• Informacje na temat:

    marynowanie papryki

Przepisy na temat: marynowanie papryki
  • Marynowana papryka na zimę

    ...z następujących składników: 3 kg papryki, 8 szklanek wody, szklanka 10-proc. octu spirytusowego (ostra - to 1,25 szklanki), 2 łyżki soli, 4-5 łyżek cukru, po 3 ziarnka ziela angielskiego do każdego słoika(...) zalewą. Na wierzch każdego słoika wlewamy po łyżce oleju. Słoiki zakręcamy i odstawiamy do góry dnem, aby się zamknęły. Tak przygotowanej marynowanej papryki nie potrzeba już pasteryzować. Jeśli mamy...

  • jest moc ... chociaz sa nieporownywalnie lagodniejsze od surowych :D

  • Ser marynowany w ziołach

    Idealny dodatek sałatkowy

  • Papryka przed marynowaniem jest blanszowana, dzięki czemu jest miękka i delikatna.

  • Papryka: Trzy kolory zdrowia

    Jesienią mamy większą ochotę na ciepłe posiłki, a papryka jest jednym z nielicznych warzyw, które poddane obróbce termicznej, zachowuje znaczną część wartości odżywczych. Korzystajmy z atutów zarówno duszonej, pieczonej, marynowanej, jak i surowej papryki. To warzywo ma nam wiele do zaoferowania.

  • Mój mąż, ze wszystkich marynat, najbardziej lubi paprykę. A papryka marynowana w zalewie miodowej jest po prostu przepyszna – nie za kwaśna i nie za słodka. Do tego lekko chrupiąca.

  • Sałatka z marynowanego bakłażana z fetą i agrestem

    Jak ciekawie podać oswojone już na naszych stołach, proste bakłażany? Spróbujmy zrobić do nich marynatę z... kawy i wędzonej papryki.

  • Marynowana papryka. chrupiąca i lekko kwaśna. Idealna do kanapek i sałatek.

  • Karkówka z papryką

    Składniki: 80 dag schabu karkowego 4 łyżki oleju 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny chili w proszku 3-4 średnie cebule 1 strąk czerwonej papryki 1 strąk żółtej papryki kilka liści sałaty pomidorki koktajlowe do dekoracji Przygotowanie: 1. Schab karkowy opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym, pokrój...

  • smak lata zamknięty z słoiku....:)

Artykuły na temat: marynowanie papryki
  • Papryka marynowana

    Przygotowanie: Włóż do słoika pokrojone w plastry strąki papryki, przyprawy (2-3 ziarna ziela ang. i pieprzu, 2 ząbki czosnku, gałązka kopru). Zalej zalewą I lub II, pasteryzuj 25 minut. Zobacz także:

  • Dlaczego warto jeść paprykę?

    Bez względu na kolor jest bezcenna dla zdrowia. Jest też witaminową rekordzistką. Zobacz, jakie są zalety jedzenia papryki.

  • Babeczki z kminkiem w morzu marynowanej czerwonej papryki

    Puszyste, białe babeczki pięknie wyglądają, kiedy pływają na morzu czerwonej papryki. Ta nietypowa potrawa pochodzi z najwyższych i najbardziej imponujących polskich gór, czyli Tatr, które dzielimy ze Słowacją. Tamtejsi górale wciąż podtrzymują swoją odrębną kulturę. Nierzadko można ich zobaczyć, jak w niedzielę idą do kościoła w tradycyjnych strojach. Rzeźbią przepiękne przedmioty z drewna...

  • Papryka

    ...wydobywa z niej naturalną słodycz i aromat. Co ważne, nie pozbawia papryki cennych witamin i minerałów. Po usunięciu gniazda nasiennego i zdjęciu skórki pieczoną paprykę można podać polaną sosem czy...

  • Fajita z kurczakiem, bakłażanem i papryką

    Przygotowanie (40 minut + marynowanie): Wlej do miski 1 łyżkę oliwy, dodaj ocet, sos tabasco chipotle, oregano, sproszkowaną paprykę oraz szczyptę soli morskiej i pieprzu. Przeciśnij nieobrany ząbek(...) wrzuć do marynaty. Wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. Opiekaj całe papryki i całego bakłażana bezpośrednio nad palnikiem albo na mocno rozgrzanej patelni grillowej, aż...

  • Dlaczego warto jeść paprykę?

    ...papryki. Powinny ją jeść przede wszystkim osoby, które dbają o wzrok, skórę i mają kruche naczynia krwionośne. A ponieważ jest dostępna przez cały rok i można ją spożywać na zimno i ciepło, marynowaną czy(...) jedzenie papryki obniża poziom złego cholesterolu, dzięki czemu chroni przed miażdżycą. Czerwone papryki są bogate w likopen, przeciwutleniacz poprawiający funkcjonowanie układu krwionośnego. Pomaga...

  • Grillowane pałeczki

    ...i papryki (najlepiej żółtej) doprawionych chili, cukrem i sokiem cytrynowym. Wszystkie składniki zmiksować.

  • Królowa jesieni

    ..., 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki, sól, pieprz. Ciecierzycę włóż do dużego garnka (pod wpływem wody napęcznieje) i zalej zimną wodą. Odstaw na co najmniej 8 godz. Po(...) curry, 1 łyżeczka tymianku, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, olej do smażenia, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki, 5-6 łyżek śmietanki kremówki 30

  • Chrupiące śledzie smażone w cieście

    Czasy, kiedy smażona flądra była głównym przysmakiem lata, dawno minęły. Teraz możemy się cieszyć rybami i frutti di mare w wielu przepysznych wersjach!

  • Diabelskie tortille

    Z 5 łyżek oliwy, przyprawy do gyrosa, 1 łyżki ostrej papryki, soli i pieprzu przygotować bejcę. Mięso opłukać, pokroić w grube paski i włożyć do bejcy,...

Zdjęcia na temat: marynowanie papryki
Wideo na temat: marynowanie papryki
  • Kuchnia meksykańska. Guacamole, taco z kurczakiem, quesadillas

    Restauratorka Agnieszka Kręglicka i kucharz Alberto Zarazua-Cutino przygotowali w "Dzień Dobry TVN" dania kuchni meksykańskiej. Zdradzili przepisy na salsy: mexicana, ranchera, verde oraz smażoną fasolę, czerwoną cebulę marynowaną, guacamole, taco z kurczakiem, z paskami papryki i grzybów, a także quesadillas.