• Informacje na temat:

    marynowanie kapusty

Przepisy na temat: marynowanie kapusty
  • Kapusta marynowana

    Składniki: - 1 kg białej kapusty, - 10 dag małych czerwonych buraków, - 1 szklanka octu winnego, - 1 szklanka przegotowanej wody, - 2 łodygi selera naciowego, - 1 pęczek natki, - 5-7 ziarenek pieprzu, - 1 łyżeczka mielonej papryki, - 1/2 łyżeczki cukru, łyżeczka soli Przygotowanie: Ocet zagotować z wodą i cukrem, kapustę poszatkować. obrane buraki pokroić w cienkie słupki, a seler...

  • Kapusta z patelni

    Składniki: 850 ml kapusty kiszonej Cebula 1 łyżka oleju 500 g metki wieprzowej 1 łyżeczka suszonego majeranku 1-2 łyżeczki chili 1 listek laurowy 1 łyżeczka bulionu Zielona cebulka(...) Marynowana kapusta Kapusta kiszona ze smażonym ryżem w stylu azjatyckim Zapiekanka z kiszonej kapusty Jeszcze więcej przepisów z kapustą znajdziesz tu!

  • :) kuchnia austriacka

  • Saksońska pieczeń z marynowanego mięsa (Sauerbraten)

    .... Sos przetrzeć przez sito. Jeszcze raz doprawić solą, pieprzem i cukrem. Pieczeń pokroić i podawać z sosem. Posypać posiekaną pietruszką. Doskonale smakuje z surówką z czerwonej kapusty i makaronem lub...

  • Kolorowa sałatka z kapusty

    Składniki na 4 porcje: - główka kapusty szpiczastej, - cebula, - ząbek czosnku, - słoik marynowanej pieczonej papryki, - 4 łyżki octu, - cukier, - sól, pieprz, - oregano, - 5 łyżek oleju, - 500 g piersi z indyka, - 75 g sera owczego, - słodka papryka, - oregano do dekoracji Przygotowanie: Kapustę poszatkować. Cebule i czosnek pokroić w drobną kostkę. Paprykę osączyć i pokroić...

  • Jedna z najbardziej popularnych surówek, teraz w nieco słodszej wersji. Nasze kociaki nie ruszają, uff! Jednak dodatki mięsne są dostępne w każdym zakamarku.

  • Pieczeń z farszem jabłkowo-imbirowym

    Można ją przygotować na wiele sposobów: z jabłkami, w panierce, z grilla... Każda będzie wyśmienita! Kaczka wyśmienicie smakuje podana z purée ziemniaczanym. Aromat mięsa warto podkreślić marynowanymi buraczkami lub czerwoną kapustą.

  • Kapusta stozkowa jest bardziej delikatna i slodka w smaku niz zwykla kapusta. Surówka z niej ma przepyszny smak nawet bez specjalnych dodatków. Smakuje do wszystkiego. Moja wersja jest tym razem w „chinskim stylu“ dzieki dodaniu octu ryzowego i kolendry zamiast pietruszki, ale z innymi przyprawami smakuje równie dobrze. Moza tez oczywiscie uzyc zwyklej kapusty, pekinskiej lub innej.

Artykuły na temat: marynowanie kapusty
  • Magda Gessler o świątecznych przysmakach

    Olivia: Czy jakiś smak napotkany w którymś z zakątków Polski odmienił pani kuchnię? Magda Gessler: Znalazłam wiele genialnych produktów, smaków. Nie zapomnę cudownego smaku śliwki nowosądeckiej, z której przyrządziłam... sos do pizzy, niezwykłego zapachu warzyw na Kresach czy naturalnie kwaszonej kapusty z Charsznicy. Jak pogodzić rodzinne tradycje kulinarne z potrzebą rozszerzania...

  • Żeby wzmocnić kości, jedz... liście

    Gdy okazuje się, że nie możemy pić mleka (np. z powodu nietolerancji pokarmowej), lekarze zwykle radzą jeść soję i jej przetwory (np. tofu), by dostarczyć organizmowi wapń.

  • Lecz się dietą

    ...z kapusty. Zobacz także:

  • Kuracje na wrzody żołądka

    ...preparaty neutralizujące kwas solny) warto wspomagać dietą i pomocnymi kuracjami. Naturalne terapie Sok z kapusty oczyszcza organizm z toksyn i wpływa na procesy trawienia. Zastosuj: 1 łyżkę świeżego soku z kapusty rozcieńcz 6 łyżkami ciepłej wody. Pij małymi łykami dzienną ilość w dwóch lub więcej porcjach w ciągu dnia, pół godziny przed posiłkami. Kuracja powinna trwać 5 tygodni, w ciągu...

  • Sprawdź, jak powinno wyglądać jesienne menu według Okrasy

    ...i kaszą. Inny wariant to udo indyka. Do kapusty możemy dodać kminek i suszone śliwki. W swoim menu Okrasa stawia na krajowe owoce, warzywa i ... przyprawy. "Pieprzno i szafranowo...

  • Księga smaków: Pieczarka

    Odkąd francuski botanik odkrył tajemnicę jej grzybni, była rarytasem, szczególnie we Francji. Jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Zawiera kwas pantotenowy pobudzający reakcje obronne organizmu, niacynę, fosfor, witaminy z grupy B i żelazo. I mało kalorii.

  • Cztery złote zasady, gdy zęby stały się słabsze

    Sprawdź, co może być powodem tego, że zaczęły się kruszyć i łatwo psuć. Poznaj sposoby, dzięki którym skutecznie poprawisz ich stan.

  • Jak wykorzystywać w kuchni pieczarki

    Odkąd francuski botanik odkrył tajemnicę jej grzybni, była rarytasem, szczególnie we Francji.

  • Jakie śledzie nie zaszkodzą, gdy chorujemy przewlekle

    ...cebuli (działa przeciwzapalnie). Chora tarczyca - możesz jeść dowolne dania ze śledziami, pod warunkiem że nie dodasz do nich: rzodkiewki, kapusty, rzepy, brokułów, chrzanu i gorczycy. To warzywa...

  • Dlaczego warto jeść sezonowo?

    ...marynowane w occie. Kiszonki wpływają korzystnie na rozwój dobrej flory bakteryjnej i wspomagają naszą odporność. Prócz tradycyjnych ogórków i kapusty, warto ukisić też kalafiora, rzodkiewkę i paprykę...

Zdjęcia na temat: marynowanie kapusty
Wideo na temat: marynowanie kapusty
  • Andrzej Polan i młoda kapusta na wiele sposobów

    Andrzej Polan otworzył sezon na młodą kapustę. W kuchni "Dzień Dobry TVN" przygotował niekonwencjonalne potrawy bazujące na młodej kapuście. Na stole pojawiły się takie wiosenne pyszności, jak: pełna głowa kapusty, głąb z kapusty z marynowanym łososiem oraz kopytka z młodą kapustą, pomidorami, wędzonką i serem.