• Informacje na temat:

    marynowanie mięsa wieprzowego

Przepisy na temat: marynowanie mięsa wieprzowego
  • Sokołów: Najlepsze sposoby na pieczoną szynkę

    Pieczona szynka to element obowiązkowy bożonarodzeniowego stołu. Jej aromatyczny zapach kojarzy się z ciepłem domowego ogniska i spotkaniami w rodzinnym gronie. Teraz każdy, kto chce czerpać z kulinarnej, polskiej tradycji w prosty sposób, przygotuje kruchą, pachnącą szynkę prosto z pieca! Jeżeli w świątecznym przejedzeniu nie uda się jej w całości zjeść, z pozostałego upieczonego mięsa...

  • Pyszne szaszłyki - przysłała Kasia

    ...0,7 kg.schabu wieprzowego lub karkówki; słoiczek papryki marynowanej; 3 kiszone ogórki; 30 dkg wędzonego boczku; 6 szt. średnich cebul; na marynatę: woda (tyle, aby przykryła mięso); 2 łyżki oleju; 1 łyżka octu; zioła: oregano, tymianek, bazylia, majeranek...

  • Galantyna z nóżek i włoszczyzny

    Dobrze smakuje i pięknie wygląda.

  • Kanapki z różnych zakątków świata

    .... 9. Ukraina Buterbrod to najpopularniejsza kanapka na Ukrainie. Zrobiona jest z ukraińskiego chleba żytniego, tłuszczu wieprzowego, czosnku i ogórka kiszonego. Ciekawe połączenie!  Którą z nich...

  • Grill idealny – jak zaskoczyć gości?

    ...bardziej wyszukanego. Chudą wieprzowinę pokrój w plastry i zamarynuj w musztardowo-orzechowym sosie. Następnie w plastrach mięsa ukryj aromatyczny ser pleśniowy wraz z odrobiną cebuli. Zawinięte zraziki(...)! Burgery Przygotowanie burgerów zamiast kiełbasy będzie ciekawym urozmaiceniem dla tradycyjnego grilla. Jeśli lubisz eksperymentować, oprócz tradycyjnych dodatków do bułki i mięsa, spróbuj przyrządzić...

  • Ale klops! - czyli, co jedzą Skandynawowie

    ...kulkami. Owe danie tak bardzo przypadło mu do gustu, że wracając do ojczyzny, nie zapomniał o przepisie. Skandynawski specjał robi się zazwyczaj z mielonego mięsa wołowo-wieprzowego. Klopsiki można też wyczarować z sarniny, dziczyzny, a nawet z mięsa z łosia i renifera. Inne składniki klopsików to drobno posiekana świeża lub podsmażana cebula, bułka tarta rozmoczona w mleku oraz jajka. Z przypraw...

  • Wielkanocne specjały. Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole?

    Wielkanoc to czas, który spędzamy w rodzinnym gronie w towarzystwie pysznego jedzenia. Podobnie, jak Boże Narodzenie, święta wielkanocne obfitują w tradycyjne dania, które koniecznie muszą pojawić się na stole w tym czasie. Jakich specjałów nie może zabraknąć na najważniejszym śniadaniu w roku?

  • Błyskawiczne szaszłyki

    Z drobiu, schabu, wołowiny, baraniny... Wystarczy dodać trochę warzyw, ziół i okrasić sosem. Podajemy przepis na szaszłyki, które zrobisz błyskawicznie.

  • Zimne nóżki

    Klasyczne przystawka.

  • Polędwica z grilla na dwa sposoby

    ...: Przygotowujemy marynatę do mięsa. Mieszamy olej z winem, czosnkiem i oregano. Polędwica faszerowana pomidorami Długim wąskim nożem nacinamy "kieszonkę" w polędwicy, (uważając aby nie przeciąć jej do końca...

Artykuły na temat: marynowanie mięsa wieprzowego
  • Jak kupić dobre mięso wieprzowe?

    Radzi ekspert Rewii Hanna Szymkiewicz - doświadczona mistrzyni kulinarna. Wybieraj mięso o świeżym zapachu i jasnoróżowym, ale nie bladym kolorze. Zbyt jasna barwa mięsa świadczy o tym, że jest w nim sporo wody, a podczas smażenia czy duszenia będzie się rozpadać. Wieprzowina doskonale komponuje się z majerankiem, tymiankiem, rozmarynem, kminkiem, cząbrem. Ponadto przed smażeniem czy pieczeniem...

  • W pierwszy dzień świąt, po postnej Wigilii, na naszych stołach zaczynają pojawiać się mięsa. Oto kilka pomysłów, które sprawią, że wasi goście będą zachwyceni. 1. Soczysty schab faszerowany gruszkami, boczkiem i chałką Rozpływający się w ustach schab pachnący świętami z farszem z suszonych grzybów, gruszek, chałki i bekonu oraz pietruszki. Idealny na ciepło i podawany w formie dania obiadowego oraz jako zimny dodatek do pieczywa. Rada: Aby schab był soczysty i delikatny obłóż go cienkimi...

  • Kiełki pełne witamin

    ...omega-3 i błonnik. Kiełki rzeżuchy - witaminy C, A, B, D i sole mineralne. Makaron z wieprzowiną i kiełkami fasoli mung Składniki : 2 garście makaronu jajecznego, 30 dag mięsa wieprzowego (szynka...

  • Umiejętne łączenie składników sprawia, że dania są nie tylko smaczniejsze, ale również zdrowsze. Wbrew pozorom, nie potrzebujecie do tego encyklopedycznej wiedzy. Fot. 123RF/PicselKażdy kucharz-amator powinien zapamiętać kilka sprawdzonych połączeń smakowych, dzięki którym przygotujecie wyjątkowo apetyczne posiłki. To właśnie dzięki nim za każdym razem zaserwujecie bliskim dania, które są nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne. Wieprzowina zdrowsza niż myślisz Często mówi się, że wieprzowina...

  • Bajka o jasiu i...

    Fasola często nazywana jest „mięsem wegetarian”. Warto po nią sięgać zwłaszcza jesienią i zimą, gdy gotujemy bardzo sycące potrawy.

  • Nadchodzi weekend, a wraz z nim przychodzi pora na rodzinne grillowanie. Z pewnością w waszych lodówkach już czekają kiełbaski, a inne mięsa powoli zaczynają się marynować. A co z wegetarianinami? Zadbaliśmy, aby także i oni mogli zjeść coś z rusztu. Fot. 123RF/Picsel Sezon grillowy trwa w najlepsze i większość z nas zdążyła już wrzucić na ruszt nieco przysmaków. Przygotowując tego typu potrawy zwykle sięgamy po mięso - kiełbaski, karkówkę, boczek, burgery lub piersi kurczaka. A co z osobami,...

  • Wyborne pieczyste

    Samodzielnie przyrządzone mięsa, pieczenie i wędliny rozpływają się w ustach.

  • Tradycyjne Carpaccio włoskie wykonuje się z surowego mięsa łososia lub tuńczyka. Można jednak to wspaniałe danie przygotować używając marynowanego śledzia norweskiego. Sprawdźcie przepis! Składniki: 4 świeże filety ze śledzia norweskiego 1 bulwa kopru włoskiego 3 pomarańcze 100 g grubej soli morskiej 180 g cukru 20 g pieprzu 10 g przyprawy "5 smaków" 60 ml białego octu winnego 40 g masła 60 g rukoli 40 g orzeszków pinii 1/2 papryczki chili zielony pieprz świeży imbir świeża kolendra...

  • Kolorowe szaszłyki z grilla

    Składniki: 400 g mięsa wieprzowego 1 łyżka przyprawy do grilla 4 łyżki oleju sól pieprz tymianek 1 cebula 1 czerwona papryka 2 plastry ananasa 1 mała cukinia 50(...) na kawałki tej samej wielkości co mięso. Cukinię pokroić w plastry. Ponakłuwać na szpikulce kawałki marynowanego mięsa na zmianę z cebulą, papryką, pomidorkami, ananasem i cukinią. Przygotowane...

  • Zmniejszenie spożycia mięsa może być sposobem na zgrabną sylwetkę - wynika z pracy brytyjskich naukowców, którą publikuje pismo "American Journal of Clinical Nutrition". Fot. 123RF/Picsel Naukowcy z Imperial College w Londynie, badając ok. 380 tys. dorosłych osób, zauważyli, że regularne jedzenie mięsa ma związek z przybieraniem na wadze, nawet wówczas, gdy nie zwiększamy liczby spożywanych kalorii. Największy wpływ na masę ciała okazały się mieć przetworzone produkty mięsne - np. kiełbaski...