• Informacje na temat:

    marynata do mięsa na parze

Przepisy na temat: marynata do mięsa na parze
  • Kurczak w ostrej marynacie

    ...w naczyniu do gotowania na parze (w tzw. parowarze), dokładnie przykryj i gotuj około 30 minut.

  • Przepis na smaczną, wyrazistą i bardzo aromatyczną marynatę, która świetnie pasuje do różnego rodzaju mięs m.in. polędwicy czy schabu, ale dobrze sprawdzi się także do ryb np. łososia.

  • Sambal Matah - balijska salsa

    ...pikantna marynata do mięs i ryb lub wyrazisty sos do świeżych lub lekko blanszowanych warzyw. Smak tej salsy doceniła również Maia Sobczak. W swojej książce "Przepisy na szczęście" proponuje własną(...) można urozmaicić startym imbirem. Salsa to istna eksplozja smaków, warto potraktować ją jako marynatę do ryb lub mięsa, którym doda nieco pikanterii, charakteru, ale również tej ulotnej magii kuchni...

  • Własnego pomysłu, smaczna i aromatyczna. Starcza na 6-8 porcji mięsa.

  • Wigilia i Boże Narodzenie dla dzieci

    ...dzieci zbyt ciężkostrawna. Jeśli chodzi o śledzie, można je podawać dzieciom, o ile są odpowiednio przyrządzone – marynata nie powinna raczej zawierać ciężkostrawnej cebuli i dużej ilości oleju ani octu(...) z tradycyjnych potraw można po prostu nieco „odchudzić” – dzięki temu maluchom łatwiej będzie je strawić. Smażonego karpia w pierwszych latach życia dziecka z powodzeniem mogą np. zastąpić gotowane na parze...

  • dla odmiany :)

  • Karnawałowe potrawy

    ...przygotowania 1. Ogórek umyj, zetrzyj na tarce, odcedź. Marchewkę i paprykę ugotuj na parze. Paprykę włóż do garnka, przykryj, odstaw na godzinę, zdejmij z niej skórkę. Marchewki obierz, pokrój...

  • Fajny sposób na zamarynowanie grzybów.

  • Obiad na cały tydzień

    ..., dokładnie mieszając. Fasolkę szparagową ugotuj na parze.  3. Do naczynia żaroodpornego wlej łyżkę oleju. Ułóż warzywa i łososia. Posyp solą i świeżo zmielonym pieprzem, zapiekaj 25 minut w temp. 180°C.  Klopsiki z kaszą jaglaną Sposób przygotowania 1. Cebulę i czosnek posiekaj, zeszklij. Do mięsa dodaj kaszę, cebulę, jajko, natkę pietruszki, przyprawy. Wymieszaj, uformuj małe kulki...

  • Bardzo smaczna marynata do pieczonych udek z kurczaka lub do mięs na grilla

Artykuły na temat: marynata do mięsa na parze
  • Mięso z królika; 75 dkg podgardla wieprzowego; 10 dkg wątróbki cielęcej; 5 - 6 suszonych grzybów; 0,5 selera; średnia cebula; 4 jajka; sól; pieprz; ćwierć łyżeczki mielonego jałowca; łyżeczka gałki muszkatołowej. Marynata: szklanka białego wytrawnego wina (lub szklanka octu); po 5 - 6 ziarenek pieprzu; ziela angielskiego i jałowca; cebula; łyżka masła; 2 łyżki tartej bułki.

  • Marynowanie to doskonały sposób na przygotowanie soczystych i aromatycznych mięs. Jednak czy wiedzieliście, że dodanie do nich jednego składnika może uchronić was przed poważnymi chorobami? Fot. 123RF/Picsel Już niedługo sezon grillowy rozpocznie się na dobre. Prawdopodobnie większość z was, mimo niesprzyjającej aury, zdążyła już odkurzyć ruszty i zjeść pierwszą w tym sezonie, grillowaną kiełbaskę. Z pewnością też nie raz natknęliście się na informacje dotyczące szkodliwości potraw z rożna....

  • Trudny czas dla wrzodowców

    Najważniejszą jest jedzenie posiłków co 3 godziny, o stałych porach (gdy żołądek wytwarza najwięcej kwasu solnego i enzymów trawiennych). 1. Lekkie, gotowane 2 razy dziennie jedz ciepły posiłek, np. zupę warzywną, ryby, drób gotowany na parze lub pieczony w rękawie. Odstaw dania tłuste, ostre, smażone, duszone. 2. Mniejsze porcje mięsa Jeśli jesteś fanką mięsnych dań, wybieraj mielone...

  • Wykorzystywany od wielu lat i doceniany przez profesjonalnych kucharzy na całym świecie sposób przygotowywania dań, wreszcie zagościł w kuchniach Polaków. Dzięki pieczeniu na parze z nowym piekarnikiem PlusSteam firmy Electrolux możesz być pewna, że tradycyjne wypieki nabiorą zupełnie nowego charakteru a domowe chleby i bułki okażą się znacznie prostsze w przygotowaniu niż dotychczas. Co zyskasz wybierając dzisiaj piekarnik z funkcją pieczenia z parą? Lista zalet jest długa! Profesjonalni...

  • Dieta o niskim indeksie glikemicznym

    ...najniższy indeks glikemiczny. Dobre są też warzywa gotowane (na chrupko) na parze. Wysoki indeks mają długo gotowane: marchewka (IG 80), buraki (IG 65), korzeń selera (85). Domowe i zdrowe: Grillowane warzywa z niskim IG To możliwe, jeśli w grillowym menu nie zabraknie chudego mięsa, ryb, a przede wszystkim warzyw. Bakłażana pokrój na półcentymetrowe plastry, posyp solą i odstaw na ok. 30

  • Weekend bez grilla? Wielu Polaków nie wyobraża sobie takiego scenariusza. Ale jak przygotować mięso, aby było delikatne i soczyste? Sekret tkwi w odpowiedniej marynacie. Fot. 123Rf/Picsel Grillowane mięso dzięki marynatom staje się bardziej kruche, aromatyczne, delikatniejsze. Oto kilka składników, które warto dodać do marynaty, aby twoje dania zaskoczyły smakiem wszystkich gości. 1. Papaja Liście i skórka tego egzotycznego owocu działają cuda. Obłożone nimi mięso skruszeje i zyska więcej...

  • Księga smaków: Kapary

    ...% i duś 6 minut, aż sos zgęstnieje. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Gotowy sos wymieszaj z makaronem i od razu podawaj. W parze ze śledziem: Kapary doskonale smakują ze śledziami. Matjasy mocz...

  • Zgodnie z tradycją, wigilijną wieczerzę spożywamy postną, jednak już drugiego dnia świąt na naszych stołach zaczynają królować różnego rodzaju szynki i pieczenie. Jeśli macie tylko chwilkę czasu, warto przygotować je samodzielnie. Nasi użytkownicy jak zwykle służą przepisami. Fot. 123RF/Picsel Wędliny, choć wyglądają zachęcająco w sklepach, po kilku dniach spędzonych w lodówce tracą aromat i świeżość... Dlaczego więc nie pokusić się o przygotowanie ich samodzielnie, za trudne? Nic bardziej...

  • Jak zaradzić jelitówce?

    ...szybko nas wzmocni, ale także złagodzi dolegliwości żołądkowe. Po 2-3 dniach można urozmaicić jadłospis, włączając np. jajko na miękko, gotowane ziemniaki, gotowane na parze delikatne mięso. W ciągu(...) ciężkostrawnych, wzdymających i podrażniających śluzówkę jelit: smażonego i wędzonego mięsa oraz ryb, konserw (nawet groszku czy kukurydzy w puszce) i marynat. Niewskazane są warzywa strączkowe (fasola, groch, bób...

  • Wegetariańskie dania wielu osobom wydają się być nudne, niezbyt sycące i niesmaczne. Tymczasem bezmięsne obiady mogą naprawdę zaskakiwać. Jeśli jeszcze nie jesteście o tym przekonani,zmienicie zdanie za sprawą przepisów naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Brakuje wam pomysłu na bezmięsny obiad? To nic strasznego, bo nasi użytkownicy przygotowali dla was całą masę wegetariańskich przepisów, które mogą stać się inspiracją dla niejednego posiłku. Będzie zdrowo, kolorowo, a przede wszystkim...