• Informacje na temat:

    marynowanie borowików

Przepisy na temat: marynowanie borowików
  • Jak suszyć i marynować grzyby?

    ...najczęściej wykorzystywanych należą borowiki, podgrzybki, maślaki, rydze i kurki. Przed marynowaniem (inaczej niż przed suszeniem) należy nie tylko oczyścić grzyby, ale także dokładnie opłukać je pod strumieniem zimnej wody. Jeśli decydujemy się na marynowanie większych grzybów, musimy je pokroić. Niektórzy zalecają obgotowanie ich w wodzie z cytryną przed marynowaniem. Tradycyjna zalewa octowa ma...

  • Grzyby - smak jesieni

    Borowiki, kurki, podgrzybki, maślaki… Jesienny stół pachnie świeżymi grzybami. To tradycyjny polski przysmak, który w kuchni znajduje wiele zastosowań. Oprócz gotowania, pieczenia czy smażenia świeżych grzybów doskonale nadają się one również do suszenia, marynowania, mrożenia, a nawet kiszenia. Dzięki temu ich smakiem możemy się cieszyć przez cały rok. Połączone z innymi, wysokiej jakości składnikami, np. mięsem, warzywami czy makaronem doskonale urozmaicą i wzbogacą, nie tylko jesienne menu.

  • Sezon na grzyby

    .... Świetne do zup, farszów, duszenia. Czy wiesz, że... To naturalne przyprawy. Grzyby są znakomite do doprawiania potraw. Kilka ususzonych kapeluszy borowików lub prawdziwków doskonale podkreśli smak...

  • Sprawdzone sposoby

    Warto skorzystać z dobrych rad doświadczonych gospodyń domowych.

  • Jak grzyby, to po deszczu

    Borowiki na ruszcie z rozmarynu omszone parmezanem Składniki: 1 kg dorodnych borowików, 10 dag parmezanu lub pecorino, 2 gałązki rozmarynu, 50 ml oliwy z oliwek extra vergine, 50 ml wina deserowego (sherry oloroso, porto lub madery), 2 ząbki czosnku, gruba sól morska, pieprz utłuczony w moździerzu Grzybów lepiej nie myć, jeśli nie są bardzo zapiaszczone. Odetnij ogonki (możesz je...

  • Tatar ze śledzia - Robert Sowa

    ...matias podany na pieczywie razowym z sosem musztardowo-miodowym - przepis mistrza kuchni Roberta Sowy.

  • Nie jedz indyka w święta!

    ...i wyporcjować na 6-8 porcji. Z esencji z gęsi zdjąć tłuszcz i połączyć z przesmażoną kostką z borowików i cebuli. Sporządzić zawiesinę z mąki i zagęścić sos grzybowy. Gęś podgrzaną w sosie borowikowym podawać...

Artykuły na temat: marynowanie borowików
  • Jesienne spacery po lesie cieszą nasze oczy nie tylko gamą ciepłych kolorów na drzewach, ale i bogactwem leśnych grzybów. Koszyk pełen borowików, kurek i podgrzybków to prawdziwe trofeum po długich wędrówkach. Szukając kulinarnych pomysłów na wykorzystanie grzybowych smaków w kuchni warto skorzystać z produktów oraz przepisów marki WINIARY, dzięki którym przygotujemy prawdziwą, grzybową ucztę dla...

  • Nie ma jesieni bez grzybobrania. A co później? Oczywiście wielkie gotowanie. Jeśli macie ochotę na wypróbowanie nowych przepisów lub odświeżenie tych klasycznych, skorzystajcie ze sprawdzonych propozycji naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel W Polsce zwyczaj zbierania grzybów, jako wielowiekowa tradycja, przekazywany jest zazwyczaj z pokolenia na pokolenie. Dawniej był to ważny element szlacheckiego życia i kultury. Szczegółowy opis grzybobrania znajdziemy m.in. w "Panu Tadeuszu"....

  • Nieodkryte zagłębia grzybowe

    Tucholskich - lasy sosnowe, wśród których rosną też drzewa liściaste, co sprzyja wysypowi borowików, podgrzybków, koźlarzy, maślaków, miodówek, kurek i rydzów. Dodatkowe atrakcje w okolicy: - Najwyższe...

  • Tradycyjne Carpaccio włoskie wykonuje się z surowego mięsa łososia lub tuńczyka. Można jednak to wspaniałe danie przygotować używając marynowanego śledzia norweskiego. Sprawdźcie przepis! Składniki: 4 świeże filety ze śledzia norweskiego 1 bulwa kopru włoskiego 3 pomarańcze 100 g grubej soli morskiej 180 g cukru 20 g pieprzu 10 g przyprawy "5 smaków" 60 ml białego octu winnego 40 g masła 60 g rukoli 40 g orzeszków pinii 1/2 papryczki chili zielony pieprz świeży imbir świeża kolendra...

  • Grzyby są bardzo cenne dla naszego organizmu

    W grzybach jest żelazo, cynk, jod bardzo ważny dla tarczycy, krzem, wapń, a także kwas foliowy, którego też u nas w diecie brakuje - mówi Anna Grzechowiak, dietetyk.

  • Za tobą udane grzybobranie? W takim razie sprawdź, co pysznego możesz ugotować ze swoich zbiorów! Fot. 123RF/Picsel Bez wątpienia najbardziej cenionym grzybem jest borowik szlachetny, nazywany też prawdziwkiem. Ma brązowy, matowy kapelusz, początkowo gładki, później wypukły; jego trzon jest białawy lub jasnobrązowy, pokryty delikatną siateczką; u dojrzałych grzybów ma charakterystyczny baryłkowaty kształt. Znaleźć go możemy w lasach iglastych, liściastych i mieszanych, najczęściej wśród drzew...

  • Grzyby służą zdrowiu

    Początek jesieni to najlepszy sezon na podstawowy składnik tradycyjnej kuchni polskiej – grzyby. Oprócz wspaniałego aromatu i smaku mają w sobie liczne właściwości odżywcze, a nawet antynowotworowe. Dlaczego jeszcze warto je jeść?

  • Ile jest prawdy w popularnym przekonaniu, jakoby grzyby nie miały żadnych właściwości odżywczych? Czy naprawdę są smaczną, ale bezwartościową przekąską? Fot. 123RF/Picsel Po letnich deszczach na straganach pojawiają się grzyby. Jeszcze pachnące lasem, kuszą nas ciepłym, brązowym kolorem i obietnicą smakowitej uczty. Bo polskie grzyby są wyśmienite i mają właściwości odżywcze, o których nie wszyscy wiedzą. Smakują i leczą Grzyby mają działanie lecznicze - w chińskiej i japońskiej medycynie od...

  • Tatar ze śledzia

    ...matias podany na pieczywie razowym z sosem musztardowo-miodowym - przepis mistrza kuchni Roberta Sowy.

  • Małgorzata Kalemba-Drożdż po raz kolejny zaskakuje potrawami z darów natury! Tym razem proponuje niepowtarzalne przepisy na dania z drzew. Spróbuj marynowanych szyszek, bukowej nutelli czy lipowych lodów. Ugotuj brzozowe risotto, upiecz chleb z żołędzi i zrób keczup z głogu. Zaskocz swoich gości niepowtarzalnymi daniami prosto z lasu. Otwórz się na nowe doznania i poczuj, jak smakowite mogą być drzewa. Wstęp: „Po latach zrywania kwiatów i zbierania chwastów zerknęłam w górę i ujrzałam...