• Informacje na temat:

    marynata do wędlin

Przepisy na temat: marynata do wędlin
  • Pyszne sałatki ziemniaczane!

    Znakomite jako dodatek do mięs i wędlin albo jako samodzielne danie.

  • Przepis na smaczną, wyrazistą i bardzo aromatyczną marynatę, która świetnie pasuje do różnego rodzaju mięs m.in. polędwicy czy schabu, ale dobrze sprawdzi się także do ryb np. łososia.

  • Noworoczne mięsne hity

    ....  3. Plastry boczku ułóż na 2 kawałkach folii, tak by powstały prostokąty. Pieczarki połącz z natką. Rozłóż na wędlinie. Połóż mięso i pomagając sobie folią, owiń je wędliną.  4. Mięsne pakiety (każdy...

  • Własnego pomysłu, smaczna i aromatyczna. Starcza na 6-8 porcji mięsa.

  • Marynaty i pikle z warzyw i owoców

    ...ze śliwek będą znakomitym dodatkiem do wędlin i jako przekąska, np. z ciemnym razowym pieczywem.

  • Fajny sposób na zamarynowanie grzybów.

  • Pożywne potrawy na każdy dzień tygodnia

    ..., sok z cytryny, olej, sól, pieprz, cukier i szczyptę wędzonej papryki. Zalej sałatkę sosem. Posyp prażoną cebulą. Podawaj z ciemnym pieczywem, serami i wędliną.  Dynia pieczona Sposób...

  • KURCZAK WYCHODZI PYSZNY... A Z GRILLA SKRZYDEŁKA NA TEJ MARYNACIE... GOŚCIE ZAJADAJĄ SIĘ...

  • Hamburgery i zapiekanki w lekkiej wersji

    ...piekarnik na 170°C.  2. Bagietki przekrój wzdłuż na połowy, lekko wydrąż miąższ. Wędlinę i paprykę pokrój na małe kawałki, pieczarki i oliwki na cieniutkie plasterki, cebulę i szczypiorek posiekaj(...) olejem. Jogurt dopraw solą i pieprzem. Posmaruj z obu stron każdy plaster wędliny. Płatki wrzuć do foliowego woreczka i zgnieć wałkiem do ciasta. Wysyp na talerz i obtocz w nich kotleciki.  2. Ułóż je...

  • Wyborny i delikatny w smaku sos do wędlin.

Artykuły na temat: marynata do wędlin
  • Ratatouille w marynacie

    Ostry młody czosnek z lśniącą, lekko fioletową skórką, kuliste karczochy, wiśniowe bakłażany - istna eksplozja barw. Kiedy robi się cieplej, trudno się oprzeć tęczowej palecie warzyw. Warzywna ratatouille z dodatkiem sera i wędlin jest idealną przystawką, można ją też podawać z makaronem albo na pizzy. 1 słój litrowy. Czas przygotowania: 40 minut. Czas gotowania: 15-20 minut. Czas...

  • Mamy dobrobyt, sklepowe półki uginają się od ciężaru wędlin i mięs. Jednak czy faktycznie sklepowe mięso jest takie dobre? Czy wędliny dostępne w sklepach są zdrowe? FOT. 123RF.COM/PICSEL Mięso na wędlinę - fakty Z 1 tony mięsa można wykonać około 850 kg wędliny - bardzo dobrej jakości wyrób wędliniarski (bez żadnych ulepszaczy), który możemy bez obaw zjeść sami albo podać dzieciom. W tradycyjnej kiełbasie może się znajdować aż 95 proc. mięsa wieprzowego, pozostałe 5 proc. to przyprawy, sól i...

  • Karkówka w ziołach

    Przygotuj na święta coś pysznego, nawet jeśli nie wszyscy dojadą. Taka pieczeń będzie też pyszną wędliną po świętach.

  • Marynowanie to doskonały sposób na przygotowanie soczystych i aromatycznych mięs. Jednak czy wiedzieliście, że dodanie do nich jednego składnika może uchronić was przed poważnymi chorobami? Fot. 123RF/Picsel Już niedługo sezon grillowy rozpocznie się na dobre. Prawdopodobnie większość z was, mimo niesprzyjającej aury, zdążyła już odkurzyć ruszty i zjeść pierwszą w tym sezonie, grillowaną kiełbaskę. Z pewnością też nie raz natknęliście się na informacje dotyczące szkodliwości potraw z rożna....

  • Z etykiety: Aromat dymu wędzarnianego

    Wchodzi w skład większości wędlin, szynek, kiełbas, boczków, marynat, sosów w płynie i proszku, a także szaszłyków, hamburgerów, serów, past serowych, konserw itp.

  • Weekend bez grilla? Wielu Polaków nie wyobraża sobie takiego scenariusza. Ale jak przygotować mięso, aby było delikatne i soczyste? Sekret tkwi w odpowiedniej marynacie. Fot. 123Rf/Picsel Grillowane mięso dzięki marynatom staje się bardziej kruche, aromatyczne, delikatniejsze. Oto kilka składników, które warto dodać do marynaty, aby twoje dania zaskoczyły smakiem wszystkich gości. 1. Papaja Liście i skórka tego egzotycznego owocu działają cuda. Obłożone nimi mięso skruszeje i zyska więcej...

  • Masz kłopoty z nerkami? Tego nie jedz!

    ...w organizmie prowadzi do obrzęków i wzmożonego pragnienia. By tego uniknąć, zrezygnuj z soli, marynat, konserw, wędlin i produktów wędzonych.  - fosfor - gdy jest go za dużo, zmniejsza się stężenie wapnia...

  • Śniadanie do szkoły nie musi być nudne, ale nie musi też być wyszukane, wymagające znacznych nakładów pracy i pieniędzy. Wystarczy zastanowić się chwilę, co można zrobić, by było i smacznie, i ciekawie. Fot. 123RF/Picsel Są dzieci, które ze smakiem zjadają wszystko co naszykują rodzicie. Są też dzieci, które śniadania w domu nie zjedzą, a drugie przyniosą z powrotem do domu i będą chować w tornistrze. Tych drugich warto uczyć zdrowego i regularnego odżywiania, te pierwsze z radością...

  • Czarna lista

    ...gazowanych, majonezach, konserwowych warzywach i owocach) E 211- benzoesan sodu (np. w syropach owocowych, wodach smakowych, keczupie, majonezie, marynatach, serach) E 249 - azotyny potasu (np. w wędlinach, mięsach wędzonych i marynowanych) E 252 - azotan potasu (np. w wędlinach, serach żółtych) E 951- aspartam (np. w produktach typu light, gumie do żucia, słodzikach, wodach smakowych)

  • Choć walory serów zostały docenione wieki temu, znana dziś doskonale deska serów stała się popularna dopiero w XX wieku. Dlaczego? Głównie ze względów ekonomicznych. Dawniej ser był przysmakiem i nawet zamożni nie zawsze mogli sobie pozwolić na to, aby na ich stole gościło kilka gatunków jednocześnie. Zdjęcie 123 RF/Picsel Dziś trudno sobie wyobrazić przyjęcie urodzinowe, wesele czy letnie garden party bez deski serów. Jak więc przygotować serową ucztę, aby zachwycić gości? Oto kilka...