• Informacje na temat:

    marynowana kiełbasa na grilla

Przepisy na temat: marynowana kiełbasa na grilla
  • Jeśli nie kiełbasa z grilla, to co?

    Aby odchudzić grillowe menu, postawmy na drób, ryby, warzywa i owoce. Nieśmiertelna kiełbasa czy kaszanka z grilla może ustąpić pola zdrowszym potrawom.

  • Marynowana cebula świetnie się nada jako dodatek do kiełbas, sałatek, potraw z grilla czy domowych hot dogów lub hamburgerów

  • Grill idealny – jak zaskoczyć gości?

    Masz już dość tradycyjnego grilla, na którym można uświadczyć jedynie kiełbasę śląską i spaloną karkówkę? Sprawdź, jak zaskoczysz swoich gości!

  • Nasza polska kuchnia słynie z kiełbasy, chyba w każdym domu jest ona często podawana. U mnie również się pojawia, ale jak zawsze musiałam ją trochę zmodyfikować. Wystarczył ser i przyprawy, aby zyskała nowy charakter i ciekawy wygląd.

  • Wegetariańskie przekąski na grilla

    Polskie grillowanie kojarzy nam się głównie z mięsem – na ruszt najchętniej wrzucamy kiełbasę, karkówkę czy kaszankę. Stąd też grill u znajomych kończy się dla wielu wegetarian podjadaniem chleba. Jak urozmaicić zakres smakołyków serwowanych z grilla, tak by dogodzić także fanom diety bezmięsnej?

  • Mięso z grilla lubi prawie każdy, dlatego warto czasem przygotować je jeszcze smaczniej. Dobrą metodą jest marynowanie, które sprawia, że mięso smakuje wyjątkowo!

  • Słodki grill, czyli wrzuć owoc na ruszt!

    Lato w pełni – podobnie jak sezon grillowy. Sprzyja temu czas wakacyjno-urlopowy, w trakcie którego nie musimy czekać do weekendu na ogródkowe biesiadowanie przy rozgrzanym ruszcie.

  • Nie wyobrażam sobie pięknego, słonecznego weekendu bez grillowania. Na moim grillu zazwyczaj lądują szaszłyki z warzywami i mięsem, łosoś lub pstrąg na ostro i rzecz jasna drób w różnorakich marynatach. Dziś prezentuję grillowane ćwiartki kurczaka w dwóch rodzajach marynat. Pierwsza oparta na smaku rodem z Egiptu, a druga klasyczna – pikantna. Mięsko pierwsza klasa!

  • Grill? Dlaczego nie!

    Trudno wyobrazić sobie polskiego grilla bez ociekającej tłuszczem kiełbasy, karkówki czy kaszanki. Grill to nasza specjalność. Choć w ostatnich latach umiejętność przyrządzania potraw na ogniu urosła do rangi sztuki, ze względów medycznych i dietetycznych, ma tyle samo zwolenników, co przeciwników.

  • Aby grill był zdrowy i nietuczący trzeba przestrzegać kilku ważnych zasad. Po pierwsze grillujemy tylko mięsa (kiełbasy) surowe ewentualnie parzone Po drugie na dobę przed grillowaniem warto mięsa zamarynować w ziołach i oliwie, można trochę posolić, skład marynaty zależy od waszych upodobań. Po trzecie kładziemy mięso lub kiełbasę NIE na płomień, ale dopiero jak brykiet się przestaje palić i jest mocno rozżarzony. Po czwarte NIE kupujcie w markiecie gotowców na grilla, taniej i lepiej sami...

Artykuły na temat: marynowana kiełbasa na grilla
  • Grill w wersji fit

    Proste sposoby na zdrową biesiadę.

  • W tym roku rezygnujesz z tradycyjnego, majówkowego grilla? Sprawdź, jak przygotować pyszną kiełbasę w zaciszu własnej kuchni. Fot. 123RF/Picsel W przypadku majówki wielu Polaku już od lat ma takie same plany kulinarne: grillowana kiełbasa i ewentualnie nieco innych przysmaków z rusztu. W tym roku może wyglądać to nieco inaczej. Czy jednak w takiej sytuacji musimy rezygnować z ulubionych dań? Nic z tych rzeczy. Alternatywą dla tradycyjnego grilla węglowego może być specjalna patelnia,...

  • Sezon na grillowanie

    Przypieczona fest karkówka, kiełbasa, kaszanka… Mniam mniam! Letni grill na biwaku czy na działce to jedna z największych przyjemności. Ale coraz częściej pojawiają się wątpliwości, czy aby na pewno to dla nas takie dobre.

  • Poznaj 50 najsmaczniejszych przepisów na grilla. Pobierz darmową książkę i zostań mistrzem grillowania. Grill to przede wszystkim doskonała okazja do spotkań w gronie najbliższych. A jedzenie? Jedzenie jest tu tylko dodatkiem. Ważnym, choć nie najważniejszym. By oczarować naszych gości, dać pretekst do rozmów i podarować kilka chwil kulinarnych uniesień, przedstawiamy 50 najlepszych przepisów na dania z grilla.     Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy...

  • 5 zasad, jak grilować, żeby nie chorować?

    Czy dania z grilla mogą być zdrowe? Sprawdzamy, co zrobić, by takie były.

  • Doskonała przekąska na świąteczny stół Składniki: • 8 białych kiełbasek JBB • opakowanie ciasta francuskiego • cebule • majeranek • 1 jajko • masło do podsmażenia • sól, pieprz • 1 łyżka cukru Składniki na sos:• 150 ml słodkiej śmietanki • 3 łyżki chrzanu • sól i biały pieprz Sposób przygotowania: Białą kiełbasę parzymy na wolnym ogniu około 15 minut, następnie ściągamy z niej skórę. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na maśle, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i cukrem. Ciasto...

  • Czy grillowanie to zdrowy sposób przyrządzanie potraw?

    ...pieczenia kiełbas i innych mięsopodobnych produktów mielonych, nazywanych szumnie "przysmakiem grillowym" lub "hamburgerem na grilla". W ich skład zwykle nie wchodzi czyste mięso, o czym świadczy prze mielona sto razy papka o miękkiej konsystencji. 12. Grillujmy warzywa! Czy jest coś lepszego niż cukinia z grilla, nadziana serem feta, z pomidorami i świeżymi ziołami, albo soczysty bakłażan...

  • Polacy coraz chętniej spędzają wolny czas na grillowaniu pod chmurką. Naukowcy alarmują jednak, aby nie robić tego bezmyślnie. Grillujmy z umiarem i przestrzegajmy kilku zasad. Fot. 123RF/PicselGrillowanie staje się naszym sportem narodowym. Gdy tylko wartości pokazywane na termometrach idą w górę, przestaje padać, a trawa zaczyna się zielenić, ludzie z radością wyciągają pochowane na zimę grille. Rokrocznie pojawia się wiele pytań o to, czy aby na pewno jest to bezpieczna i zdrowa forma...

  • Kuroniowie: Smaki rodzinne z historią w tle

    Kuroniówka to zupa-symbol. Stworzona w latach 90. przez Jacka Kuronia, ówczesnego ministra pracy i polityki społecznej, idea serwowania najbiedniejszym i bezrobotnym pożywnej zupy, odżywa w kryzysowych czasach współczesnej Polski. O słynnym dziadku, który nauczył pomagać potrzebującym, i tacie, który pokazał, jak wyrażać uczucia poprzez gotowanie opowiada kucharz - Jakub Kuroń.

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...