• Informacje na temat:

    marynaty z ryb surowych

Przepisy na temat: marynaty z ryb surowych
  • Grillowanie - smaczne i zdrowe

    ...składniki odżywcze. Przeczytaj rady dietetyków i kucharzy! Bez marynaty ani rusz! Na ruszcie najchętniej układamy kiełbaski i karkówkę. Niestety, takie dania są dość tłuste! Równie pyszne, a przy tym(...) się kruche i nie będzie wymagało długiego pieczenia na ruszcie. Podstawą marynaty powinna być oliwa. Dodaj do niej sporo pikantnych przypraw – ułatwiają trawienie! Ważny dobry węgiel Do grillowania...

  • Sekretem udanego grilla jest marynata. To ona nadaje charakter potrawom z grilla, dlatego warto starannie dobrać jej składniki. To całkiem proste i pozwala na dużą dowolność. Kompozycje do marynowania mogą być słodkie, wytrawne, czy pikantne. Zależy to od naszej wyobraźni. Podstawą dobrej i smacznej marynaty jest dobór odpowiednich przypraw. Drugim ważnym składnikiem jest płyn, czyli oliwa, albo olej, ocet lub sok z cytryny, czy wino, miód. I cała gama dodatków jak np. musztarda, ketchup,...

  • Grillujemy!

    ...w grube plastry i gotuj w osolonej wodzie 20 minut. Antrykot umyj, odkrój tłuszcz i ścięgna, pokrój w dużą kostkę, tak samo boczek. W moździerzu wymieszaj składniki marynaty i w misce połącz je z mięsem...

  • Filety rybne marynowane w marynacie majonezowo - czosnkowo - ziołowej, smażone w panierce.

  • Wyborny boczek na święta.

  • Przepis na smaczne paróweczki.

  • Soczyste, miękkie i aromatyczne kotlety z piersi kurczaka marynowane w marynacie słodko - ostrej, w chrupiącej panierce.

  • Pyszne, mięciutkie i aromatyczne udka z kurczaka duszone z cebulą i sosem sojowym.

  • Kotlet podany po staropolsku.

  • Smaczne, aromatyczne jajka na śniadanie wielkanocne.

Artykuły na temat: marynaty z ryb surowych
  • Łosoś świątecznie

    Może w tym roku warto coś zmienić i wprowadzić do świątecznego menu łososia? To jedna z najzdrowszych ryb, którą możesz podawać na wiele sposobów. Na bożonarodzeniowy lunch spróbuj wędzonego łososia(...). Wymieszaj pół szklanki octu balsamicznego z odrobiną soli, dodaj do tego trochę oliwy z oliwek i ucieraj aż do uzyskania jedwabistej konsystencji. Do marynaty dodaj warzywa, łososia i odstaw do...

  • Chcemy, by nasze potrawy były wyśmienite i długo zachowywały swój smak. Marynowanie jako sposób przedłużania trwałości produktów spożywczych znowu staje się popularne. Wypróbuj nasze niecodzienne przepisy na marynowane owoce, warzywa, grzyby, ryby, orzechy, zioła i jajka. Produkty te konserwujemy w oleju, occie, cukrze, soli i alkoholu. Podpowiemy Ci, jak zrobić pesto nie tylko pomidorowe, lecz także makowe, borowikowe i z pestek dyni. Nauczymy Cię, jak zamarynować kapary i ślimaki....

  • Udany połów

    ...chrupiącą bursztynową skórkę. Podawaj gorące z sałatką z ogórków i cząstkami cytryny. Kanapki z paluszkami rybnymi i miętowym groszkiem (na 8 porcji) Czas przygotowania: 30 minut Poziom(...) miseczki wsyp mąkę. Do drugiej wlej mleko, roztrzep je z jajkami. Pokrój filety rybne na kawałki 2x6 cm. Rozgrzej olej na dużej patelni. Maczaj ryby kolejno w mące, jajkach i okruchach chleba z polentą...

  • Weekend bez grilla? Wielu Polaków nie wyobraża sobie takiego scenariusza. Ale jak przygotować mięso, aby było delikatne i soczyste? Sekret tkwi w odpowiedniej marynacie. Fot. 123Rf/Picsel Grillowane mięso dzięki marynatom staje się bardziej kruche, aromatyczne, delikatniejsze. Oto kilka składników, które warto dodać do marynaty, aby twoje dania zaskoczyły smakiem wszystkich gości. 1. Papaja Liście i skórka tego egzotycznego owocu działają cuda. Obłożone nimi mięso skruszeje i zyska więcej...

  • Trwa sezon na najmniej kaloryczne warzywa

    ...wędzonych ryb, wędlin, serów tartych, surowych warzyw. Dobrze smakuje z grillowanym mięsem, można ją jeść przez całe lato bez wahania. Coraz popularniejsza na naszym stole jest cukinia, należąca do(...) o każdej porze dnia z różnymi dipami, przyrządzonymi z jogurtu i świeżych ziół. Ogórek to oczywiście doskonały surowiec na marynaty, idealne do sałatek czy kanapek. Mało kalorycznym warzywem jest...

  • Boże Narodzenie to czas, kiedy zjadamy zdecydowanie najwięcej ryb. Warto jednak zwrócić uwagę na to, jakie ryby serwujemy bliskim, gdyż niektóre z nich mogą niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie. Ta wiedza z pewnością przyda wam się nie tylko w święta. Mogłoby się wydawać, że ryby to jeden z najzdrowszych posiłków, jaki można zaserwować naszym bliskim. W końcu znajdziemy w nich bogactwo substancji odżywczych oraz mikroelementów, które doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu. Co...

  • Niezastąpiona przy wrzodach

    .... W twoim menu nie może zabraknąć chudego nabiału, mięsa i ryb. Zawarte w nich białko wspomaga regenerację śluzówki przewodu pokarmowego. Unikaj dań pikantnych, ostro przyprawionych, smażonych i pieczonych z dodatkiem tłuszczu; napojów gazowanych, niektórych surowych warzyw (np. kapustnych, cebuli, czosnku i pora oraz surowych ogórków i papryki), a także pieczywa pełnoziarnistego i razowego na zakwasie...

  • Ryby coraz częściej goszczą na stołach Polaków. Warto jednak zadbać, aby w parze z ilością szła również jakość. Oto pięć gatunków ryb, których lepiej nie serwować bliskim. Fot. 123RF/Picsel Mogłoby się wydawać, że ryby to jeden z najzdrowszych posiłków, jaki można zaserwować naszym bliskim. W końcu znajdziemy w nich bogactwo substancji odżywczych oraz mikroelementów, które doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu. Co więcej, specjaliści do spraw żywienia polecają zjadanie ryb ze...

  • Wiosna na talerzu

    ...1. Wszystkie składniki marynaty zagotuj. Gdy wystygną, przełóż do nich rybę i odstaw na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie pokrój tuńczyka na cienkie plastry. 2. Wszystkie składniki dressingu wymieszaj...

  • Czy wiedzieliście, że niecała puszka sardynek ma więcej wapnia niż szklanka mleka? Czego jeszcze o nich nie wiemy? Wydawałoby się, że już wszystko o rybach wiemy. Mają one jednak swoje sekrety. / 123rf.com 1. Najlepiej rozmrażać ryby w mleku Dzięki rozmrażaniu ryb w mleku zamiast w wodzie, pozbędziemy się nieprzyjemnego „smaku mrożonki". Ten trik sprawi, że ryba będzie smakować jak świeża! 2. Ryby można marynować tylko w lodówce Ryby pozostawiane w marynacie na dłużej źle znoszą temperaturę...