• Informacje na temat:

    marynata do wędzenia mięs

Przepisy na temat: marynata do wędzenia mięs
  • Udka w ziołowej marynacie

    ...szałwii 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki sól pieprz Przygotowanie: 1. Mięso opłucz, osusz, włóż do miseczki. Podudzia posyp solą oraz pieprzem. Oliwę wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Wsyp wszystkie suszone zioła oraz ostrą paprykę. Marynatę dobrze wymieszaj. Polej nią podudzia kurczaka. Miseczkę z mięsem szczelnie przykryj folią. Włóż do lodówki na godzinę. 2. W tym...

  • Grillowana pierś z indyka

    Delikatne i kruche mięso. Z dodatkiem szparagów smakuje wyśmienicie!

  • Pyszne sałatki ziemniaczane!

    Znakomite jako dodatek do mięs i wędlin albo jako samodzielne danie.

  • Stir-fry z kurczaka

    Stir- fry to azjatycka technika smażenia składników w wysokiej temperaturze, ale przez krótki czas (zaledwie kilka minut). Istotą tej techniki są cienko pokrojone produkty – mięso, warzywa lub owoce.

  • Fit grill – jak urządzić, żeby wszystkim smakowało?

    W sezonie grillowym podniebienie jest kuszone przez karkówkę z rusztu, przypieczone kiełbasy, szaszłyki z kawałkami grillowanego karczku i wiele innych marynowanych mięs, które – choć są aromatyczne i smakowite – należą też do kalorycznych i wcale nie pomagają w utrzymaniu diety. Gdyby tak urządzić grilla w stylu fit i zjeść równie smacznie, ale zdrowo?

  • Pyszne szaszłyki - przysłała Kasia

    ...0,7 kg.schabu wieprzowego lub karkówki; słoiczek papryki marynowanej; 3 kiszone ogórki; 30 dkg wędzonego boczku; 6 szt. średnich cebul; na marynatę: woda (tyle, aby przykryła mięso); 2 łyżki oleju; 1 łyżka octu; zioła: oregano, tymianek, bazylia, majeranek...

  • Pierś indycza z grilla

    ...i zmiażdżony czosnek, przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do grilla. Do marynaty wrzucamy mięso, mieszamy, by marynata dokładnie pokryła kawałki indyka, odstawiamy w chłodne miejsce na dwie godziny. Cebule obieramy i drobno siekamy, lekko przesmażamy, dodajemy umyte i pokrojone pieczarki i całość smażymy. Na każdym płacie mięsa układamy nieco farszu, posypujemy pietruszką, zwijamy...

  • Polędwica z krążkami

    Sposób przygotowania 1. Marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę, czosnek i por posiekaj drobno. Mięso umyj, osusz i natrzyj pieprzem. Obłóż warzywami. Zalej czerwonym winem, wymieszanym z sosem Worcester, musztardą i sosem sojowym. Odstaw na 12 godzin do lodówki. Owiń plastrami wędzonego boczku. Na patelni rozgrzej olej i zrumień mięso.  2. Przełóż do brytfanny, podlej marynatą i piecz godzinę pod...

  • Przygotowanie Wszystkie rodzaje mięsa opłukać i pokroić w nieduże kostki, paprykę również, cebulę w grubsze plastry. Ponabijać mięso i warzywa na patyki. Szaszłyki ułożyć w brytfance, posolić(...) spryskać lub skropić obficie wodą (mięsko stanie się wtedy kruche i delikatne) oraz posypać posiekanym czosnkiem, można włożyć też listek laurowy. Brytfankę odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin...

  • Półmisek meksykański

    Sposób przygotowania 1. Papryczkę umyj, przetnij wzdłuż, usuń pestki. Zmiksuj lub bardzo drobno posiekaj, utrzyj z wędzoną papryką, kminkiem, cukrem i 3-4 łyżkami oleju. Wymieszaj z bułką. Mięso oczyść z błonek, umyj i osusz. Posmaruj marynatą, wstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny.  2. Mięso smaż pod przykryciem 20-25 minut. Gdy ostygnie, pokrój w plastry. Sok z cytryny, musztardę...

Artykuły na temat: marynata do wędzenia mięs
  • Nie tylko mięso. Pyszne dodatki do dań z grilla

    ...mięsie. Liczy się marynata, to ona odpowiada bowiem za smak całości kąsków z rusztu. Do zrobienia odpowiedniej zaprawy wystarczy olej z dodatkiem ziół i przypraw. Możesz smaki komponować samodzielnie(...) potrzebuje? To może zostać dostarczone przez tempeh czy tofu, które wbrew obiegowej opinii nie smakują jak płyta paździerzowa. Czym więc nakarmić osobę, która nie je mięsa lub je ogranicza? Spokojnie...

  • Weekend bez grilla? Wielu Polaków nie wyobraża sobie takiego scenariusza. Ale jak przygotować mięso, aby było delikatne i soczyste? Sekret tkwi w odpowiedniej marynacie. Fot. 123Rf/Picsel Grillowane mięso dzięki marynatom staje się bardziej kruche, aromatyczne, delikatniejsze. Oto kilka składników, które warto dodać do marynaty, aby twoje dania zaskoczyły smakiem wszystkich gości. 1. Papaja Liście i skórka tego egzotycznego owocu działają cuda. Obłożone nimi mięso skruszeje i zyska więcej...

  • ​Trio z mięsa

    Składniki (dla 2 osób) 300 g karkówki wieprzowej 300 g cielęciny 200 g boczku wędzonego Ogórki konserwowe Chrzan tarty Kilka pomidorków Cherry Marynata do karkówki: 1 ząbek czosnku Oliwa z oliwek Musztarda rosyjska Prymat Tymianek Oregano Zioła prowansalskie Sól morska Pieprz czarny mielony Prymat Marynata do cielęciny: Oliwa z oliwek Kminek mielony Chilli...

  • Marynowanie to doskonały sposób na przygotowanie soczystych i aromatycznych mięs. Jednak czy wiedzieliście, że dodanie do nich jednego składnika może uchronić was przed poważnymi chorobami? Fot. 123RF/Picsel Już niedługo sezon grillowy rozpocznie się na dobre. Prawdopodobnie większość z was, mimo niesprzyjającej aury, zdążyła już odkurzyć ruszty i zjeść pierwszą w tym sezonie, grillowaną kiełbaskę. Z pewnością też nie raz natknęliście się na informacje dotyczące szkodliwości potraw z rożna....

  • Apetyt na mięso

    Mięso wołowe jest chudsze niż wieprzowina i w przeciwieństwie do drobiu bardzo aromatyczne. Zawiera również ważne dla organizmu mikroelementy, takie jak żelazo, fosfor, magnez, potas i cynk, witaminę(...) widzenia, wspomaga ochronę układu oddechowego i immunologicznego. Składnikiem tego mięsa jest także selen. Wzmacnia on odporność i chroni przed nowotworami. To prawda, że przygotowanie potraw na bazie...

  • Jest coś bardzo romantycznego i urzekającego w smaku zrazów czy bitek, które kojarzą się z dzieciństwem - pieczołowicie i z miłością przygotowywanych przez mamę lub babcię. Jak odtworzyć ten cudowny smak? Poradnik przygotował Marco Pierre White, ambasadora Bulionetki do duszonych dań Knorr. Fot. materiały prasowe Najważniejsze to zakupić dobrą sztukę mięsa u sprawdzonego rzeźnika. Takie mięso moim zdaniem jest najlepsze i najsmaczniejsze, jeśli tylko przyrządzisz je umiejętnie. Z sentymentem...

  • Z etykiety: Aromat dymu wędzarnianego

    ...znajdują się m.in.: bukowo-bekonowy, szynki wędzonej, dymu zimnego wędzenia (przeznaczony do boczku i szynki surowej) lub grill flavour charakterystyczny dla mięsa grillowego oraz tłuszczu. Mogą(...)Aromat dymu wędzarnianego należy do grupy środków aromatyzujących, które mają na celu nadanie produktom zapachu dymu z wędzenia. Jak powstaje? Tworzy się w wyniku procesu zwanego frakcjonowaniem...

  • Zgodnie z tradycją, wigilijną wieczerzę spożywamy postną, jednak już drugiego dnia świąt na naszych stołach zaczynają królować różnego rodzaju szynki i pieczenie. Jeśli macie tylko chwilkę czasu, warto przygotować je samodzielnie. Nasi użytkownicy jak zwykle służą przepisami. Fot. 123RF/Picsel Wędliny, choć wyglądają zachęcająco w sklepach, po kilku dniach spędzonych w lodówce tracą aromat i świeżość... Dlaczego więc nie pokusić się o przygotowanie ich samodzielnie, za trudne? Nic bardziej...

  • Dwa w jednym

    Co jest na antypodach fast foodu? Jednogarnkowce. Przyrządza się je łatwo, ale żeby osiągnąć kulinarny sukces, potrzebny jest czas. Dużo czasu. Warzone powoli w tym samym garze doprawione ziołami mięso i jarzyny zyskują bogactwo smaku, którego nie osiągnie się w żaden inny sposób. Pyszne i sycące potrawy jednogarnkowe zastąpią obiad z dwóch dań, więc karm się nimi, gdy chłodno.

  • Umiejętne łączenie składników sprawia, że dania są nie tylko smaczniejsze, ale również zdrowsze. Wbrew pozorom, nie potrzebujecie do tego encyklopedycznej wiedzy. Fot. 123RF/PicselKażdy kucharz-amator powinien zapamiętać kilka sprawdzonych połączeń smakowych, dzięki którym przygotujecie wyjątkowo apetyczne posiłki. To właśnie dzięki nim za każdym razem zaserwujecie bliskim dania, które są nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne. Wieprzowina zdrowsza niż myślisz Często mówi się, że wieprzowina...