• Informacje na temat:

    marynowane w occie jabłkowym

Przepisy na temat: marynowane w occie jabłkowym
  • Pyszne sałatki na lepszą odporność

    ...osącz z zalewy, wymieszaj z paprykami. Przełóż na półmisek.  3. Przygotuj sos: oliwę wymieszaj z octem jabłkowym i natką, przypraw solą, pieprzem oraz imbirem. Polej nim składniki sałatki, lekko...

  • Najlepsze do marynowania według mnie są podgrzybki (J. ma .inne zdanie, on woli miękkie, delikatne maślaki). Najlepiej, by były to oddzielnie niewielkie kapelusze młodych grzybów i oddzielnie trzonki, pokrojone w zgrabne kawałki. Kapelusze podaje się potem jako elegancką przystawkę albo wykorzystuje do zrobienia pięknych koreczków. Marynowane grzybowe trzonki posłużą jako składnik różnych sałatek, sosu tatarskiego lub innych zmyślnych przystawek. A w czym marynować? Oczywiście - w occie...

  • Bardzo twarde, smaczne gruszki, zamarynowane w occie jabłkowym.

  • Pieczarki najpierw smażymy w cieśnie, następnie marynujemy w zalewie. Ciekawa przekąska na sylwestrowy stół.

  • Składniki są proste, pewnie większość z Was ma je w domu, a efekt jest smakowity więc warto wypróbować.

  • Ja robię na occie borowiki, podgrzybki, a takze maślaki.

  • Sałatka ziemniaczana z marynowanymi grzybami, papryką i ogórkami.

  • Grzybki w occie...bez pasteryzowania ;-)

  • Smak jesieni zamknięty w słoiku. :)

Artykuły na temat: marynowane w occie jabłkowym
  • Dlaczego warto jeść paprykę?

    ...uczulone. Marynowana na trawienie Lepsze i łagodniejsze marynaty przygotujesz z octem jabłkowym - nie podrażnią błony śluzowej żołądka. Warzywa marynowane w occie jabłkowym wspierają trawienie...

  • Nie ma jesieni bez grzybobrania. A co później? Oczywiście wielkie gotowanie. Jeśli macie ochotę na wypróbowanie nowych przepisów lub odświeżenie tych klasycznych, skorzystajcie ze sprawdzonych propozycji naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel W Polsce zwyczaj zbierania grzybów, jako wielowiekowa tradycja, przekazywany jest zazwyczaj z pokolenia na pokolenie. Dawniej był to ważny element szlacheckiego życia i kultury. Szczegółowy opis grzybobrania znajdziemy m.in. w "Panu Tadeuszu"....

  • Niezwykła moc czosnku

    ...przystawek. Marynować możemy w oliwie z oliwek z dodatkiem ziół czy papryczki chili lub occie winnym czy jabłkowym. Do octowej marynaty warto dodać miód albo wino. Czosnek kisimy podobnie jak ogórki. A jeśli...

  • Ocet jabłkowy jest bardzo niedocenianym składnikiem naszej diety. Nie ma zatrważającej ilości witamin i mikroelementów, ale posiada bardzo duże pokłady potasu. Warto więc poświęcić mu nieco więcej uwagi w życiu codziennym. Fot. 123RF/Picsel Ocet jabłkowy powstaje w wyniku fermentacji jabłek z miodem lub cukrem. Jego przygotowanie własnoręcznie jest trochę czasochłonne. Jeśli nie chcecie czekać trzech tygodni aż odpowiednio skwaśnieje, możecie kupić już gotowy ocet w sklepie. Jak stosować ocet...

  • Kiełki pełne witamin

    ...i octem jabłkowym, dopraw solą i pieprzem. Ułóż sałatę na talerzu, dodaj cząstki pomidorków, plasterki szynki i kiełki. Polej sosem, wymieszaj. Kiełki rzodkiewki zawierają witaminy A, C, B, E, H, kwasy(...), łopatka), 3 łyżki sosu sojowego, 3 ząbki czosnku, 1/2 papryki czerwonej, 1/2 papryki zielonej, 1/2 papryki żółtej, 1 marchew, 1 cebula, 1 pietruszka, 1 łyżka imbiru marynowanego w miodzie...

  • Tradycyjne Carpaccio włoskie wykonuje się z surowego mięsa łososia lub tuńczyka. Można jednak to wspaniałe danie przygotować używając marynowanego śledzia norweskiego. Sprawdźcie przepis! Składniki: 4 świeże filety ze śledzia norweskiego 1 bulwa kopru włoskiego 3 pomarańcze 100 g grubej soli morskiej 180 g cukru 20 g pieprzu 10 g przyprawy "5 smaków" 60 ml białego octu winnego 40 g masła 60 g rukoli 40 g orzeszków pinii 1/2 papryczki chili zielony pieprz świeży imbir świeża kolendra...

  • Ocet balsamiczny nazywany również "czarnym złotem", kojarzony jest głównie z kuchnią włoską. Jednak prócz znakomitego smaku, kryje w sobie także szereg właściwości prozdrowotnych, o których warto wiedzieć. Fot. 123RF/Picsel Ocet balsamiczny powstaje z zagęszczonego moszczu winogronowego, który poddawany jest długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Najpierw winogronowy moszcz jest gotowany, podczas tego procesu dochodzi do fermentacji cukrowej oraz octowej. Następnie powstały płyn...

  • Jaki wpływ wywarł ocet na elity Rzymu? Czym jest ocet czterech (siedmiu) złodziei? Dlaczego stosować go można jako środek odkażający? Jakie działanie ma masaż octowy? Czy wiesz, że ocet jabłkowy dodaje energii, poprawia formę i utrzymuje w zdrowiu? Od wieków wykorzystywany w medycynie ludowej - o wszechstronnych zastosowaniach: poprawia nastrój, działa bakteriobójczo, krwiotwórczo, pomaga schudnąć - zmniejsza apetyt na słodkie, przyspiesza przemianą materii, poprawia kondycję jelit. Naucz się...

  • Nasi przodkowie wiedzieli, że dłuższa trwałość żywności to większa szansa na przetrwanie w czasach głodu. Zobacz, jak radzili sobie z konserwacją żywności przed wynalezieniem lodówki. Większość metod jest praktykowana do dziś. Fot. 123RF/Picsel Lodówka Wikingów Już Wikingowie wpadli na pomysł, gdzie przechowywać żywność - zwłaszcza mięso - aby jak najdłużej zachowało świeżość. W swoim domu wykopywali głęboki dół. Na dnie układali lód, a całość zabezpieczali deskami i mchem. Wojownikom z...

  • Hiszpańskie oliwki idealnie sprawdzają się w polskiej kuchni. Poniżej prezentujemy 7 przepisów na 7 dni tygodnia z Oliwką – prawdziwą hiszpańską celebrytką w tle. Hiszpańskie czarne oliwki z iberyjskim dressingiem   Składniki: hiszpańskie czarne oliwki, oliwa z oliwek, szparagi, cienkie plasterki czarnych trufli, wędzona szynka, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz. Sposób przygotowania: odrobinę oliwy z oliwek rozgrzać na patelni, dodać szparagi i czarne trufle, smażyć do momentu, aż...