• Informacje na temat:

    marynowane sliwki do mies

Przepisy na temat: marynowane sliwki do mies
  • Zabielana grzybowa z lanymi kluseczkami, marynowanymi śliwkami kalifornijskimi i koperkiem

    ...i skropić olejem, wymieszać. Koperek porwać na mniejsze gałązki. Do miseczek nałożyć lane kluseczki, dodać odcedzone śliwki i wlać zupę. Na wierzchu położyć sporą ilość gałązek koperku, skropić...

  • Nadziewany schab

    ..., przesmaż i zdejmij z ognia. Dodaj rodzynki oraz bułkę tartą. Wsyp połowę majeranku, wymieszaj. Powstały farsz dopraw do smaku solą oraz pieprzem. 4Kieszeń w schabie napełnij farszem z jabłek...

  • ...100g suszonych śliwek bez pestek, posiekany świeży majeranek, 100 g płatków migdałowych, szczypta cynamonu, 750 g filetów z indyka, sól, pieprz, dwie cebule, łyżka margaryny, łyżka koncentratu pomidorowego, por, 500 g marchwi, 200 ml śmietany, łyżka marynowanego pieprzu.

  • Błyskawiczne szaszłyki

    ..., że świetnym dodatkiem do szaszłyków są dipy ziołowe. Lubczyk, pietruszkę lub miętę posiekaj i wymieszaj z jogurtem. Dopraw solą, pieprzem i sosem sojowym.

  • Lekkostrawne grillowanie

    W Polsce grillujemy dopiero od kilku lat. Zazwyczaj tanią kiełbasę i tłustą karkówkę. A wystarczy trochę wysiłku i danie z grilla staje się pełnowartościowym posiłkiem.

  • Rób przetwory

    Wyjątkowy smak, wysoka jakość, brak konserwantów oraz... satysfakcja - to powody, dla których warto przygotowywać domowe przetwory.

  • Nie jedz indyka w święta!

    Przygotowanie: 4 gruszki i 5 cebul pokroić na średniej wielkości kawałki. Zmieszać, doprawić cynamonem i majerankiem, nadziać gęś i zaszyć lub spiąć wykałaczkami. Gęś ułożyć na blasze, dolać pół litra wody(...) oberwać listki. Majeranek, jabłka, kasztany, rodzynki zmieszać, doprawić solą pieprzem i sokiem z cytryny. Nadziać tym gęś i zaszyć lub spiąć wykałaczkami. Z zewnątrz natrzeć gęś solą. Skrzydełka założyć...

Artykuły na temat: marynowane sliwki do mies
  • Mięsa z suszonymi owocami

    ...marynowaniu schab natnij w dwóch miejscach tak, aby powstały kieszenie. Drobno posiekaj morele i połowę z nich włóż w nacięcia schabu. Musztardę wymieszaj z żółtkiem i posmaruj schab. Pozostałe morele wymieszaj z siekanymi orzechami i miodem, a następnie obłóż masą wierzch schabu. Folię aluminiową posmaruj tłuszczem i owiń nią mięso. Wstaw do nagrzanego do 180° C piekarnika. Piecz około 1,5 godziny. Po...

  • Tradycyjne Carpaccio włoskie wykonuje się z surowego mięsa łososia lub tuńczyka. Można jednak to wspaniałe danie przygotować używając marynowanego śledzia norweskiego. Sprawdźcie przepis! Składniki: 4 świeże filety ze śledzia norweskiego 1 bulwa kopru włoskiego 3 pomarańcze 100 g grubej soli morskiej 180 g cukru 20 g pieprzu 10 g przyprawy "5 smaków" 60 ml białego octu winnego 40 g masła 60 g rukoli 40 g orzeszków pinii 1/2 papryczki chili zielony pieprz świeży imbir świeża kolendra...

  • Bajka o jasiu i...

    ...i układamy je fantazyjnie w miseczkach. Mieszamy wszystkie składniki sałatki: ryż, fasolę, kukurydzę, pomidory, ananasa, jabłko, brzoskwinie, pomarańcze w kawałkach oraz rodzynki. Polewamy sosem z oliwy wymieszanym z sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do miseczek z plastrami pomarańczy. Schab z fasolą i śliwkami Składniki na 6 porcji: 2 szklanki drobnej fasolki, 500

  • Nie ma jesieni bez grzybobrania. A co później? Oczywiście wielkie gotowanie. Jeśli macie ochotę na wypróbowanie nowych przepisów lub odświeżenie tych klasycznych, skorzystajcie ze sprawdzonych propozycji naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel W Polsce zwyczaj zbierania grzybów, jako wielowiekowa tradycja, przekazywany jest zazwyczaj z pokolenia na pokolenie. Dawniej był to ważny element szlacheckiego życia i kultury. Szczegółowy opis grzybobrania znajdziemy m.in. w "Panu Tadeuszu"....

  • Wyborne pieczyste

    ...i posiekaną cebulę przesmaż na oleju. Przestudź. Wymieszaj z mięsem mielonym, jajkiem i bułką tartą. Masę dopraw solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Wymieszaj, by wszystkie składniki dobrze się(...), ostudź. Żelatynę namocz w winie. Gdy spęcznieje, zalej gorącym bulionem i mieszaj, aż żelatyna się lekko rozpuści. Odrobinę zalewy wlej na półmisek, by przykryła dno i wstaw do lodówki, by zastygła...

  • Dlaczego warto, aby śliwki zagościły na stałe w naszym jadłospisie i co warto z nich przygotować, aby było smacznie i przede wszystkim zdrowo? Fot. 123RF/PICSEL Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was nasi użytkownicy. Jak na nasze zdrowie wpływają...

  • Goście, goście!

    ..., cukier Dodatkowo: marynowane drobne kapary, marynowana cebulka, gałązka zielonego koperku, woda mineralna gazowana do namoczenia śledzi Sprawdź, czy śledzie nie są zbyt słone. Jeżeli tak jest(...). Cebulki szalotki obierz, posiekaj w kosteczkę. Jabłko i cebulkę wrzuć do miseczki, wymieszaj. Dodaj gęstą kwaśną śmietanę i biały ocet winny. Dopraw sos kardamonem, solą, pieprzem i cukrem, powinien...

  • Weekend bez grilla? Wielu Polaków nie wyobraża sobie takiego scenariusza. Ale jak przygotować mięso, aby było delikatne i soczyste? Sekret tkwi w odpowiedniej marynacie. Fot. 123Rf/Picsel Grillowane mięso dzięki marynatom staje się bardziej kruche, aromatyczne, delikatniejsze. Oto kilka składników, które warto dodać do marynaty, aby twoje dania zaskoczyły smakiem wszystkich gości. 1. Papaja Liście i skórka tego egzotycznego owocu działają cuda. Obłożone nimi mięso skruszeje i zyska więcej...

  • Z aromatem owoców...

    ..., włożyć do zmiksowanych moreli. Wymieszać z sokiem pomarańczowym, imbirem, kolendrą i brandy. Sos zagotować, polać nim kurczaka. Obłożyć morelami, udekorować natką i szałwią. Schab na fasoli ze(...) zielonego pieprzu marynowanego, 1 szklanka bulionu,  sól, pieprz. Kaczkę umyć, natrzeć solą i pieprzem. Plasterkami cebuli i 1 pomarańczy nadziać kaczkę, zaszyć. Ułożyć w brytfannie, podlać bulionem...

  • Walory zdrowotne mięsa od bardzo dawna są przedmiotem dyskusji i wielu kontrowersyjnych poglądów. Dla jednych to cenne i podstawowe źródło niezbędnych składników odżywczych, inni przypisują mięsu odpowiedzialność za występowanie chorób cywilizacyjnych, a są i tacy, którzy dostrzegają w nim produkt uzyskany z bestialskiego zabijania zwierząt. Fot. 123RF/Picsel Tak czy siak, o mięsie wiemy niestety dość mało - spożywamy tylko niewielką część jego gatunków, a warto pamiętać, że gawron też może...