• Informacje na temat:

    marynowanie mięsa z szynki wieprzowej

Przepisy na temat: marynowanie mięsa z szynki wieprzowej
  • Błyskawiczne szaszłyki

    ...kilo) i wyrabiamy, aż mięso przestanie się kleić do ręki. Toczymy kulki wielkości orzecha włoskiego i nabijamy na szpadki. Wędlina: szybkie szaszłyki zrobisz z wędzonego boczku, bekonu lub szynki...

  • Kruche, delikatne i wyjątkowo smaczne rolady. Najbardziej smakują z ziemniakami lub kopytkami.

  • Sezon na szparagi

    ...szynki wieprzowej pokrojonej w kosteczkę, - sól, pieprz, - 2 łyżki oleju, - łyżka mąki, - 400 ml bulionu, - 15 dag śmietany, - 1 duży pomidor, - szczypta cukru Przygotowanie: Posiekaj cebulę(...)Szparagi zapiekane z szynką Składniki na 4 porcje: - 16 dużych szparagów białych lub zielonych, - 8 plastrów szynki, - 2 jajka, - 50 g. sera rokpol, - 6-8 łyżek śmietany, - 2 łyżki mąki...

  • Gulasz wyszedł przepyszny,polecam wypróbować w mojej wersji.

  • Co na świąteczny obiad?

    Medaliony w sosie śmietanowym Składniki na 4 porcje: - 60 dag polędwiczki wieprzowej, 20 dag cebuli, 35 dag pieczarek,10 dag ogórków konserwowych, 1,5 łyżki mąki, 180 ml śmietanki, 1/2 l bulionu(...) wieprzowej, - 6 dag masła, - 12 dag pomidorów, 2 cebule, - 1/2 szklanki śmietany, - 2 dag mąki, - szklanka rosołu, - 2 dag kaparów, - 2 torebki ryżu Przygotowanie: 1. Polędwiczki opłucz...

  • Gulasz wieprzowy podany ze sparzoną kaszą, ogórkiem kiszonym i papryczką czereśniową. Polecam.

  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    ...wzmocnienia smaku niektórzy kucharze przed włożeniem garnka do pieca dodają trochę smalcu i szynki. Sarmy najlepiej smakują podawane z mamałygą, kwaśną śmietaną i papryką. W okresie postu(...) i przyprawami obsypane mąką kukurydzianą i usmażone czy tzw. firgăui - przyrządzone z grilla z szaszłykami z mięsa, pomidorów, papryki i cebuli. W Siedmiogrodzie prym wiedzie znakomity gulăs...

  • Gulasz z białą kapustą (z szynki wieprzowej). To zupełnie inny gulasz niż te dotychczas mi znane:). Dodatek kapusty dodaje mu oryginalności i niepowtarzalnego smaku.

  • Pomysł na łatwe i smaczne przyrządzenie soczystego i aromatycznego sznycla z szynki wieprzowej.

  • Propozycja na przygotowanie smacznych i pożywnych bitek wieprzowych w sosie pełnym warzyw bez dodatku kostek rosołowych i mąki.

Artykuły na temat: marynowanie mięsa z szynki wieprzowej
  • Rokytnice nad Izerą

    ...z lokalnymi specjałami. Najbardziej znane w Polsce są oczywiście knedliki z gulaszem z szynki wieprzowej, ale warto spróbować zwłaszcza karkonoskiego żurku. Jest inny niż nasz - bez mięsa, bez jajka, ale za...

  • Zgodnie z tradycją, wigilijną wieczerzę spożywamy postną, jednak już drugiego dnia świąt na naszych stołach zaczynają królować różnego rodzaju szynki i pieczenie. Jeśli macie tylko chwilkę czasu, warto przygotować je samodzielnie. Nasi użytkownicy jak zwykle służą przepisami. Fot. 123RF/Picsel Wędliny, choć wyglądają zachęcająco w sklepach, po kilku dniach spędzonych w lodówce tracą aromat i świeżość... Dlaczego więc nie pokusić się o przygotowanie ich samodzielnie, za trudne? Nic bardziej...

  • Kiedy przygotowania do świątecznego obiadu trwają w najlepsze, każda chwila jest na wagę złota. Niestety, przy małej ilości czasu, możemy łatwo zaliczyć kulinarną wtopę. Jak zachwycić gości, nie marnując przy tym całego dnia w kuchni? Fot. 123RF/PicselPo wigilijnej kolacji, mało która z nas ma ochotę na kilkugodzinne gotowanie. Na głowie mamy mnóstwo innych spraw, jednak zależy nam na tym, by pokazać się rodzinie z jak najlepszej strony. Rozwiązaniem może być zaserwowanie gościom gotowej do...

  • Zmniejszenie spożycia mięsa może być sposobem na zgrabną sylwetkę - wynika z pracy brytyjskich naukowców, którą publikuje pismo "American Journal of Clinical Nutrition". Fot. 123RF/Picsel Naukowcy z Imperial College w Londynie, badając ok. 380 tys. dorosłych osób, zauważyli, że regularne jedzenie mięsa ma związek z przybieraniem na wadze, nawet wówczas, gdy nie zwiększamy liczby spożywanych kalorii. Największy wpływ na masę ciała okazały się mieć przetworzone produkty mięsne - np. kiełbaski...

  • Tradycyjne Carpaccio włoskie wykonuje się z surowego mięsa łososia lub tuńczyka. Można jednak to wspaniałe danie przygotować używając marynowanego śledzia norweskiego. Sprawdźcie przepis! Składniki: 4 świeże filety ze śledzia norweskiego 1 bulwa kopru włoskiego 3 pomarańcze 100 g grubej soli morskiej 180 g cukru 20 g pieprzu 10 g przyprawy "5 smaków" 60 ml białego octu winnego 40 g masła 60 g rukoli 40 g orzeszków pinii 1/2 papryczki chili zielony pieprz świeży imbir świeża kolendra...

  • Nadchodzi weekend, a wraz z nim przychodzi pora na rodzinne grillowanie. Z pewnością w waszych lodówkach już czekają kiełbaski, a inne mięsa powoli zaczynają się marynować. A co z wegetarianinami? Zadbaliśmy, aby także i oni mogli zjeść coś z rusztu. Fot. 123RF/Picsel Sezon grillowy trwa w najlepsze i większość z nas zdążyła już wrzucić na ruszt nieco przysmaków. Przygotowując tego typu potrawy zwykle sięgamy po mięso - kiełbaski, karkówkę, boczek, burgery lub piersi kurczaka. A co z osobami,...

  • W pierwszy dzień świąt, po postnej Wigilii, na naszych stołach zaczynają pojawiać się mięsa. Oto kilka pomysłów, które sprawią, że wasi goście będą zachwyceni. 1. Soczysty schab faszerowany gruszkami, boczkiem i chałką Rozpływający się w ustach schab pachnący świętami z farszem z suszonych grzybów, gruszek, chałki i bekonu oraz pietruszki. Idealny na ciepło i podawany w formie dania obiadowego oraz jako zimny dodatek do pieczywa. Rada: Aby schab był soczysty i delikatny obłóż go cienkimi...

  • 20 marca, już po raz 27., obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa. To świetna okazja do przygotowania wegetariańskich przysmaków, z wykorzystaniem przede wszystkim świeżych warzyw. Fot. 123RF/Picsel A tych nie brakuje. Nie bez powodu Dzień Bez Mięsa obchodzony jest tuż przed początkiem kalendarzowej wiosny.   Więcej owoców i warzyw! Pierwszy raz Dzień Bez Mięsa (Meatout Day) obchodzono w 1985 roku w Stanach Zjednoczonych. Wypromowali go aktywiści z ekologicznego ruchu FARM. Jednym z...

  • Już za chwilę zawita do nas wiosna, a co za tym idzie nasze potrawy wzbogacone zostaną o ogromną dawkę świeżych witamin, na naszych talerzach pojawią się smaczne nowalijki- wiosna to istny raj dla osób nie jedzących mięsa. Fot. 123RF/Picsel Wszystkich tych, którzy nie lubią lub też ze względu na przekonania odraża sama myśl o skosztowaniu wyrobów mięsnych, mamy dobrą wiadomość, mianowicie już 20 marca będziemy obchodzić światowy dzień bez mięsa. Promowanie wegetarianizmu Okrągłe 25 lat...

  • Wołowina to mięso smaczne i chętnie wybierane. Jednak czy zawsze wiemy, który kawałek mięsa wybrać lub co z nim zrobić? Fot. 123RF/Picsel Wołowina jest jednym z najbardziej wartościowych mięs pod względem niezbędnych składników potrzebnych naszemu organizmowi do poprawnego funkcjonowania. Wołowina jest mięsem średniokalorycznym - wartość kaloryczna zależna jest od ilości tłuszczu, która się w niej znajduje. Zawiera za to bardzo dużo składników mineralnych takich jak fosfor, żelazo oraz...