• Informacje na temat:

    marynowana sałatka z kapusty

Przepisy na temat: marynowana sałatka z kapusty
  • Sałatka ryżowa

    Jedna z naszych redakcyjnych koleżanek przyznała, że jest to ulubiona sałatka jej męża, nic dziwnego - przetestowaliśmy ten przepis, rzeczywiście jest pyszna!

  • Kolorowa sałatka z kapusty

    Pożywna sałatka z piersią z indyka.

  • Grzyby - smak jesieni

    ...z grzybowymi uszkami albo kapusty z grzybami wielu z nas nie wyobraża sobie Wigilii, a marynowane są tradycyjną przekąską w czasie wesołych imprez z przyjaciółmi. Coraz więcej osób poszukuje też nowych(...) angielskie, liść laurowy i grzyby. Przyciśnij talerzem i odstaw w temperaturze pokojowej na 3-5 dni, a potem przełóż do lodówki. Można też dodać kilka łyżek soku z kiszonej kapusty, żeby pomóc zacząć...

  • Zdrowe produkty spożywcze w sezonie grillowym

    Co roku, gdy tylko słońce mocniej przyświeci, tysiące Polaków rozpoczyna sezon grillowy. Niestety, rzadko kiedy wybierają oni zdrowe, wysokiej jakości produkty. Co powinno się znaleźć na naszym ruszcie w tym sezonie, by było pełnowartościowym posiłkiem i dostarczyło nam nie tylko wrażeń smakowych, ale i sporej dawki substancji odżywczych?

  • Sokołów: Najlepsze sposoby na pieczoną szynkę

    ...krojonych w paski ogórków kiszonych. Wyborna sałatka Kawałki pieczonej szynki mogą także stać się bazą do przygotowania wybornej sałatki. Do pokojonej w kostkę szynki dodaj kawałki ananasa...

  • Zdrowe i pyszne jedzenie dla dziecka

    Zdrowe jedzenie może być pyszne, przekonuje Grzegorz Łapanowski. I proponuje przepisy na potrawy, które zachwycą każdego małego niedowiarka.

  • Dzieci lubią zdrowo jeść

    Zdrowe jedzenie może być pyszne - przekonuje znany kucharz Grzegorz Łapanowski. I proponuje przepisy na potrawy, które zachwycą każdego małego niedowiarka.

  • Pokażę wam moją dietę

    ...w Ameryce Południowej sokiem z tygrysa. Danie podawaj z gotowanymi batatami (słodkie ziemniaki) lub kolbą gotowanej kukurydzy. Sałatka tabbouleh - Składniki: pół szklanki kaszy bulgur lub kuskus(...) czarnuszką. W sezonie można wykorzystać jeszcze sam miąższ z pomidorów. Obiad Moja sekretna sałatka - Składniki: 0,5 kg białego chudego sera, 5 ogórków kiszonych, 5 łyżek soku z ogórków...

  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    ...dodaje się baraninę). Można je spotkać przyrządzone podobnie jak w Polsce - w liściu kapusty, ale kiszonej, albo też na sposób bałkański - w liściu winorośli. Oba rodzaje dusi się w sosie pomidorowym. Dla(...), tradycyjne węgierskie danie z wołowiny z kapustą, zazwyczaj podawane z galuskămi- kluskami zamiast chleba. Bawiąc w okolicach Klużu warto spróbować potrawy o nazwie varză călită - szatkowanej kapusty...

Artykuły na temat: marynowana sałatka z kapusty
  • Efektowne pomysły na ostatnią chwilę!

    Sałatkę jarzynową w Wigilię podaj w wydrążonych jabłkach, a w święta... w rożkach zwiniętych z plasterków szynki. Ułóż z nich na półmisku efektowną rozetkę i udekoruj gałązkami natki pietruszki lub koperku.

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Żeby wzmocnić kości, jedz... liście

    Tymczasem dużo więcej wapnia jest w liściach roślin jadalnych. Można je jeść świeże (np. liście rukoli). Suszone dodawać do zup, dań jednogarnkowych i koktajli (np. liście mniszka, w zielarniach, 4,50 zł). Zaś marynowane (np. liście winogron, w sklepach typu Kuchnie Świata, 15 zł/700 g) można jeść w sałatkach (siekane) lub gołąbkach (zastąpią kapustę).  Mają różną zawartość wapnia, więc warto...

  • Sałatki i surówki obiadowe najczęściej przygotowujemy na bazie kapusty lub sałaty. A co powiecie na kalarepę? To niedocenione warzywo zasługuje na naszą uwagę, gdyż jest wyjątkowo zdrowe i smaczne. Fot. 123RF/Picsel Kalarepa jest bardzo lekkostrawna, a wszystkie osoby na diecie mogą bez wyrzutów sumienia umieścić ją w swoim jadłospisie, gdyż zawiera zaledwie 27 kcal. Spokojnie możemy również podawać ją dzieciom. Co ciekawe, to niepozorne warzywo może mieć właściwości antyrakowe. W kalarepie...

  • Danonis - nowy produkt  Danone

    W kwietniu na rynku pojawił się Danonis - jogurt naturalny typu greckiego firmy Danone. Dzięki wyjątkowej gęstości i kremowości doskonale nadaje się on do przyrządzania sałatek, sosów, deserów - idealnie zastępując tradycyjną śmietanę.

  • Ciekawa propozycja na świąteczny stół Fot. materiały prasowe Składniki: • sałata lodowa • 30 dag szynki chałki JBB • 5 jajek • 3 łyżki uprażonego sezamu • 5 dag żółtego sera • kilka marynowanych pieczarek • czerwona papryka • trzy łyżki majonezu • dwie łyżki jogurtu naturalnego • 1 łyżeczka chrzanu • sól, pieprz Sposób przygotowania: Jajka ugotuj na twardo, ostudź w zimnej wodzie, obierz i pokrój w ćwiartki. Do misy wrzuć pokrojoną w paski sałatę lodową i pokrojoną w paseczki szynkę, ser...

  • Lecz się dietą

    .... Kolacja Zapiekanka z ziemniaków z jajkiem, szynką, brokułami i fetą, sałatka z pomidorów z natką pietruszki i oliwą. Albo: klopsiki z indyka w sosie koperkowym z makaronem orkiszowym, surówka z kapusty. Zobacz także:

  • Młoda kapusta jest rarytasem, na który warto czekać cały rok. Aby ją odpowiednio uhonorować, należy zaopatrzyć się w najlepsze przepisy. Fot. 123RF/Picsel Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Dzięki niej przygotujemy proste dania, które zachwycają swoim smakiem i od razu przywodzą na myśl pierwsze, ciepłe dni. Młoda kapusta - smaczna, ale czy zdrowa? Kapusta powszechnie jest uznawana za warzywo ciężkostrawne, a tym samym niezbyt zdrowe. Warto jednak...

  • Księga smaków: Pieczarka

    Odkąd francuski botanik odkrył tajemnicę jej grzybni, była rarytasem, szczególnie we Francji. Jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Zawiera kwas pantotenowy pobudzający reakcje obronne organizmu, niacynę, fosfor, witaminy z grupy B i żelazo. I mało kalorii.

  • Tradycyjne Carpaccio włoskie wykonuje się z surowego mięsa łososia lub tuńczyka. Można jednak to wspaniałe danie przygotować używając marynowanego śledzia norweskiego. Sprawdźcie przepis! Składniki: 4 świeże filety ze śledzia norweskiego 1 bulwa kopru włoskiego 3 pomarańcze 100 g grubej soli morskiej 180 g cukru 20 g pieprzu 10 g przyprawy "5 smaków" 60 ml białego octu winnego 40 g masła 60 g rukoli 40 g orzeszków pinii 1/2 papryczki chili zielony pieprz świeży imbir świeża kolendra...