• Informacje na temat:

    marynata do papryki

Przepisy na temat: marynata do papryki
  • Marynata do wieprzowiny

    Składniki: 2 średnie ząbki czosnku 1 łyżka soli 3 łyżki majeranku 2 goździki 1/2 łyżki cynamonu 1/3 łyżeczki chili w proszku 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka papryki słodkiej w proszku 3 łyżki brązowego cukru 3 łyżki musztardy sarepskiej. Sposób przygotowania: W moździerzu utłucz goździki, ziele angielskie i sól. Dodaj majeranek i czosnek i utłucz na miazgę...

  • Szaszłyk z papryką

    Składniki dla 4 osób: Szaszłyki: polędwica wołowa 2 papryki 3 cebule garść liści laurowych świeże oregano sól pieprz Marynata: 3 łyżki oliwy czosnkowej pół łyżeczki ziół prowansalskich pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki Sposób przygotowania: 1. Składniki na marynatę połącz. Polędwicę pokrój w kostkę wielkości około 2-3 centymetrów, zanurz...

  • Marynata do warzyw

    Jak się okazuje, marynaty nie są zarezerwowane tylko dla mięs. Warzywa, które spędzą kilka godzin w mieszance przypraw również nabiorą wyjątkowego smaku. Marynować możemy dowolne warzywa: bataty, pietruszkę, marchew, paprykę itp.

  • Schab w czosnkowej marynacie

    Składniki: półtora kg schabu bez kości po pół łyżeczki soli, pieprzu, ostrej i słodkiej papryki, tymianku i majeranku 1/3 kostki margaryny Marynata: 2 łyżki oliwy po łyżce keczupu musztardy i śmietany 18-proc. 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Mięso umyj, osusz. Przyprawy i zioła wymieszaj. Natrzyj mięso z każdej strony. Włóż na godzinę do lodówki. Marynata: oliwę wymieszaj...

  • Marynata do ryby

    Ryby przyrządzone na grillu to nie tylko smaczna przekąska, ale również bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega- 3. Najlepiej wybrać pstrąga, który należy do chudych i najsmaczniejszych ryb słodkowodnych.

  • Papryka po węgiersku

    ...cebulą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Posól i popieprz. Zetnij wierzchołki papryk i usuń gniazda nasienne. Papryki umyj i dokładnie osusz. Nadziewaj je odciśniętą kapustą. Zagotuj wodę z cukrem, przyprawami i odrobiną soli. Trzymaj na małym ogniu jeszcze przez 5-6 minut. Wlej ocet, znów zagotuj, trochę odparuj. Papryki z kapustą ułóż ciasno w wyparzonych słoikach i przykryj warstwą kapusty...

  • Karkówka z papryką

    Składniki: 80 dag schabu karkowego 4 łyżki oleju 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny chili w proszku 3-4 średnie cebule 1 strąk czerwonej papryki 1 strąk żółtej papryki kilka liści sałaty pomidorki koktajlowe do dekoracji Przygotowanie: 1. Schab karkowy opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym, pokrój...

  • Udka w ziołowej marynacie

    Składniki: 8 podudzi kurczaka 8 dużych ziemniaków 8 plasterków wędzonego boczku 6 łyżek oliwy 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej szałwii 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki sól pieprz Przygotowanie: 1. Mięso opłucz, osusz, włóż do miseczki. Podudzia posyp solą oraz pieprzem. Oliwę wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym...

  • Wieprzowe szaszłyki z papryką

    Składniki na 4 porcje: 1/2 kg łopatki wieprzowej 2 papryki 2 nieduże cebule łyżka musztardy ząbek czosnku gałązka świeżego rozmarynu 5 łyżek oliwy z oliwek łyżeczka(...) dwadzieścia minut w marynacie przygotowanej ze zmieszania oliwy z oliwek, musztardy, soli, pieprzu i świeżego rozmarynu. 2 Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić na kawałki podobne wielkością...

  • Ostra marynata pomidorowa

    Składniki: - papryczka chili, - 5 łyżek octu balsamicznego, - 2-3 przecieru pomidorowego, - 2 łyżeczki syropu klonowego, - pół łyżeczki słodkiej papryki, - 5 łyżek oliwy z oliwek Przygotowanie: Składniki wymieszać, dodać pokrojoną w krążki papryczkę chili.

Artykuły na temat: marynata do papryki
  • Warzywa w marynacie

    Szafran zalej odrobiną wrzątku. Dodaj obraną i posiekaną szalotkę, olej, cukier, listki kolendry, paprykę, sok z pomarańczy, syrop z granatów i sól.  Wszystko dokładnie wymieszaj. 2. Warzywa oczyść. Papryki i cukinię pokrój w paski. Bakłażana i pieczarki w plastry.  Ziemniaki ponacinaj, a kukurydze i cebule pokrój na kawałki. 3. Warzywa obtocz w marynacie. Połóż na rozgrzany grill i obłóż...

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, w jaki sposób wykorzystać ją w kuchni, tak by za każdym razem zaskakiwać bliskich jej smakiem. Fot. 123RF/Picsel Apetycznie wygląda, pięknie pachnie i do tego smakuje obłędnie. Warto również wiedzieć, że papryka jest również fantastycznym źródłem substancji odżywczych, które wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej nawet pięć razy więcej witaminy C niż w...

  • Kotlety z duszoną papryką

    ..., mieszamy i wstawiamy na godzinę do lodówki.  2. Umyte i osuszone papryki przekrawamy na pół, usuwamy pestki i kroimy w paski, a obrany czosnek w cienkie plasterki. W rondlu rozgrzewamy 2-3 łyżki(...) z obu stron kotlety na jasnozłoty kolor. Następnie oprószamy mięso pieprzem, solą i zalewamy marynatą. Dusimy 2-3 minuty pod przykryciem. Na talerze wykładamy porcję papryki, a na nią kładziemy kotlety...

  • Marynowanie to doskonały sposób na przygotowanie soczystych i aromatycznych mięs. Jednak czy wiedzieliście, że dodanie do nich jednego składnika może uchronić was przed poważnymi chorobami? Fot. 123RF/Picsel Już niedługo sezon grillowy rozpocznie się na dobre. Prawdopodobnie większość z was, mimo niesprzyjającej aury, zdążyła już odkurzyć ruszty i zjeść pierwszą w tym sezonie, grillowaną kiełbaskę. Z pewnością też nie raz natknęliście się na informacje dotyczące szkodliwości potraw z rożna....

  • Ratatouille w marynacie

    ...obrane ząbki - 2 łyżeczki suszonego oregano - szczypta cukru - 6 listków bazylii Ułóż papryki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw blachę pod rozgrzany grill. Obracaj papryki co jakiś czas, aż całe sczernieją, potem włóż do torebki i szczelnie zamknij. Kiedy papryki wystygną, obierz je ze skórki i pokrój na szerokie paski, usuwając gniazda nasienne. Rozgrzej bardzo mocno...

  • Zrzeszenie Producentów Papryki RP kolejny raz promuje w Polsce warzywa z południa Mazowsza. W tym roku, obok papryki, pojawiły się również cukinia i bakłażan. Te pyszne, bogate w witaminy i składniki odżywcze warzywa na stałe zagościły na stołach Polaków i z roku na rok cieszą się coraz większą popularnością. Papryka - słodka, ostra, czerwona, zielona, a może żółta. Warzywo, które z pewnością wielokrotnie gościło na Waszych stołach. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, co tak naprawdę...

  • Fajita z kurczakiem, bakłażanem i papryką

    ...wrzuć do marynaty. Wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. Opiekaj całe papryki i całego bakłażana bezpośrednio nad palnikiem albo na mocno rozgrzanej patelni grillowej, aż popękają i sczernieją z wierzchu. Włóż papryki do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na 10 minut, po czym zeskrob z nich jak najwięcej czarnej skórki i usuń gniazda nasienne. Zdejmij skórkę...

  • Podziel się z nami przepisem na swoje popisowe danie z papryką i weź udział w naszym konkursie! Papryka to bardzo wdzięczny temat do kuchennych eksperymentów, a sezon na nią właśnie się rozpoczyna. Wykorzystując do warzywo  możesz przygotować zupy, sosy, różnorodne dania główne, sałatki oraz przetwory na zimę. Znasz ciekawą potrawę z papryką? Weź udział w naszym konkursie! Dodaj swój przepis do Smakera i wyślij nam Jak dodać przepis do Smakera? Dokładną instrukcję znajdziesz tutaj -...

  • Pieczony kurczak z brzoskwiniami

    1. Zrobić marynatę: zmieszać olej, sok z cytryny, ocet, miód, posiekany czosnek i gałązkę rozmarynu, dodać paprykę, sól, pieprz. Marynatą natrzeć mięso,...

  • Beef Stragonoff to niewątpliwie najpopularniejsze danie wywodzące się z Rosji. Swoim zapachem i smakiem skusi każdego, jeśli chcesz zaskoczyć znajomych swoim kunsztem kucharskim wystraczy 40 min aby przygotować to pyszne danie! Składniki: - 500g mięsa wołowego rostbef lub polędwica pokrojone w paseczki - 200g cebuli pokrojonej w plastry - 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w plastry - 1/2 zielonej papryki pokrojonej w plastry - 300g pieczarek pokrojonych w ćwiartki - 50g koncentratu...