• Informacje na temat:

    marynata papryka oliwa miód

Przepisy na temat: marynata papryka oliwa miód
  • Sałatka z marynowanego bakłażana z fetą i agrestem

    ..., wkładamy do głębokiego naczynia. Posiekane orzechy prażymy na suchej patelni. Siekamy obrany czosnek. W misce mieszamy: espresso, czosnek, sos sojowy, miód, wędzoną paprykę, 2 łyżki oliwy z oliwek i olej...

  • 5 marynat do dań z grilla

    Marynata ziołowa Składniki: - 1 czerwona cebula, - 2 gałązki rozmarynu, - 1 gałązka oregano, - 2 gałązki tymianku, - ząbek czosnku, - 6 ziaren pieprzu, - 100 ml oliwy z oliwek, - 100 ml(...) Ostra marynata pomidorowa Składniki: - papryczka chili, - 5 łyżek octu balsamicznego, - 2-3 przecieru pomidorowego, - 2 łyżeczki syropu klonowego, - pół łyżeczki słodkiej papryki, - 5 łyżek...

  • Pieczone mięso z fasolką

    Mięso będzie smaczne, jeśli je zamarynujesz. Może to być marynata z warzywami.

  • Soczyste szpadki z orzechową nutą

    Sposób przygotowania 1. Marynata: orzeszki drobno posiekaj. Gruszkę umyj,obierz, wytnij gniazdo nasienne. Miąższ zmiksuj. Wymieszaj z olejem, gruszkami,...

  • Na słodko czy na ostro?

    Czy wiesz, że papryka zwiększa odporność organizmu? Masz więc dodatkowy powód, by wypróbować nowe przepisy Magdy Gessler z różnych stron świata!

  • Potrawy na cały tydzień

    Pyszne i sycące!

  • Pikantna kolacja

    Krewetki smażone z chili Sposób przygotowania: Przygotuj marynatę: połącz sos sojowy, miód, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir. Dodaj do niej dymkę, szczypior i czerwoną paprykę (wydrążoną) pokrojone na duże kawałki oraz papryczki peperoni, wydrążone, pozbawione nasion i pokrojone na w paski. Na suchej patelni podpraż nasiona sezamu. Surowe krewetki obierz...

  • Panierowane pałki paprykowe

    Sposób przygotowania 1. Podudzia umyj i osusz. Wymieszaj składniki marynaty. Możesz je lekko podgrzać, by miód się rozpuścił. Zimną marynatą polej mięso. Wymieszaj, by marynata pokryła całe podudzia. Odstaw w zimne miejsce na przynajmniej 2 godziny.  2. Papryki (najlepiej małe odmiany) umyj. Cebule obierz i pokrój na talarki. Pomidory, np. na gałązce, umyj. Czosnek obierz i pokrój na połówki...

  • Lekkie sałatki z kurczakiem

    ...- w grubsze ukośne plasterki. Liście sałaty porwij na mniejsze kawałki.  3. Przygotuj sos: oliwę, sos sojowy i ocet utrzyj. Domieszaj miód i odrobinę pieprzu. Kurczaka pokrój na kawałki. 4 Na talerzach ułóż...

  • Propozycje na smaczne śniadanie, obiad i kolację

    Potrzebujesz pomysłu na codzienne potrawy? Te przygotujesz z łatwością!

Artykuły na temat: marynata papryka oliwa miód
  • Pieczona pierś z kurczaka z warzywami

    Sposób przygotowania: 1. Przygotuj marynatę: rozgnieć w moździerzu nasiona kolendry i gorczycy. Dodaj oliwę, musztardę i syrop klonowy lub miód. Wsyp dużą szczyptę soli i pieprzu oraz dodaj obraną i drobno posiekaną szalotkę. Energicznie wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.  2. Piersi kurczaka umyj i osusz. Posmaruj marynatą.  3. Dno naczynia żaroodpornego wyłóż plastrami boczku. Na...

  • Soczyste żeberka

    Marynata do żeberek Przetrzymanie mięsa w aromatycznej marynacie poprawia jego smak, sprawia, że robi się ono kruche i soczyste, działa też na nie konserwująco. Składniki: cebula, 5 ząbków(...) i miód. Wsyp przyprawę do mięs i sosów. Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj i dodaj do marynaty. Całość dokładnie wymieszaj. Włóż żeberka i odstaw na noc do lodówki. Żeberka z tymiankiem Składniki...

  • Osłódź sobie jesień

    ..., 3 łyżki wody, oliwa z oliwek. Przygotowanie: Udka umyj i osusz. Włóż do miski. W tym czasie miód wymieszaj z sosem sojowym, papryką, solą, pieprzem, wodą i przeciśniętym czosnkiem. Marynatą zalej udka(...)Jaki miód wybrać? Miody mają różne kolory - od bardzo jasnych, kremowych i nieprzejrzystych, po złote i brązowe. Kolor miodu zależy od tego, z jakich roślin pochodzi nektar. Jaśniejsze miody...

  • Miodowe udka z kurczaka

    Sposób przygotowania: 1. Udka umyj i osusz. Włóż do miski. W tym czasie miód wymieszaj z sosem sojowym, papryką, solą, pieprzem, wodą i przeciśniętym czosnkiem.  2. Marynatą zalej udka i odstaw do lodówki na 2 godziny. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą z oliwek, przykryj folią i piecz w temperaturze 180° C przez 40 min.  Zobacz także:

  • Grillowane steki z warzywami

    Sposób przygotowania: 1. Umyj warzywa. Por przekrój wzdłuż na cztery części, a z przepołowionych papryk usuń nasiona.  2. Wymieszaj miód z syropem klonowym. Dodaj oliwę, sól, pieprz, sok z cytryny i tymianek. Posmaruj marynatą warzywa.  3. Na patelni grillowej rozpuść masło klarowane. Grilluj steki po dwie minuty z każdej strony. Odłóż na bok i posól. Następnie zgrilluj warzywa.  Zobacz...

  • Miodowe udka

    Przygotowanie: Udka umyj pod bieżącą wodą i dokładnie osusz. Włóż do miski. W tym czasie miód wymieszaj z sosem sojowym, papryką, solą, pieprzem, wodą i posiekanym czosnkiem. Marynatą zalej udka i odstaw do lodówki na 2 godziny. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą z oliwek, owiń folią i ułóż na ruszcie. Grilluj około 40 min, aż mięso będzie miękkie. Zobacz także:

  • Miodowe udka

    Pałki umyj i dokładnie osusz. Włóż do miski. W tym czasie miód wymieszaj z sosem sojowym, papryką, solą, pieprzem, wodą i posiekanym czosnkiem. Marynatą zalej udka i odstaw do lodówki na 2 godziny. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą z oliwek, owiń folią i ułóż na ruszcie. Grilluj około 40 minut, aż mięso będzie miękkie.

  • Wielka majówka

    ...kubeczka wsyp mieloną paprykę, pieprz kajeński, zioła prowansalskie, dodaj miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy oraz olej, wy-mieszaj. Do miski włóż kawałki kurczaka, zalej marynatą(...), 4 łyżki octu winnego, 2 łyżeczki sosu sojowego, 4-5 ząbków czosnku, 1/2 szklanki oleju, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki. Do miseczki wlej olej, ocet winny oraz sos sojowy. Dodaj musztardę, miód...

  • Zaskakujące odsłony znanych smaków

    Choć znane od dawna potrawy i napoje zawsze łechcą nasze podniebienia, w końcu przychodzi czas, gdy mamy ochotę na odrobinę urozmaicenia. W jaki sposób dodać trochę magii do codziennych smaków?

  • Jesień, chce się jeść!

    Piernik: miód wlej do rondelka i postaw na małym ogniu. Dodaj cukier, cynamon, goździki, ziele angielskie i masło, wymieszaj. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia i przelej do dużej miski. Miksuj miód z cukrem i przyprawami ok. 5 minut. Kawę i sodę rozpuść w 2 łyżkach ciepłej wody, dolej do miodu. Wbij jajka, stopniowo wsypuj oba rodzaje mąki. Zmiksuj. Utarte ciasto powinno być...