• Informacje na temat:

    marynata z sokiem pomaranczowym

Przepisy na temat: marynata z sokiem pomaranczowym
  • Pomarańczowe rumiane kawałeczki

    Dzięki marynacie, mięso będzie smakować wyśmienicie!

  • Kurczak w ostrej marynacie

    ...herbaty. Czosnek przeciśnij przez praskę. Chili rozetnij, usuń pestki, strączek opłucz, potnij w cienkie paseczki. Olej wymieszaj z sokiem pomarańczowym. Dodaj imbir, czosnek i chili. Wsyp curry, lubczyk...

  • Sałatka z kurczaka z dressingiem pomarańczowym

    Składniki: Marynata łyżka musztardy, łyżka soku z limonki, łyżka miodu, łyżka oleju rzepakowego lub oliwy. Dressing 3 łyżki soku ze świeżej pomarańczy, łyżka listków mięty, łyżka listków melisy, łyżka listków bazylii, łyżka łagodnego miodu płynnego. 150 g fileta z piersi kurczaka, 2 plastry melona, miks sałat z ruccolą, 10 pomidorków koktajlowych...

  • Kurczak pomarańczowy

    Składniki na 4 porcje: - 2 małe kurczaki, - 2 łyżki oliwy z oliwek, - sok z 1 cytryny, - sok z 1 pomarańczy, - 4 łyżki miodu, - 1 łyżka keczupu, - 2 łyżki dżemu pomarańczowego, - suszona lawenda, sól. Przygotowanie: • Kurczaki myjemy, sprawiamy, rozcinamy na połowy. W misce mieszamy miotełką lub widelcem oliwę z cytryną i sokiem pomarańczowym, ciekłym miodem, dżemem...

  • Udka na posłaniu z warzyw

    Sekretem ich wyjątkowego smaku jest marynata, w której łączą się aromaty cytrusów, ziół i przypraw.

  • Steki z indyka

    Z sosem pomarańczowym.

  • Glazurowane ananasy

    Zamarynowany wcześniej ananas nabierze wyjątkowego smaku, natomiast miód stworzy delikatną, chrupiącą powłokę wokół owocu.

  • Glazurowana szynka z nogą

    ...w brytfannie i wstaw do piekarnika. Piecz mięso 60 minut, od czasu do czasu polewając wodą z sokiem.  5. Wyjmij szynkę z piekarnika i przykryj folią na 15 minut, aby doszła. Przełóż na półmisek...

  • Podudzia rozmarynowo-imbirowe

    ...3 min. Ostudź.  2. Umyj mięso. Wytnij duże kostki. Mięso natrzyj solą i skrop cytryną. Włóż do masła. Odstaw na 2 godziny. Marchewki wyszoruj pod bieżącą wodą i pokrój na talarki. Wymieszaj z sokiem(...) i groszek. Na warzywach rozłóż kawałki kurczaka.  4. Marynatę z mięsa wlej do słoiczka. Dodaj posiekany czosnek i z kozieradkę. Wstrząśnij i polej danie. Delikatnie podważ składniki, by marynata spłynęła...

Artykuły na temat: marynata z sokiem pomaranczowym
  • Paski w pomarańczowym sosie

    ...i 3 minuty podsmażamy paprykę. Zalewamy sokiem pomarańczowym, przykrywamy i dusimy, aż warzywa będą miękkie. 4. Na osobnej patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso w marynacie, aż się podrumieni. Przekładamy paprykę z sokiem i całość dusimy jeszcze 3-5 minut. Podajemy ciepłe z chlebem lub bagietką czosnkową. 

  • Śledź nadziewany masą pomarańczowo-orzechową z chili, otoczony chrupiącymi bakaliami oblanymi czekol

    Filet dokładnie umyć i włożyć do naczynia z wodą na 25 minut. W tym czasie przygotować nadzienie: połowę porcji orzechów włoskich, laskowych i nerkowca zmielić na pył i połączyć z otartą skórką z ¾ pomarańczy, sokiem z ½ pomarańczy i łyżką Retsiny. Papryczkę chili przepołowić, usunąć nasiona, a miąższ pokroić w bardzo drobną kostkę i niewielką ilość (łyżeczkę) dodać do nadzienia. Wszystko...

  • Młode ziemniaki z pieczonym kurczakiem

    Przygotowanie: Pomarańcze myjemy i osuszamy. Z dwóch ścieramy skórkę, a następnie przekrawamy na pół i wyciskamy sok. Dodajemy 4 łyżki oliwy z oliwek,...

  • Placki z owocami

    Przygotowanie: Jajka umyć, oddzielić białka od żółtek. Żółtka zmiksować z cukrem, solą i mlekiem. Dodać mąkę, wymieszać, odstawić na 15 minut. Truskawki umyć, oczyścić, pokroić na połówki. Miętę opłukać, osuszyć, posiekać (kilka listków zostawić do dekoracji). Wymieszać z miodem, sokiem pomarańczowym i cukrem waniliowym. Tą marynatą polać truskawki. Białka ubić na sztywno, połączyć z ciastem...

  • Skrzydełka w sosie barbeque

    Przygotowanie: Skrzydełka krótko płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem przecinamy skórę na środku i wyłamujemy stawy. Obgotowujemy...

  • Glazurowane steki, kotlety i skrzydełka

    1. Natkę pietruszki posiekaj. Wymieszaj musztardę z piwem i 3 łyżkami oleju. Dodaj 1 łyżkę natki i po 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu i słodkiej papryki....

  • Szaszłyki z kaczką i figami

    Poleca Ben Tish!

  • Czas na piknik!

    Letnie miesiące sprzyjają posiłkom na świeżym powietrzu.

  • Kiełki pełne witamin

    ..., sól. Awokado przekrój wzdłuż na pół, pozbądź się pestki. Marchewki zetrzyj na tarce o małych oczkach. Skrop sokiem z limonki, dodaj kilka kropel oliwy, dopraw solą i pieprzem. Wypełnij marchewką...

  • Czy bać się dodatków do żywności?

    Substancje te mają za zadanie poprawiać smak pokarmów (tak działa np. glutaminian sodu) i ich wygląd (to rola barwników). Konserwanty przedłużają trwałość produktów. W niektórych napojach bezalkoholowych, marynatach rybnych, majonezach i gotowych sosach jest benzoesan sodu (E 211). Przeciwdziała on psuciu się żywności. Podobnie działa sól peklująca (azotyn sodu lub potasu o symbolach E 249