• Informacje na temat:

    marynaty do wędzenia mięsa

Przepisy na temat: marynaty do wędzenia mięsa
  • Pyszne szaszłyki - przysłała Kasia

    Przygotowanie: Mięso pokroić w płaskie, małe kwadraty i włożyć do marynaty na 12 godz. Po upływie czasu mięso odsączyć z marynaty i przyprawić Vegetą, papryką i pieprzem. Ogórki pokroić w plasterki, paprykę pokroić jak schab, boczek w plasterki. Cebulę pokroić w talarki i sparzyć.Tak przygotowane produkty nabijamy na patyczki na przemian: mięso, papryka, boczek, cebula, ogórek. Gotowe szaszłyki...

  • Pierś indycza z grilla

    ...i zmiażdżony czosnek, przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do grilla. Do marynaty wrzucamy mięso, mieszamy, by marynata dokładnie pokryła kawałki indyka, odstawiamy w chłodne miejsce na dwie godziny. Cebule obieramy i drobno siekamy, lekko przesmażamy, dodajemy umyte i pokrojone pieczarki i całość smażymy. Na każdym płacie mięsa układamy nieco farszu, posypujemy pietruszką, zwijamy...

  • Aromatyczne kuleczki

    ...w paseczki (nie wylewaj oliwy po pomidorach - to znakomita baza do przygotowania sosu lub marynaty. Cebulkę obierz i drobno posiekaj.  4. Cieciorkę wymieszaj z pokrojonymi pomidorami i z cebulką. Zalej...

  • Szybkie dania jednogarnkowe

    ...w plasterki, a pomidory na średnie kawałki.  3. Mięso wymieszaj z octem winnym. Po 5 min wyjmij z marynaty (marynatę zachowaj!). Mięso obsmaż na oleju (w dość dużym rondlu) przez 2 min. Dorzuć do...

  • Pieczone skrzydełka na 4 sposoby

    .... Keczup przelej do miseczki. Dodaj olej. Wrzuć chili. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli wolisz mniej pikantne smaki, do marynaty zamiast chili dodaj 1−2 posiekane ząbki czosnku i trochę słodkiej...

  • Smaczny przepis na hiszpański wieczór

    ...samodzielnie przygotowane marynaty. Dodając zioła, miód, imbir czy sok z cytryny, w kilka minut możemy stworzyć oryginalne dania. Wspólne marynowanie oliwek Atrakcją wieczoru w hiszpańskim stylu może być wspólne przygotowywanie przekąsek. Stworzenie marynaty do oliwek jest bardzo proste i nawet osoby, które w kuchni nie czują się zbyt pewnie, poradzą sobie z tym zadaniem. Wystarczy otworzyć...

  • Szaszłyki

    Po gruzińsku z duszonymi warzywami Składniki na 4 porcje: 300 g mięsa wieprzowego od szynki; 300 g udźca jagnięcego; sól i pieprz; 200 g słoniny; 2 papryki; 5 cebulek; 2 ząbki czosnku; olej; 2 łyżki(...) mięsa odstawiamy na 3 godziny do lodówki. 3. Pozostałą cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Pomidory, drugą paprykę i obrany bakłażan kroimy na małe kawałki. Łyżkę oleju rozgrzewamy na patelni i dusimy...

  • Pollo alla cacciatora (kurczak po myśliwsku)

    ...i przygotowane składniki zmieszać, doprawić pieprzem i wylać na kurczaka. Odstawić na co najmniej 2 godziny. Następnie wyjąć części kurczaka, osączyć, usunąć z mięsa pozostałą cebulę, czosnek i zioła, marynatę(...) i obsmażyć na tłuszczu. Posolić. Dodać cebulę z czosnkiem i ziołami i grzyby, przesmażyć. Wlać 100 ml marynaty i pomidory z puszki. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać oliwki. Wstawić do nagrzanego do...

Artykuły na temat: marynaty do wędzenia mięsa
  • I co z tym mięsem?

    ...podczas wędzenia. Dlatego jeśli lubisz kiełbasę czy szynkę, zjadaj nie więcej niż 150 g w tygodniu (plasterek to ok. 10 g). Czy sposób przyrządzania mięsa ma znaczenie? Tak. Im wyższa temperatura(...)Skąd wiemy, że jedzenie mięsa nie służy zdrowiu? Dowodzą tego badania epidemiologiczne dotyczące związku między występowaniem nowotworów a dietą mięsną. Kilkaset z nich przeanalizowali eksperci...

  • Zasady zdrowego grillowania

    ...zamarynowanych potraw. Mają w sobie dużo soli, aromatów i sztucznych dodatków, np. glutaminian sodu, oraz peklujących substancji. Przygotuj marynaty. Jeśli chcesz skrócić czas obróbki mięsa, dzień wcześniej(...) oraz warzywa i owoce. Zdrowsze są te mięsa, które zawierają mniejszą ilość tłuszczu. W tłuszczach i białkach poddanych działaniu temperatury powyżej 200 st. C powstają substancje rakotwórcze,  tzw. WWA...

  • Trwa sezon na najmniej kaloryczne warzywa

    ...o każdej porze dnia z różnymi dipami, przyrządzonymi z jogurtu i świeżych ziół. Ogórek to oczywiście doskonały surowiec na marynaty, idealne do sałatek czy kanapek. Mało kalorycznym warzywem jest(...) wegetariańskie sałatki z mozzarellą i sosem winegret. Dobrze będzie pasować do mięsa lub ryby z grilla. (PAP Life)

  • Mistrzostwo grillowania

    ...powinny być twarde, żeby dobrze się grillowały i nie rozpadły. Mięso czerwone musi być naprawdę czerwone, o głębokiej i intensywnej barwie. Przy zakupie owoców morza i mięsa warto jest ufać swoim instynktom. Marynowanie i pieczenie to najważniejszy etap, więc trzeba się dobrze przygotować! Sposobów na marynaty jest wiele, ale zawsze trzeba pamiętać o tym, by mięso miało czas w niej poleżeć...

  • Rewelacyjne rumowe żeberka

    ...worcestershire 3 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka musztardy Dijon ½ łyżeczki suszonych płatków chili 50 g miękkiego ciemnego brązowego cukru W misce wymieszaj wszystkie składniki suchej marynaty(...) całą noc).   Przed pieczeniem wyjmij żeberka z lodówki, otrzep z nadmiaru suchej marynaty i zostaw na wierzchu, żeby osiągnęły temperaturę pokojową. W tym czasie przygotuj grill na technikę pół na...

  • Wielka majówka

    ...i starannie wymieszaj, aby wszystkie kawałki mięsa były nią pokryte. Przykryj i odstaw do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Z papryk usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz i pokrój w kostkę. Cebule(...) i smarując resztą marynaty. Sałatka z kurczakiem Składniki na 4-5 porcji: 1 opakowanie rukoli, 20 dag grillowanej lub gotowanej piersi z kurczaka, 1 pomarańcza, 1 mała cebula, 1-2 łyżki oliwy, sól...

  • Dnę pokonasz dietą

    ...u osób źle odżywiających się, które jedzą za dużo mięsa, wędlin, ryb. Produkty zwierzęce (mięso i ryby) mają bardzo dużo puryn, które są przekształcane w kwas moczowy. Oprócz farmakoterapii, konieczna(...), szpinak), grzybów, kakao, kawy, mocnej herbaty i czekolady. Niewskazane są: sosy, wywary mięsne i grzybowe, golonka, marynaty, ostre przyprawy, pieprz i musztarda i wszelkie napoje alkoholowe. Cytrusy Są...

  • Gęsina na św. Marcina

    ...wywaru z gotowania mięsa. Podlać mięso w brytfance. Posypać natką i skórką z pomarańczy. Piec dalej jeszcze 15 minut. Potrawka z piersi na miodzie Składniki na 4 porcje: 60 dag piersi z gęsi, 100(...) i pieprzem. Pokrojone mięso włożyć do marynaty i odstawić na co najmniej 2 godziny w chłodne miejsce. Zamarynowane mięso przełożyć do rondelka, podlać ok. 150 ml wody i dusić na wolnym ogniu przez około 15

  • Dania z wołowiny

    ...włókien. Ziarna jałowca utłuc w moździerzu. Utłuczony jałowiec przełożyć do miski. Wlać ocet winny, olej i wódkę. Dokładnie wymieszać. Do marynaty włożyć steki wołowe i dokładnie je marynatą oblać. Miskę(...) gniazda nasienne, a strąki pokroić w mniejsze kawałki. Steki wyjąć z marynaty. Kłaść na rozgrzanym grillu (np. elektrycznym) i piec po ok. 6 minut z każdej strony (od czasu do czasu smarować je...

  • A na talerzu maj

    ...łyżeczki ostrej papryki, 3 drobno posiekane ząbki czosnku, sól i świeżo mielony pieprz Wymieszaj w misce wszystkie składniki marynaty, zalej nią kotlety, przykryj, odstaw na noc do lodówki. Następnego dnia(...) patelni rozgrzej łyżkę masła, wrzuć szparagi i smaż 2-3 minuty. Mięso wyjmij z marynaty, lekko osącz na papierze kuchennym, usmaż na rozgrzanej patelni grillowej. Na każdy talerz połóż po 3 szparagi...