• Informacje na temat:

    marynowane warzywa wlochy

Przepisy na temat: marynowane warzywa wlochy
  • Kanapki z różnych zakątków świata

    ...- Vada Pav. Głęboko smażone kluski ziemniaczane w bułce chlebowej. Oryginalne! 6. Portugalia Bifana to ulubiona kanapka mieszkańców Portugalii. Smażone wieprzowe steki - marynowane wcześniej w czosnku...

  • Przepis wart wypróbowania: "Marynowane warzywa"

  • Włoskie sery - nie tylko smaczne, ale i zdrowe

    ...glutenu ani laktozy, za to obfituje w witaminy z grupy B. Połączona np. z warzywami może stanowić pożywne danie. "Gorgonzola to tradycyjny, farmerski, ser pleśniowy z niebieskimi żyłkami przypominającymi...

  • Przepis wart wypróbowania: "Dorsz z estragonem i warzywa korzeniowe marynowane"

  • Dawniej niemalże każda gospodyni miała spiżarnię pełną soków, dżemów, konfitur, kiszonych i marynowanych warzyw. Dziś to wszystko możemy znaleźć na półkach sklepowych, które wręcz uginają się od wszelkich przetworów. Jednak nie zapominajmy, że przetwory nawet najlepszych firm nie zastąpią smaku tych prawdziwych, domowych, przyrządzanych własnoręcznie. Tym razem przygotowałam na zimę marynowane brokuły z dodatkiem marchewki i cebuli. Będą świetną przekąską lub dodatkiem do wielu dań.

  • Zestaw warzyw na spotkanie ze znajomymi

  • Posuwam pomysł na zagospodarowanie ostatnich dojrzewających pomidorów. Zbieramy, bowiem mróz w nocy. Wśród zebranych zielone, małe i inne.

  • Tradycyjna marynata grzybowa - w roli głównej kurki. Kurki nawet w marynacie zachowują charakterystyczną dla siebie kruchość. Rarytas :)

  • Wypróbowany przepis na "Marynowane podgrzybki"

  • Przepis wart wypróbowania: "Podgrzybki marynowane"

Artykuły na temat: marynowane warzywa wlochy
  • Pamiątki z wakacji

    ...pokrój w piórka. W salaterce wymieszaj warzywa. Dopraw solą i pieprzem. Sznycle cielęce pokrój w paski i zrumień na patelni. Potem oprósz solą, pieprzem i szczyptą chili. Marynowane papryczki(...), marynowane papryczki peperoni. Przygotowanie: Wysmaż pokrojony boczek, zdejmij z patelni, a na wytopionym, tłuszczu zrumień mięso mielone. Dodaj pokrojną w kostkę cebulę, marchewkę, wyciśnięty czosnek...

  • Nie ma jesieni bez grzybobrania. A co później? Oczywiście wielkie gotowanie. Jeśli macie ochotę na wypróbowanie nowych przepisów lub odświeżenie tych klasycznych, skorzystajcie ze sprawdzonych propozycji naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel W Polsce zwyczaj zbierania grzybów, jako wielowiekowa tradycja, przekazywany jest zazwyczaj z pokolenia na pokolenie. Dawniej był to ważny element szlacheckiego życia i kultury. Szczegółowy opis grzybobrania znajdziemy m.in. w "Panu Tadeuszu"....

  • Slow food, czyli jedz na zdrowie

    Dlaczego warto delektować się produktami kuchni regionalnych?

  • Korzenie, bulwy, cebulki, łodygi, liście, kwiatostany i owoce - prawdziwe bogactwo aromatów, a przede wszystkim nieocenionych witamin w naturalnej, łatwo przyswajalnej postaci, soli mineralnych i mikroelementów.Bez warzyw trudno dzisiaj wyobrazić sobie smakowicie zastawiony stół. Są nie tylko nieocenionym dodatkiem smakowym do najwykwintniejszych potraw, ale także dekoracją - w zdecydowanej większości? jadalną. Bogactwo form przekłada się wprost na bogactwo możliwości ich wykorzystania, czego...

  • Ostro i po turecku

    ...krakersy z kawiorem, no i obowiązkowo dzikiego łososia wędzonego w dymie jałowca. Jako wyjątkową nowość każdy mógł spróbować odrobiny marynowanego wieloryba. Smak trochę podobny do wątróbki, jednak dużo(...). Starałam się więc, mniej więcej rozszyfrować co jest w sałatkach, ponieważ nagle okazało się, że moje dzieci jedzą warzywa ? mówi Kasia. Mimo że Kasia nie przywiozła z wakacji żadnych przypraw...

  • Polskie tradycyjne potrawy to wasza najczęstsza odpowiedź na postawione pytanie. Jesteście dumni z naszej rodzimej kuchni i właśnie tym najchętniej poczęstowalibyście przyjaciela Włocha. Zobaczcie, które odpowiedzi nas urzekły i zdobyły nagrody. Dziękujemy za wszystkie nadesłane odpowiedzi. Wasze pomysły były naprawdę inspirujące, niestety nagrodzić mogliśmy jedynie trzy osoby.  Książki "Kuchnia toskańska" Piotra Adamczewskiego  wędrują do:   Pani Michalina Moja propozycja na danie dla...

  • Wróć do Sorrento

    ...jedyne w swoim rodzaju marynowane ryby, zwłaszcza tuńczyk i anchois, czyli sardele, które wkłada się do ceramicznych garnków, obficie soli i obciąża kamienną przykrywą. To również jedyne już miejsce na(...) straganach i w tutejszych sklepach świeże owoce i warzywa waży się razem - obowiązuje uśredniona cena, zwykle wysoka. Miejscowi rolnicy cenią swoją pracę: za trzy pomarańcze i dwie brzoskwinie płacimy osiem...

  • Niestety, minął już czas, gdy na naszych stołach królowały zielone sałatki i warzywa wprost z przydomowego ogródka. Ale czy zima pod względem żywieniowym nie ma nam nic ciekawego do zaoferowania? Fot. 123RF Myli się ten, kto uważa, że zima to fatalna pora dla smakosza. Co prawda, na naszych stołach braknie świeżych ogórków i najbardziej aromatycznych pomidorów, ale w ich miejscu pojawiają się najsmaczniejsze o tej porze roku warzywa korzeniowe. Chociaż ilu z nas wzgardza bulwami, warto dać im...

  • Zapomniane warzywa powoli znów wracają do łask. Jednym z nich jest topinambur, który dzięki swoim właściwościom, stanowi znacznie zdrowszą alternatywę dla wszechobecnych ziemniaków. Fot. 123RF/Picsel Słonecznik bulwiasty, bulba, bulwa, świniak, gruszka ziemna czy też świński orzech - to tylko niektóre z nazw, jakie przylgnęły do tego warzywa. Jednak zdecydowanie najpopularniejszą z nich jest ta, którą nadali mu Francuzi - topinambur. Jest to roślina, którą na początku XVII wieku, przywiózł z...

  • Nowa książka z entuzjastycznie przyjętej serii dla kulinarnych debiutantów. Raj dla podniebienia wegetarianów i osób na diecie. Smakowite spotkanie przy stole pełnym kolorowych, zdrowych, niskokalorycznych dań z warzywami w roli głównej. Są tu sałatki, przystawki, surówki, zupy i dania jednogarnkowe. Nie zabrakło też potraw z patelni, nadziewanych i z piekarnika. Dowiesz się wszystkiego o zakupie, duszeniu, blanszowaniu, parowaniu, smażeniu, zapiekaniu i grillowaniu warzyw. Specjalna tabela...