• Informacje na temat:

    marynata do wędzenia mięsa

Przepisy na temat: marynata do wędzenia mięsa
  • Udka w ziołowej marynacie

    Sposób na aromatycznego kurczaka

  • Własnego pomysłu, smaczna i aromatyczna. Starcza na 6-8 porcji mięsa.

  • Grillowana pierś z indyka

    Delikatne i kruche mięso. Z dodatkiem szparagów smakuje wyśmienicie!

  • Przepis na smaczną, wyrazistą i bardzo aromatyczną marynatę, która świetnie pasuje do różnego rodzaju mięs m.in. polędwicy czy schabu, ale dobrze sprawdzi się także do ryb np. łososia.

  • Pyszne sałatki ziemniaczane!

    Znakomite jako dodatek do mięs i wędlin albo jako samodzielne danie.

  • Polędwice (ze schabu) lub balerony ( z karkówki) przed wędzeniem trzeba zesznurować żeby się nie rozpadły i były zwięzłe. Taki sam manewr stosuje przy sznurowaniu np. rolady z boczku lub indyka przed pieczeniem.

  • Stir-fry z kurczaka

    Stir- fry to azjatycka technika smażenia składników w wysokiej temperaturze, ale przez krótki czas (zaledwie kilka minut). Istotą tej techniki są cienko pokrojone produkty – mięso, warzywa lub owoce.

  • Jako, iż sezon grillowy w rozkwicie przedstawiam moją ulubioną marynatę do karczku - dzięki niej mięso jest kruche, soczyste i aromatyczne

  • Fit grill – jak urządzić, żeby wszystkim smakowało?

    ...pierwsze – pilnuj czasu grillowania. Jeżeli grillujemy mięsa i warzywa za długo, zaczynają się zwęglać, czyli powstaje na nich nieatrakcyjna i niesmaczna czarna skórka. Zbyt długie grillowanie owoców i ryb(...) obtaczanych w przyprawach z zawartością sztucznych składników) – chociaż mają intensywny smak i aromat, o wiele zdrowsza będzie Twoja domowa marynata ze świeżymi ziołami i oliwą. Co przygotować na...

  • Łatwa, pyszna, polecam

Artykuły na temat: marynata do wędzenia mięsa
  • ​Trio z mięsa

    Składniki (dla 2 osób) 300 g karkówki wieprzowej 300 g cielęciny 200 g boczku wędzonego Ogórki konserwowe Chrzan tarty Kilka pomidorków Cherry Marynata do karkówki: 1 ząbek czosnku Oliwa z oliwek Musztarda rosyjska Prymat Tymianek Oregano Zioła prowansalskie Sól morska Pieprz czarny mielony Prymat Marynata do cielęciny: Oliwa z oliwek Kminek mielony Chilli...

  • Apetyt na mięso

    ...widzenia, wspomaga ochronę układu oddechowego i immunologicznego. Składnikiem tego mięsa jest także selen. Wzmacnia on odporność i chroni przed nowotworami. To prawda, że przygotowanie potraw na bazie(...) z winem dodaj do mięsa na 15 minut przed końcem duszenia. Miękkie mięso wyjmij, pokrój w skośne plastry. Sos spod mięsa wymieszaj z chlebem, duś kilka minut. Przetrzyj prze sito i dopraw. Tak...

  • Z etykiety: Aromat dymu wędzarnianego

    ...znajdują się m.in.: bukowo-bekonowy, szynki wędzonej, dymu zimnego wędzenia (przeznaczony do boczku i szynki surowej) lub grill flavour charakterystyczny dla mięsa grillowego oraz tłuszczu. Mogą(...)Aromat dymu wędzarnianego należy do grupy środków aromatyzujących, które mają na celu nadanie produktom zapachu dymu z wędzenia. Jak powstaje? Tworzy się w wyniku procesu zwanego frakcjonowaniem...

  • Dwa w jednym

    ..., a następnie pieczarki i szalotki, wrzuć wszystko do mięsa. Zalej bulionem. Dodaj czosnek, tymianek, liście laurowe, wino, koncentrat pomidorowy. Rozgrzej piekarnik do 150°C, wstaw garnek, przykryj go...

  • Czarna lista

    ...gazowanych, majonezach, konserwowych warzywach i owocach) E 211- benzoesan sodu (np. w syropach owocowych, wodach smakowych, keczupie, majonezie, marynatach, serach) E 249 - azotyny potasu (np. w wędlinach, mięsach wędzonych i marynowanych) E 252 - azotan potasu (np. w wędlinach, serach żółtych) E 951- aspartam (np. w produktach typu light, gumie do żucia, słodzikach, wodach smakowych)

  • Żeberka „palce lizać” z brzoskwiniowym sosem BBQ

    Przygotowanie: Usuń błonę z dolnej części żeberek, jeśli jest taka konieczność: użyj noża do obierania, by oddzielić warstwę skóry od kości i oderwij ją rękami. Dzięki temu sucha marynata zostanie lepiej wchłonięta i poprawi się konsystencja mięsa, które łatwiej odejdzie od kości. Wymieszaj cukier, musztardę, kmin, paprykę, sól, pieprz i chili w proszku, by zrobić suchą marynatę. Natrzyj...

  • Pięć powodów, dla których warto jeść makrelę

    Ta tłusta ryba zawiera wit. A, D i z grupy B oraz minerały: potas, fosfor, selen i magnez, a także duże ilości kwasów tłuszczowych. 100 g makreli (czyli zaledwie 3 łyżki rozdrobnionego mięsa) zapewnia ponadtrzykrotne dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3 oraz prawie 3/4 dziennego zapotrzebowania na kwasy omega-6. W dodatku makrela wędzona zawiera ich ponad dwa razy więcej, niż surowa...

  • Wielka majówka

    ...i starannie wymieszaj, aby wszystkie kawałki mięsa były nią pokryte. Przykryj i odstaw do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Z papryk usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz i pokrój w kostkę. Cebule(...). Mięso starannie umyj, osusz i pokrój w małą kostkę. Przełóż do miski z marynatą, dokładnie wymieszaj. Włóż do lodówki na min. 12 godzin. Kawałki mięsa nadziej na patyczki. Posmaruj olejem. Opiekaj na...

  • Rewelacyjne rumowe żeberka

    Łączny czas: 3 godziny plus marynowanie  Składniki: sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz 1,5 kg żeberek wieprzowych (od strony kręgosłupa), bez błony Sucha marynata: 5 łyżek syropu klonowego 2 łyżeczki pasty z wędzonej papryczki jalapeño 1 łyżka mielonego imbiru 1 łyżka sosu worcestershire 1½ łyżeczki słodkiej papryki 1½ łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka chińskiej...

  • Jak zaradzić jelitówce?

    ...ciężkostrawnych, wzdymających i podrażniających śluzówkę jelit: smażonego i wędzonego mięsa oraz ryb, konserw (nawet groszku czy kukurydzy w puszce) i marynat. Niewskazane są warzywa strączkowe (fasola, groch, bób...