy, są jednak w tym zakresie bardzo wymagające. Z jednej strony, nie możemy pozwolić, by każde mięso smakowało tak samo, z drugiej - trudno wynosić z domu na grilla mnóstwo torebek i słoiczków.

  • Chcemy, by nasze potrawy były wyśmienite i długo zachowywały swój smak. Marynowanie jako sposób przedłużania trwałości produktów spożywczych znowu staje się popularne. Wypróbuj nasze niecodzienne przepisy na marynowane owoce, warzywa, grzyby, ryby, orzechy, zioła i jajka. Produkty te konserwujemy w oleju, occie, cukrze, soli i alkoholu. Podpowiemy Ci, jak zrobić pesto nie tylko pomidorowe, lecz także makowe, borowikowe i z pestek dyni. Nauczymy Cię, jak zamarynować kapary i ślimaki....