• Informacje na temat:

    marynata miesa

Przepisy na temat: marynata miesa
  • Marynata z chilli

    Idealna do cięższych mięs, jak np.: karkówka, żeberka.

  • Marynata do warzyw

    Jak się okazuje, marynaty nie są zarezerwowane tylko dla mięs. Warzywa, które spędzą kilka godzin w mieszance przypraw również nabiorą wyjątkowego smaku. Marynować możemy dowolne warzywa: bataty, pietruszkę, marchew, paprykę itp.

  • Schabowe w ziołowej marynacie

    Soczyste mięso w ziołowej odsłonie

  • Mięsa z nutką alkoholu

    Kruche, soczyste i kuszące aromatem przypraw oraz dodatków mięsa to prawdziwa gratka dla smakoszy. Bitki, żeberka, schabowe, a może udka? Tutaj każdy znajdzie coś dla siebie. Przedstawiamy cztery sprawdzone przepisy na mięsa z nutką alkoholu.

  • Marynata do drobiu

    Mięso drobiowe charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu. Jest więc doskonałe dla osób chcących zadbać o sylwetkę. W porównaniu z innymi mięsami jest delikatne i posiada większą wartość odżywczą.

  • Pieczeń w winnej marynacie

    Sposób przygotowania 1. Marynata: warzywa obierz i umyj. Pokrój na kawałki. Wino wymieszaj z 100 ml wody. Dodaj pieprz, wlej olej, wrzuć pokrojone warzywa, umyty tymianek, listki laurowe i gorczycę. Powoli zagotuj. Gotuj pod przykryciem, na malutkim ogniu, przez 8-10 minut. Odstaw do całkowitego ostudzenia.  2. Mięso: schab umyj i osusz. Natrzyj go solą i świeżo mielonym pieprzem. Odstaw na...

  • Marynata do wieprzowiny

    W moździerzu utłucz goździki, ziele angielskie i sól.

  • Marynata do wołowiny

    Wołowina charakteryzuje się dużą ilością białka, które przez człowieka jest dobrze przyswajalne. Dodatkowo zawiera wiele witamin z grupy B oraz jest bogata w składniki mineralne, takie jak żelazo i cynk.

  • Marynata do jasnego drobiu

    Aby drób smakował jeszcze lepiej, wcześniej go zamarynuj. Szef kuchni Adam Chrząstowski zdradza swój przepis.

  • Pożywne steki w cytrusowej marynacie

    Steki oczyść i osusz na papierowym ręczniku.

Artykuły na temat: marynata miesa
  • Schab w marynacie mlecznej

    Krucha, o wyrazistym smaku. Podawana z aksamitnym sosem. Będzie przebojem niedzielnego obiadu.

  • Marynowanie to doskonały sposób na przygotowanie soczystych i aromatycznych mięs. Jednak czy wiedzieliście, że dodanie do nich jednego składnika może uchronić was przed poważnymi chorobami? Fot. 123RF/Picsel Już niedługo sezon grillowy rozpocznie się na dobre. Prawdopodobnie większość z was, mimo niesprzyjającej aury, zdążyła już odkurzyć ruszty i zjeść pierwszą w tym sezonie, grillowaną kiełbaskę. Z pewnością też nie raz natknęliście się na informacje dotyczące szkodliwości potraw z rożna....

  • Grillowana pierś z kurczaka w aromatycznej marynacie

    Szukasz pomysłu na lekki obiad? Grillowana pierś z kurczaka to zawsze dobry pomysł!

  • Weekend bez grilla? Wielu Polaków nie wyobraża sobie takiego scenariusza. Ale jak przygotować mięso, aby było delikatne i soczyste? Sekret tkwi w odpowiedniej marynacie. Fot. 123Rf/Picsel Grillowane mięso dzięki marynatom staje się bardziej kruche, aromatyczne, delikatniejsze. Oto kilka składników, które warto dodać do marynaty, aby twoje dania zaskoczyły smakiem wszystkich gości. 1. Papaja Liście i skórka tego egzotycznego owocu działają cuda. Obłożone nimi mięso skruszeje i zyska więcej...

  • Stek po irlandzku w kawowej marynacie

    1. Suszone pomidory przełóż na sitko i osącz z zalewy. Potem je posiekaj i wymieszaj ze szczyptą chili, skórką otartą z cytryny i miękkim masłem. Przypraw...

  • Umiejętne łączenie składników sprawia, że dania są nie tylko smaczniejsze, ale również zdrowsze. Wbrew pozorom, nie potrzebujecie do tego encyklopedycznej wiedzy. Fot. 123RF/PicselKażdy kucharz-amator powinien zapamiętać kilka sprawdzonych połączeń smakowych, dzięki którym przygotujecie wyjątkowo apetyczne posiłki. To właśnie dzięki nim za każdym razem zaserwujecie bliskim dania, które są nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne. Wieprzowina zdrowsza niż myślisz Często mówi się, że wieprzowina...

  • Mięso z truskawkami karmelizowanymi

    Z truskawkami możesz przyrządzić wytrawne dania na obiad lub kolację. Zobacz, z czym najlepiej je łączyć i podawać.

  • Zgodnie z tradycją, wigilijną wieczerzę spożywamy postną, jednak już drugiego dnia świąt na naszych stołach zaczynają królować różnego rodzaju szynki i pieczenie. Jeśli macie tylko chwilkę czasu, warto przygotować je samodzielnie. Nasi użytkownicy jak zwykle służą przepisami. Fot. 123RF/Picsel Wędliny, choć wyglądają zachęcająco w sklepach, po kilku dniach spędzonych w lodówce tracą aromat i świeżość... Dlaczego więc nie pokusić się o przygotowanie ich samodzielnie, za trudne? Nic bardziej...

  • Uda i filety w imbirowej marynacie

    Przygotowanie: Imbir obierz, drobno posiekaj. Czosnek obierz, drobno posiekaj. Papryczkę chili rozetnij, usuń pestki, strączek opłucz, pokrój w kosteczkę....

  • Masz piękny kawałek mięsa i planujesz wyjątkowe danie, ale obawiasz się, że będzie twardy albo suchy? Są na to sposoby. Zobacz dziesięć tricków, które pomogą w uzyskaniu idealnego mięsa, które zachwyci wszystkich gości. Fot. 123RF/PICSEL 1. Papaja Liście i skórka tego egzotycznego owocu działają cuda. Obłożone nimi mięso skruszeje i zyska więcej aromatu. Ziarna można wykorzystać do sosu jako zamiennik zielonego pieprzu, a miąższ do zrobienia sycącego smoothie lub sałatki. 2. Kiwi Kolejny...

Zdjęcia na temat: marynata miesa
Wideo na temat: marynata miesa
  • Polędwica wołowa w pomarańczowo-imbirowej marynacie

    Jan Kuroń przedstawił przepis na delikatną polędwicę wołową w pomarańczowo-imbirowej marynacie. Kucharz podał mięso ze świeżą, wiosenną sałatką. (Źrodło: TVP/ x-news)

  • Jak znaleźć składniki do marynaty w naturze?

    Jan Kuroń pokazał w "Dzień Dobry Wakacje", jak urozmaicić potrawy przygotowane na grillu. Kucharz opowiedział, jak zrobić pyszną marynatę z pokrzywy do mięsa. Jaki dressing zaproponował do wieprzowiny? (Dzień Dobry TVN)

  • Robert Makłowicz zdradza tajemnice idealnego grillowania

    Robert Makłowicz zdradził tajemnice idealnego grillowania. - Marynaty są okropne i zmieniają smak tego, co chcemy zjeść, a przecież rzeczy powinny smakować tym, czym są. Jaki jest sens nurzać coś przez wiele godzin albo dni w marynacie? Ryba i mięso są same w sobie dobre - powiedział kucharz. A co myśli o kupowaniu gotowych mięs, przygotowanych na grilla? - Abstrakcja. To jest droga do samobójstwa, bo nie dość, że niedobre, to jeszcze szkodliwe - dodał.